Hlavní obsah

Voda láká do zahrady život

Právo, Adéla Taitlová

V zahradě, ve které se třpytí vodní hladina, se dobře cítí nejen lidé, ale i volně žijící tvorové. Zatímco někteří vodu potřebují k zajištění budoucí generace, jiní ji uvítají jako zdroj osvěžení v letním horku.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Napít, nebo vykoupat? Jako by se rehek zahradní nemohl rozhodnout. Když zjistil, že je místo bezpečné, udělal obojí.

Článek

Jezírko, potoční koryto nebo třeba starý hrnec osázený mini lekníny si vodoměrky, vážky a žáby najdou dřív, než se nadějete. Mělké misky s vodou zase s oblibou navštěvují ptáci, aby se napili a vykoupali.

Když přidáte pár pobřežních rostlin a místo tácku z plastu zvolíte pítko s hezkým motivem, stane se z vodního prvku půvabná dekorace venkovního prostoru.

Umístit ho můžete téměř kamkoli, ať už máte pozemek na okraji lesa, nebo zahradničíte na balkóně uprostřed městské zástavby.

Foto: Adéla Taitlová

Ráj pro živočichy. Z celé zahrady je nejvíc živo u vody. Nejrůznější tvorové vegetují pod hladinou, nad ní, ale taky na mělčině u břehu a na vodních rostlinách.

Oáza pro opeřence

I když ptáci přijímají tekutinu z potravy, většina z nich potřebuje k uhašení žízně ještě čerstvou vodu. Pijí z řek, louží i ze střešních okapů. Objeví-li ve svém okolí zahradu s vodním dílkem, které v horkých dnech nevysychá, budou se do ní rádi vracet.

Foto: Adéla Taitlová

Vodní radovánky. Mladí vrabečci si dávají dostaveníčko v pítku plném vody. A vůbec jim nevadí, že jsou na kost promočení.

Chcete-li opeřence nalákat k jezírku či potoku, měli byste pamatovat na vytvoření bezpečného mělkého břehu. Pouhých pár centimetrů vody patří rovněž do ptačího napajedla.

Pěkné z kovu, umělého kamene nebo mramoru seženete v obchodě pro kutily a v zahradnictví, ale třeba z betonu či měděného plechu ho zvládnete vyrobit sami.

Mějte řasy pod kontrolou
Vodu v malých nádržích a napajedlech pravidelně doplňujte a vyměňujte, aby v nich nebujely řasy, z nichž některé jsou pro živočichy toxické. Nikdy nepoužívejte chemické čisticí prostředky! Stačí režný kartáč. Pítka a koupele nestavte do míst, kde se ptáci mohou stát snadnou kořistí pro slídivé kočky. Vhodná je blízkost keře nebo stromu, kam v případě potřeby rychle zmizí mezi listy. Vodní prvek umístěte tam, kde si pohled na něj užijete nejlíp, až ho navštíví ptačí rodinka nebo žába akrobatka.

Do venkovských a divokých zahrad nejlépe zapadá přírodní kámen. Zajímavé kousky lze objevit na prodejním místě přímo v lomu. Zavítejte tam po dešti, abyste viděli, v jakých prohlubních se voda drží. Nejednoho ptačího cestovatele zláká tekutý živel ke koupeli. Při ní se osvěžuje a zároveň zbavuje nečistot v peří.

Foto: Adéla Taitlová

Plnými doušky. Hrdlička zahradní je krásné a elegantní stvoření. Do zahrady se v doprovodu partnera vrací, aby uhasila žízeň.

Ptačí lázně s oblibou navštěvují kosi, drozdi, rehci, ale také zvonohlíci, lejsci či konopky. Samozřejmě nechybějí ani veselí vrabčáci, kteří se za hlasitých projevů nejraději čvachtají v početných skupinách. Při jejich pozorování si užijete spoustu zábavy.

I včely potřebují pít

Možná už vás někdy překvapil pohled na ptačí napajedlo v obležení včel medonosných. Nejen tam, ale i na listy leknínů nebo k okrajům přelitých květináčů se včelky vydávají pro životně důležitou tekutinu, aby se napily a naředily krmení pro larvičky. Vodu do úlů přinášejí také kvůli ochlazování a udržení optimální vlhkosti.

Foto: Adéla Taitlová

Mnohostranné využití. Včely medonosné sají vodu, aby se napily. Také s ní ředí potravu a ochlazují a zvlhčují prostor uvnitř úlu.

Nepanikařte, vezměte do ruky lupu a v tichosti pozorujte, jak jsou mladušky chlupaťounké a jak dlouho vydrží nasávat. Za velmi horkého počasí se k nim občas připojí hrozivě vypadající sršni a vosy.

Čmeláci si raději namíchají drink z kapiček vody ulpělých na listech kontryhelu. Mějte oči otevřené, všude tam, kde je voda, se dějí úžasné věci!

Líheň vážek a žab

Možná tak komárů, říkáte si. Kdepak, jen co se v jezírku zabydlí dravé znakoplavky a bruslařky, nedají larvám tohoto obtížného hmyzu šanci.

Foto: Adéla Taitlová

Na číhané. Žáby využívají leknínové listy jako slunečníky i úkryt před predátory. Také pod nimi trpělivě vyčkávají na nic netušící pamlsek, třeba mouchu.

Žáby jsou pro zahrádkáře důvodem k radosti, protože denně zkonzumují spousty much, housenek, dokonce i slimáků. Vodní zdroj vyhledávají pro snůšku vajíček. Jen co se z nich vyvinou mladé žabky, vylézají na souš. Do vody se ale vracejí lovit a občas i přezimují v hloubce pod vrstvou bahna.

Foto: Adéla Taitlová

Budoucí generace. Samička šídla modrého klade vajíčka ke kusu dřeva v jezírku. Než se z vylíhlých larev stanou dospělci, uplynou až tři roky.

Také krásné šperky s křídly - vážky - ve stojaté vodě přivádějí na svět své potomstvo. Zatímco většina druhů upřednostňuje vodní plochy s bujnou vegetací, vážka ploská, která létá od května do srpna, vyhledává nově založená jezírka a menší, skromně osázené rybníčky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Při troše štěstí naklade stejně jako žába vajíčka i do přenosného jezírka v nádobě. Nesmí v něm však chybět úniková cesta v podobě větve, kamene nebo vodní rostliny. Bez ní by se žabky a larvy vážek mohly utopit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám