Hlavní obsah

Veselá krásnoočka na zahradě

Novinky, M. Chýleová, časopis Flóra na zahradě

Můžeme je pěstovat různými způsoby, protože do této skupiny patří jak letničky, tak i trvalky. Představíme ty nejkrásnější a poradíme vám, jak se o ně starat.

Foto: M. Chýleová

K nejatraktivnějších odrůdám jednoletých krásnooček bezesporu patří ‘Radiata Tigrina’ se žlutočervenými květy.

Článek

Trvalky

Trvalková krásnoočka jsou podle kultivaru různě vysoká s košatým, keříčkovitým růstem. Kvetou velmi bohatě po celé léto. Vytrvalá krásnoočka vysazujeme na slunná místa. Vyšší kultivary by měly růst na místech chráněných před větrem. Hodí se do společnosti modře kvetoucího hlaváče kavkazského (Scabiosa caucasica), který dorůstá stejné výšky, zápleváku (Helenium), řetězovky (Physostegia virginiana), jejíž květy jsou uspořádány v dlouhých lichoklasech v barvě bílé a růžové, a dalších.

Množíme je především dělením trsů, původní druhy lze množit i semenem. Nejčastěji pěstované je asi krásnoočko velkokvěté (Coreopsis grandiflora). Má z krásnooček největší květy a tvrdí se, že je nejpěknější. Mnohé kultivary dokáží kvést od června do října až listopadu a tím zdobí zahradu i v obdobích, kdy je v trvalkových skupinách květů méně. Zlatožluté úbory se velmi dobře hodí i k řezu do vázy. Aby se na stanovišti tyto rostliny udržely co nejdéle, starší trsy zhruba jednou za tři roky rozsadíme. Odřežeme-li včas odkvetlé květy, rostlina vykvete ještě jednou. Tento druh krásnoočka sázíme většinou jako solitéru, protože nesnáší příliš velké zahuštění.

Potřebuje mít kolem sebe prostor. Drobnější svými úbory i vzrůstem je krásnoočko přeslenité (C. verticilata). Je velmi vitální a snadno se rozrůstá podzemními odnožemi. Kultivary mají úbory v různých odstínech žluté. Je nenáročné, vysazujeme

ho na slunce. Zajímavé odrůdy: ‘Zagreb’ má kompaktní růst, jemné listy a jasně žluté květy, výška kolem 30 cm. ‘Grandiflora’ je vysoké až 60 cm, má žluté jednoduché květy. ‘Moonbeam’ je vysoké 40 cm, květy jsou světle žluté, jednoduché. ‘Limerock Ruby’ je vysoké 40 cm, má velmi tmavě červený jednoduchý květ.

Foto: M. Chýleová

Odrůdu ‘Mahogany Midget’ musíme každým rokem vysévat znovu, ale její šarlatové květy určitě stojí za to.

Ke středně vysokým a bohatě kvetoucím trvalkám patří krásnoočko kopinaté (C. lanceolata). Jeho jasně žluté květy rozkvétají po celé léto. Rostlina vyžaduj slunce a propustnou půdu. Vytváří přízemní růžice nedělených listů. V době květu dosahuje výšky 50 – 70 cm. Při sestřižení rostlin po odkvětu bohatě pokvete až do září. Je to ideální trvalka pro kvetoucí záhony. Hodí se pro řez květů. K osvědčeným odrůdám patří: ‘Sterntaler’ je vysoká 40 cm, má žluté jednoduché květy s tmavě červeným středem.

‘Walter’ je vysoká jen asi 15 cm, má žlutý květ s tmavě červeným středem, hodí se do skalek a na obruby. Krásnoočko růžové (C. rosea) se rozrůstá tenkými oddenky. Listy má čárkovité, někdy laločnaté, růžové až růžovočervené úbory 25 – 40 mm v průměru. Kultivar ‘Sweet Dreams’ rozkvétá v časném létě. Jeho bílorůžové úbory s purpurovým kruhem kolem žlutého středu dokáží zcela zakrýt listy. Je odolný vůči suchu stejně jako kultivar ‘American Dream’, který má růžové úbory se žlutým středem, je vysoký asi 40 cm. ‘Sweet Dreams’ je vysoký 40 cm, květ je růžový s tmavě červeným středem.

Půvabné odrůdy má také krásnoočko ouškaté (C. auriculata) – ‘Nana’ je kompaktní,

pomalu rostoucí trvalka se sytě zelenými listy a výraznými zlatožlutými květy. ‘Zamphir’ má velmi zvláštní žlutooranžový květ se stočenými jazykovitými květy.

Foto: M. Chýleová

Odrůda krásnoočka ouškatého ‘Nana’ je pomalu rostoucí trvalka, která tvoří kompaktní kulaté keříky.

K nejoblíbenějším letničkovým krásnoočkům patří krásnoočko Drummondovo, které pochází z Texasu. Kvete po celé léto až do pozdního podzimu. Úbory jsou žluté s výrazným purpurovým kruhem kolem tmavého terče. Ve váze vydrží celý týden. Velmi pěkné je i krásnoočko dvoubarvé (C. tinctoria). Také ono pochází z prérií Texasu a Louisiany. V kultuře je již téměř dvě stě let. Dorůstá výšky podle kultivarů od 20 cm po jeden metr. Oblíbené jsou především nízké kompaktní rostliny. Jeho úbory mohou být v barvách od oranžové přes medovou až po téměř vínovou.

Neúnavně kvete po celou sezonu. Za nejatraktivnější kultivar od tohoto druhu se považuje ‘Radiata Tigrina’ se žlutočerveně tygrovanými květy, pěkné je i ‘Mahogany Midget’ s květy červenými, ‘Quills and Frills’ je žluté s hnědými paprsky a ‘Seashells’ hnědožluté.

Reklama

Výběr článků

Načítám