Hlavní obsah

Venkovní schodiště vyřeší problémy s členitým pozemkem i přístupem do domu

Právo, Sylva Svobodová

V rodinném domu se bez schodiště neobejdeme. Vnitřní spojuje přízemí s vyššími patry a ladíme ho do stylu interiéru. Vzhled venkovního schodiště je také důležitý, ale na prvním místě by měla být bezpečnost.

Článek

Venkovní schodiště potřebujeme zejména na zahradách se svažitým pozemkem: k překonání výškového rozdílu nám pomohou stupně, které nás dovedou až ke vstupním dveřím. Schody jsou nutné i v případě, kdy jsme se rozhodli v suterénu vybudovat technické zázemí. Třeba „strojovnu“ pro bazén, saunu, sklep na ovoce, kutilskou dílnu.

Schody se samostatným vstupem jsou vhodné i ve dvougeneračním bydlení nebo v případě, kdy v jedné části domu zřídíme firemní část s kanceláří a ve druhé bydlíme.

Mnozí se v rámci kompletní rekonstrukce staršího domku rozhodnou i pro dodatečně vybudované schodiště, ze kterého se lze z patra dostat do zahrady.

Bezpečně nahoru i dolů

Venkovní schodiště musí celoročně odolávat větru, dešti, sněhu. Teplotní rozdíly jsou obrovské, proto volíme materiál, který zátěž snese. Stejně tak se zamyslíme i nad bezpečností. V zimě nebo při dešti se stávají schodišťové stupně kluzké, proto „hrubší“ povrchová protiskluzná úprava není zbytečnost.

U venkovních schodů je důležité precizní zpracování: nesmí se stát, že kvůli špatnému sklonu bude na stupnici stát kaluž vody nebo zatékat do konstrukce.

Jako materiál lze vybírat kamenné schodiště, které nejvíce dává pocit jistoty a stability. Chůze po něm je bezpečná, není problém nařezat jakékoli rozměry. V exteriéru se často používá kvarcit neboli křemenec, který je extrémně tvrdý. Například brazilský kvarcit nepravidelných tvarů vynikne jako dlažba u bazénu a lze ho použít i na schodišťové stupně. Je velmi odolný vůči mechanickému poškození a prakticky nezničitelný. Použít lze i pískovcové štípané desky, které nemají rub a líc a záleží jen na nás, která plocha se nám bude zabarvením více líbit.

Ryze přírodní kámen lze nahradit i stavebním prvkem z konglomerovaného (umělého) kamene, který imituje přírodní pískovec. Oblíbený je hlavně díky nižší ceně.

Schodiště, které spojuje zahradu s domem či bazénem, často zdobí klasická betonová tvarovka, která přirozeně přechází z terasy ke zpevněné cestě a schodišti. U vstupních dveří by měly schody navazovat na širší podestu. Nad ní je vhodné zastřešení, které nás v případě deště ochrání.

Velmi oblíbené jako dodatečně montované je segmentové celokovové schodiště s průměrem schodiště 600 až 1200 mm. Schodišťový stupeň tvoří plechový výlisek s protiskluznou úpravou, madla jsou v plastu (černý, hnědý, bílý) nebo z masivu (dub, buk, javor, jasan).

Kovová schodiště působí subtilně, lehce a svým nenápadným vzhledem obvykle dobře ladí se stylem domu, barevností fasády. Praktická jsou zejména točitá, která dokážou s minimálními nároky na prostor vyřešit boční vstup do domu, jsou také užitečným pomocníkem pro přístup do zahrady.

Ryze zahradní schodiště

Schody na zahradě jsou součástí zpevněných cest a ploch, slouží k překonávání výškových rozdílů.

Podle zásady přírodně krajinářské tvorby bychom měli schodiště v zahradě spíše potlačit, aby co možná nejvíce splývalo se zelení.

Dvě výškové úrovně spojujeme co nejkratším směrem. Zahradní schody musí sloužit celoročně, pohodlné a bezpečné stoupání za každého počasí je důležité.

Odborníci doporučují správný poměr výšky a šířky jednotlivých schodů. Při výpočtu stupňů vycházíme z daných výškových poměrů schodišťového prostoru a jeho návaznost k terénu. Jedním běžným krokem (tj. délka 60-65 cm) musíme překonat dvě výšky schodu a jednu jeho šířku.

Pro výpočet správných poměrů výšky (v) a šířky (š) používáme vzorec: 2 v š = 60-65 cm.

Čím je schod širší, tím musí být nižší, a opačně.

Pro pohodlné zahradní schodiště volíme výšku schodu v rozmezí 10-20 cm, nejčastěji 15, 16 cm.

Delší schodiště prokládáme podestou nebo menším odpočivadlem.

Materiál na schody do zahrady má být v souladu s ostatními stavebními prvky v zahradě: oblíbený je kámen, keramika, dřevo, pěkné jsou v zeleni i prefabrikáty z vymývaného přírodního kamene, říčních oblázků atd.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zvolit správné schody

Lidstvo za dobu své existence objevilo spoustu zásadních a pro život nepostradatelných věcí, jako je kolo, teorie relativity nebo mobilní telefon. Jednou...

Moderním schodištím vévodí dřevo

Má-li schodiště v domě splňovat všechna naše přání, pak jeho realizace není vůbec snadná. Co schodiště, to originální dílo, plné konstrukční nápaditosti,...

Výběr článků

Načítám