Hlavní obsah

V Olomouci rozkvetl leknínový obr

Právo, Vlasta Hradilová

V tropickém skleníku Výstaviště Flora v Olomouci rozkvetla v noci na čtvrtek vzácná Victoria královská, největší tropický leknín pocházející z Jižní Ameriky. Své pojmenování získal po anglické královně Viktorii. Rostlina, jejíž květ vydrží v plné kráse maximálně dva dny, se vyznačuje obřími, v domovině až dva metry velkými plovoucími listy.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Vzácný leknín Victoria královská rozkvetl v tropickém skleníku Výstaviště Flora v Olomouci. Na snímku jej představuje zahradnice Jana Pajerová.

Článek

„Unesou ležícího dospělého člověka a díky tomu se traduje, že tato rostlina zachránila v pralese život nejednomu člověku před aligátory,“ řekla Právu vedoucí sbírkových skleníků Flory Helena Kalusová. Vzácnou rostlinu objevil v roce 1801 na Rio Mamoré, přítoku Amazonky v Bolívii, český botanik, lékař a cestovatel Tadeáš Haenke (1761–1817).

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Na Výstavišti Flora vykvetl leknín.

V Evropě byla poprvé vypěstována v britské Královské botanické zahradě v Kew v roce 1849, na českém území o několik let později v Děčíně. Zatímco ve své domovině je podle Kalusové Victoria královská vytrvalou rostlinou, v našich klimatických podmínkách musí být kvůli nedostatku slunečního světla v zimních měsících každoročně pěstována ze semen. „Voda, v níž roste, musí být vytápěna na teplotu kolem třiceti stupňů Celsia,“ uvedla zahradnice. Victoria kvete jednou za rok sněhově bílými vonnými květy, které rozkvétají v noci a postupně přecházejí do tmavě růžových odstínů. „Máme tady ještě několik dalších poupat, takže lidé budou moci vykvetlý leknín vidět i během následujícího týdne,“ dodala Kalusová.

Reklama

Výběr článků

Načítám