Hlavní obsah

Užijte si léto na zahradě s přáteli i rodinou

Právo, Sylva Svobodová

Na terase, pod pergolou, v altánu i na piknikové dece je nám v létě báječně! Pobývejme venku každý den, žijme v přírodě a nevnímejme čas. Pozvěme přátele, hrajme si s dětmi a zabavme se společně kreativní činností.

Foto: Hornbach

Atmosféra léta pokračuje do noci díky osvětlení - přímé i nepřímé, barvy, vzdálenost, síla, úspornost energie. To jsou kritéria, která bereme v potaz. Rozmanitý sortiment najdete určitě ve značce Easy Connect.

Článek

Zahrada je výjimečný prostor, naše zelená soukromá oáza, kam nikdo nevítaný nesmí. Prodlužme si pobyt v ní tedy co nejdéle: za horkých veder rozprostřeme deku na trávu, choďme bosi a osvěžme se sprchou.

Foto: Tchibo

Osvěžení vodou je možné, i když nemáme bazén. Zahradní sprcha je skvělým řešením! Tato má extra velkou pohyblivou hlavici, podstavec je z akátového dřeva. Přípojka se hodí na běžně prodejné spoje hadic a nástavné systémy. Cena 5990 Kč.

Když přijde babí léto, sbírejme a zavařujme ovoce. Před nečekanou přeprškou nás bezpečně ochrání pergola nebo altán. Domů na sedačku v obýváku se uvelebíme zase až na podzim.

Zábava pro dospělé

Kdy jindy se setkat s přáteli, než v létě na zahradě? Garden party v podobě zahradních banketů byla oblíbenou kratochvílí lidí i v daleké minulosti. Teď jsme v roli hostitele my, a chceme, aby se vydařila. Počasí nám přeje, tak na co nezapomenout? Několik dní před party upravíme zahradu, zbavíme ji plevele, dáme jí perfektní sestřih.

Důležitý je zejména trávník, který zakrátíme, jak jen to jde. Skvělou práci odvede určitě robotická sekačka, která pracuje za nás a lze ji nastavit na milimetry. Také zakoupíme lampiony, louče a rozmístíme po stole svíčky v hlubokém skle, které nesfoukne vítr.

Foto: Tchibo

Piknikovou deku užijeme i na zahradě. Může se položit na mokrou trávu, na snídani v ranní rose nebo hraní dětí po dešti je jako stvořená. Velikost 130 x 150 cm, svrchní strana z měkkého fleecu, spodní odpuzuje vodu, lze složit. Cena 399 Kč.

Hostitel má před party fofry, ale při zahradní slavnosti je dobré se nehonit a užívat si. To se nám podaří s několika triky. Při větším počtu hostů necháme děti vyrobit cedulky se jmény, které rozmístíme kolem stolu. Odpadnou nám dotazy a vysvětlování, kam se kdo má posadit.

Také je rozumné neběhat do kuchyně s každým talířem, ale slavnost pojmout ve stylu švédského pohoštění. Předem si nachystáme oddělené stoly s jídlem a pitím, připravíme vkusné a designově zajímavé papírové talířky a necháme vše plynout podle pravidla: obsluž se sám. Hosté to ocení, mohou se na zahradě volně pohybovat, povídat si s kým chtějí, nabrat podle chuti a stravovacích návyků (myslíme na vegetariány, případně celiaky). Nám odpadnou starosti s umýváním nádobí a všichni jsou spokojeni.

Foto: Albixon

Zastřešení terasy Skytrium Art s lehkou konstrukcí odolnou vůči povětrnostním vlivům. Boční výplně jsou z kvalitního bezpečnostního skla.

V záloze máme připravené společenské hry, někoho potěší deskové, jiní ocení pétanque. Skvělou zábavou na pozdní hodiny je venkovní kino. Stačí vypůjčit si projektor s plátnem nebo natáhnout bílý ubrus mezi stromy.

Zahradní domeček pro děti

Kdo má malé děti, snaží se jim na zahradě vytvořit zázemí. Ocení to obě strany - děti se zabaví a my máme chvilku pro sebe.

Stálicí je pískoviště a domeček, který milují kluci i holky. Můžeme si ho sice koupit, ale kutil na to jde jinak. Využije stará prkna nebo dřevěné palety. Ty se snadno seženou v prodejnách stavebnin, na stavbách, ve sběrných dvorech. Ceny za použitou paletu se pohybují kolem 100 Kč za kus, ale jsou i levnější za 40 Kč.

Foto: Balakryl

Domeček pro děti je vyrobený z trámů a prken ze staré střechy rodinného do mu. Pro základ domečku se vybudovaly betonové patky, do nichž se pomocí kotev usadily trámy. Pak přišel nátěr krycí barvou.

Stará prkna před natíráním přebrousíme až na zdravé dřevo. Je to kvůli bezpečnosti, aby si děti nezadřely třísku. Takové dřevo se i lépe natírá. Práci nám usnadní vibrační bruska, detaily doladíme smirkovým papírem nebo brusnou houbičkou.

Starší dřevo natíráme krycími barvami, pokud je nové, využijeme přirozenou krásu dřeva a zakoupíme lazuru. Volíme vodou ředitelné, ekologické barvy, které nezapáchají a jsou zdravotně v pořádku. Dřevo před nátěrem vždy ošetříme napouštědlem proti hnilobě, houbám a dřevokaznému hmyzu, které schne asi 2 až 4 hodiny.

Na obyčejné pískoviště postačí 4 širší prkna, 4 rohové špalíčky a netkaná textilie či jiná pro vodu propustná fólie, která se dává na dno. Mysleme i na zastínění, vhodné je pískoviště pod stromem nebo zahradním domečkem.

Komfortní altán na pozdní večer

Altány mají mnoho podob - klasické jsou jednoduché kovové nebo dřevěné se střechou, umístěné ve stinném koutě zahrady. Jsou romantické, ochrání nás před lehkým deštíkem, ale před chladem noci či dotěrným hmyzem nikoliv.

Foto: Minirol

Moderní altán do zahrady se stává hitem. Umožní klidné posezení větší společnosti v příjemném klima, bez přítomnosti komárů. Praktické jsou plisé sítě proti hmyzu, které se skládají do speciálního harmonikového systému.

Moderní altán je naopak komfortní stavba, ve které lze zůstat i přes noc. Je to vítané útočiště před vedrem, deštěm i komáry. Velikost a půdorys je podle prostorových možností, běžné je prosklení všech stěn, které udržuje uvnitř příjemné klima. Máme kontakt se zahradou, kolem proudí čerstvý vzduch, ale my jsme v suchu.

Nedílnou součástí altánu jsou sítě proti hmyzu, třeba v provedení plisé. Tato varianta, která se skládá do speciálního harmonikového systému, je při svém nepoužívání elegantně skryta v bočních lištách. V jednokřídlém provedení mohou plisé sítě dosáhnout šířky až 2 m a maximální výšky 3,2 m.

Foto: Butlers

V nevyužité části zahrady lze umístit jednoduchý altán. Má průměr 200 cm, výšku 305 cm, cena 9990 Kč. Stačí koupit kvetoucí popínavky a nechat ho hezky zazelenat.

Alergici ocení i protipylovou síťovinu, která díky nanovláknité membráně dovede zabránit průniku částic až do velikosti 0,1 mikrometru a ochránit nás nejen před hmyzem, pylem, ale i smogem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám