Hlavní obsah

U zahrady v holandském stylu vsadili majitelé na barevnou střídmost

Právo, Karolina Černá

Do zahrady u domu v Průhonicích vnesli holandští majitelé atmosféru své země. Zahrada se vyznačuje rovnými liniemi, barevnou střídmostí a snadnou údržbou. A vévodí jí cibuloviny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pohled od vstupu do zahrady směrem k domu. Obvod travnaté plochy lemují záhony s tulipány a hortenziemi. Okrasná jabloň zdůrazňuje v jinak střídmě barevné zahradě sytý vínový tón. Bambusy vedle terasy ještě povyrostou a zacloní tak okolní zástavbu.

Článek

Zahradu a terasu propojuje s přední částí domu velká posuvná prosklená plocha. Přechod mezi venkovním a obytným prostorem je díky ní pozvolný a nenásilný. Ve směru od domu se nabízí výhled na záhony s kvetoucími rostlinami a centrální travnatou plochou.

Terasu z tropického dřeva oddělují od trávníku lemy smíšených záhonů z několika druhů trvalek, které jsou ve své plné kráse hlavně v létě. Jednotlivé osázené plochy, terasa a betonová dlažba vynikají díky pravoúhlému konceptu zahrady.

Přísnou geometrii s převahou monokulturní výsadby oživuje vodní plocha, která je součástí terasy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Terasa u obytné části domu a její vedlejší část u klidové zóny ložnic je obklopena bloky z trvalek, travin a bílých narcisů.

Přepad vody s lekníny na vodní hladině a s rybami koi se nachází na ose vstupní brány, chodníku a hlavní části domu.

Tulipány a trvalky

Barevnost pásů kvetoucích na jaře a pásů kvetoucích v létě zůstává stejná, s převažující bílou, levandulovou modrou a tmavou vínovou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Barevné kultivary tulipánů si majitelé zahrady přivezli z Nizozemska. Dominují barvy bílá, levandulová a vínová červeň.

U vchodové brány vítá na jaře návštěvníka směs tulipánů (Purple Prince, Queen of The Night, Wildhof, Zurel), pohledem k terase pak zachytíme bílé narcisy (Narcissus triandrus ´Thalia´).

Barevné kultivary cibulovin si majitelé zakoupili přímo v Nizozemsku, z toho tulipány různých tvarů květů a barev. Některé vynikají tvarem do sebe sklopených kalíšků, jiné se podobají otevřeným zvonkům.

Dále si přivezli cibule narcisů a okrasných česneků. Dohromady nechali zasadit 2500 cibulek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pohyb vody a vlnky vodní hladiny s lekníny oživují geometrické linie zahrady.

Cibuloviny odkvetou koncem jara, v létě je svými kvítky nahradí např. bílý svíčkovec Lindheimerův (Gaura lindheimeri) a kakosty (Geranium ´Patricia´ nebo Geranium ´Gerwat´ Rozanne). Lehounce působí travina kavyl péřovitý (Stipa teniussima), japonská červená tráva lalang válcovitý (Imperata cylindrica Red Baron).

Lehce modrý Agapanthus Summer Sky zpestřuje blok po odkvětu bílých narcisů. Rostliny jsou výškově odstupňovány tak, aby je bylo při výhledu z domu a terasy všechny vidět. Výškové rozdíly navíc dodávají prostoru dynamiku.

Skryté soukromí

Obvod zahrady v úrovni pohledů z okolních domů chrání plot, před nímž jsou vysázeny bambusy, směrem do ulice je tvarovaný živý plot z ptačího zobu. Clonu poskytují i jehličnany, borovice a jedle.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pohled na terasu z tropického dřeva a venkovní nábytek

Původně stál v centru zahrady javor, který byl přesazen a i přes svá léta se dobře ujal a roste v klidné části mezi domem a garáží. Tento prostor zpestřuje u vchodu do garáže štěrkové pole s bílou břízou a poseté trávou připomínající ježky.

Na straně domu je pak pás travin a trvalek. Vedle garáže po straně travnaté plochy zahradu zdobí okrasná jabloň s tmavě červenými listy.

Zelená střecha

Dům je se zahradou spojen nejen v úrovni přízemí, ale opticky také výhledem z balkónu v prvním podlaží. Odtud vidíme ještě jednu zahradu – na střeše garáže.

Zelenou extenzivní střechu zpestřují rozchodníky, netřesky, kostřava i mateřídouška. Prolínají se tu fialové, zelené, šedostříbrné barevné odstíny.

Tloušťka vegetační vrstvy je velmi malá, 8 až 10 cm, přitížení střešní nosné konstrukci je tedy minimální.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Velké střešní okno opticky rozděluje prostory domu na hlavní křídlo a křídlo s ložnicemi dětí. Světlík v podlaze patra přivádí světlo do přízemí, v patře je orámován balkonovou minizahrádkou viditelnou pouze z hlavní ložnice.

Výsledným efektem je nejen krásný výhled z patra domu, ale i snížená prašnost v okolí domu a komfort správné vlhkosti zejména v parném létě.

Snadná údržba

O položený trávník pravidelně pečují dvě robotické sekačky, které zastřižením špiček trav zároveň vytvářejí výživný mulč.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zahrada je takřka bezúdržbová. O trávník se starají robotické sekačky.

Jednou za dva týdny se dostaví zahradník, aby odstranil suché listy a odkvetlé květy rostlin v záhonech. Cibule se v tomto případě nechávají v zemi, doplňují se jednou za čas.

Údaje o zahradě

Plocha včetně zástavby: 1400 m2

Návrh: zahradní a krajinářská architektka Martina Forejtová

Realizace: Colutea.cz

Doba realizace: květen až červen 2014

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám