Hlavní obsah

U chalupy si majitel zařídil okrasnou zahradu s tajemnou atmosférou

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodiče našeho čtenáře Petra koupili v roce 1967 chalupu v Údolí Bílého potoka, nedaleko Velké Bíteše. Jako chlapec na ni Petr s rodiči jezdil na víkendy a trávil na ní i každé prázdniny. Celý kraj si zamiloval. Proto, když založil vlastní rodinu a v chalupě rodičů začalo být těsno, koupil si ve stejné vesnici svou vlastní a o něco větší. Než ji však mohl začít používat, bylo třeba ji nechat celou rekonstruovat. Kolem pak vybudoval zahradu, která má až tajemnou atmosféru.

Foto: Archiv čtenáře (11x)

Majitel koupil chalupu ve stejné obci, kde ji mají i jeho rodiče. Jednou se na ní společně se ženou chystají strávit podzim života.

Článek

„Nová chalupa prošla celá rekonstrukcí, jak zvenčí, tak zevnitř. Vybudovali jsme také celé nové podkroví. Zachovali jsme pouze některé prvky, jako například kachlová kamna,“ popisuje majitel chalupy Petr.

Foto: Archiv čtenáře

Chalupu bylo třeba celou rekonstruovat, nyní si rodina čtenáře užívá především pobyt na zahradě, která ji obklopuje a kterou stále zvelebují.

Foto: Archiv čtenáře

Na zahradě je využito velké množství kamenných prvků, zejména pískovcových.

Jako mnoho dalších lidí také Petr s manželkou budovali chalupu rovnou tak, aby na ní mohli jednou spolu trávit podzim života. Interiér chalupy je zařízen v tradičním rustikálním stylu, stěny a četné police zaplňují sbírky nejrůznějších nástrojů a kuchyňského náčiní, to vše doplňují spousty obrazů.

Foto: Archiv čtenáře

Některá místa působí dojmem jako by byla ozvěnou dávno zapomenutých časů.

Foto: Archiv čtenáře

Pro někoho jen pár keřů, stromků a trávník, pro jiného spousta nadšení a rozvažování, co se k čemu bude hodit tak, aby vznikla ojedinělá, třeba až trochu tajemná atmosféra.

„Za dominantu chalupy považuji naši zahradu. Tvořili jsme ji ve starovenkovském stylu. Když jsem chalupu kupoval, tak mě uhranula velká lípa uprostřed. Právě hlavně díky ní bylo o koupi brzy rozhodnuto,“ vzpomíná čtenář.

Foto: Archiv čtenáře

Jakmile majitel spatřil lípu, která je přirozenou dominantou zahrady, bylo o koupi chalupy a pozemku rozhodnuto.

Foto: Archiv čtenáře

Pískovec často v zahradě doprovázejí skalničky.

Zahradu pak se ženou nově osázeli květinami, keři a stromy, aby spolu vše hezky ladilo, a to v každém ročním období. Funguje totiž převážně jako okrasná a některá její místa dýchají příjemnou, jakoby čarovnou atmosférou.

Starou lípu majitelé samozřejmě zachovali, stala se ústředním bodem venkovního prostoru. Na zahradě zůstaly i někdejší chlévy, zmizelo ovšem pole brambor a zeleniny. Místo nich přibyly četné břečťany a loubinec pětilistý (psí víno) pnoucí se po plotech.

Foto: Archiv čtenáře
Foto: Archiv čtenáře

Hezkým prvkem je pískovcový válec.

Návštěvníka na první pohled upoutá bohaté využití kamenných prvků, jež nezřídka doprovázejí skalničky.

„Mám velmi rád kámen pískovec, a proto zahradu dotvářejí pískovcová koryta nebo velký válec z pískovce a mnohé pískovcové solitéry. Prvek, na který jsem pyšný, je mohyla z placatých kamenů,“ pochvaluje si Petr.

Foto: Archiv čtenáře

Po plotech se pne psí víno.

Foto: Archiv čtenáře

Jednotlivé rostliny spolu hezky ladí v každém ročním období, ale na podzim, to se zahrada přímo rozzáří spoustou barev.

Zahrada zároveň slouží jako sad slivoní. Petr jich s rodinou pěstuje celkem 28. „Je-li úroda, děláme povidla a samozřejmě slivovici. Obojího je hodně,“ poznamenává a svůj dopis uzavírá: „Vždycky jsem si myslel, že mít svého zahradníka je přepych, ale teď dobře vím, jak velkou práci taková zahrada znamená. Na jedné straně skončíte a na druhé abyste začal znovu.“

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám