Hlavní obsah

Tradiční výroba kachlí pokračuje

Novinky, Dana Novotná

Krbová kamna se opět stávají součástí českých domácností. Lidé se čím dál častěji vrací k tradičnímu způsobu vytápění dřevem. Z několika typů kamen se tak na výsluní dostávají především kachlová kamna.

Foto: Romotop

Kachlová kamna Gerona s praktickým místem na uložení palivového dřeva můžete přizpůsobit svému interiéru, a to výběrem té správné barvy kachlí.

Článek

Kachlová kamna mají řadu výhod, a to například dlouhou dobu výhřevnosti. Využití kachlí má dvojí význam. Jednak estetický a pak funkční. Kachlový obklad kumuluje teplo, které se pak postupně uvolňuje do místnosti ještě dlouho po vyhasnutí ohně.

Každá kachle unikátem

Věřili byste, že i v 21. století se kachle z krbových kamen stále vyrábí tradiční metodou? Je to tak. Ruční práce stále existuje a lidé si jí cení víc a víc. Většina kachlí se vyrábí metodou lití. Namíchá se speciální směs, která se nalije do sádrových forem. Pak zhruba 14 dnů probíhá proces tvrdnutí, kdy ze směsi vyprchává voda. Po uplynulé době se z forem „kachle“ vyndají. Nejsou však úplně tuhé, ale mají takzvanou těstovitou konzistenci.

A začínají úpravy. Jako první je třeba dát kachlím správný tvar, a to buď bruskou, nebo pilou. Poté je třeba kachle očistit a hurá na glazování, které se provádí přímo barvou, jakou mají kachle mít. Kromě barvy ale glazováním dostanou kachle i lesk. Pokud si představujete, že se kachle natírají, mýlíte se, protože se přestříkávají stříkací pistolí.

Foto: Mountfield

Kamna Bola se mohou pochlubit větším podílem kachlí. Díky tomu dochází k dlouhodobému uvolňování tepla a kamna tak hřejí, i když už ohniště vyhaslo.

Šup do pece

Pak už nic nebrání tomu, aby se kachle vypálily. Naskládají se na speciální žáruvzdorné regály umístěné přímo v elektrické peci. Teplotu, při které se kachle vypalují, korigují speciální programy. Maximální teplota dosahuje až 1 050 °C a kachle se vypalují 24 – 30 hodin. Délka vypalování se odvozuje například podle velikosti kachlí.

Po vypálení se kachle vytáhnou z pece a probíhá jejich kontrola. Jde hlavně o to, zda kachle nemají praskliny nebo další nedokonalosti. Kontrola neprobíhá jen pouhým pohledem, ale i takzvaným proklepáváním. Zkoumá se tak, jestli nejsou skryté praskliny uvnitř kachle. Kachle však nepodstupují jen jednu kontrolu. Každá kachle se kontroluje alespoň pětkrát. Pak už se kachle distribuují, zavěšují na kamna a jsou připravena zdobit vaše interiéry.

Reklama

Související články

Příprava palivového dřeva rychle a moderně

Také se vám při pouhém pomyšlení na palivové dříví zvyšuje krevní tlak a pociťujete naléhavou bolest zad, rukou a jiných částí těla? Potom vás můžeme uklidnit....

Papričky - pro užitek i na parádu

I na podzim jsou k dostání keříky malých dekorativních chilli papriček. Kupte si je a ozdobte si jimi okno v kuchyni.

Probuďte květy ze zimního spánku

Byť je venku pod nulou a za oknem poletují sněhové vločky, v bytě už se krášlí vázy s větvičkami barevných květů. Ovšem jen za předpokladu, že je včas...

Výběr článků

Načítám