Hlavní obsah

Štípače dřeva na zahradě

Novinky, Flóra na zahradě

Naštípat pár polínek do krbu pro jeden romantický večer – na to sekera stačí. Ale pro přípravu dřeva na celou topnou sezonu je kvalitní štípač opravdu neocenitelným pomocníkem.

Článek

Štípače dřeva se v posledních letech těší stále větší oblibě. A není divu. Jediné, co při štípání dřeva musíte udělat, je zvednout poleno, vložit ho do štípače a stroj zapnout. Během poměrně krátké doby naštípáte bez většího úsilí špalky o délce až 140 cm a průměru až 43 cm. Při použití víceramenných klínů rozštípnete špalek až na šest polen. Síla tlaku pístu štípače se počítá na tuny, proto mu neodolá žádné dřevo.

Štípače se skládají z robustního rámu, elektromotoru, čerpadla, pístu, štípacího klínu a ovládacích prvků. Obvykle jsou elektrické, na 230 nebo 380 V. V nabídce jsou provedení horizontální nebo vertikální. Důležitým faktorem u obou typů je maximální bezpečnost.

U horizontální štípačky je po vložení polena obvykle nutné uchopit ovládací páčky oběma rukama, tím se zabrání jakémukoliv úrazu rukou ve štípacím prostoru. Vertikální štípačka zase bývá vybavena kleštinami, do kterých se poleno zafixuje pomocí rukojetí, až zajistí, aby rozštípnuté části neodletěly do stran. Teprve tlakem na obě rukojeti současně se uvede v činnost štípací klín.

Při práci používejte rukavice a ochranné brýle nebo štít. A dbejte na to, aby se v okolí štípače nepohybovaly další osoby, zejména ne malé děti.

Rada na závěr...
I když obvykle návody nečtete, tentokrát to udělejte. Štípač dřeva je velmi silný a výkonný stroj, a proto je nutné postupovat opravdu přesně tak, jak to doporučuje výrobce.

Reklama

Související články

Zahradní odpad ukliďte do drtiče

Zima už je za dveřmi, a tak je nejvyšší čas začít myslet na to, jak zahradu uložit k zimnímu spánku. Ze všeho nejdřív je ji ovšem třeba zbavit větví, větviček...

Aby byl podzimní úklid hračkou

Zahrada, která nás celou sezonu těšila krásou i obdařovala plody, si na podzim zaslouží důkladnou přípravu na zimní odpočinek. Usnadnit vám podzimní práce jsou...

Výběr článků

Načítám