Hlavní obsah

Sledujte krmítko místo televize

Právo, Hana Šmidrkalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přátelé k vám domů zřejmě ještě dlouho nezavítají. Ovšem příjemné rozptýlení vám poskytne ptačí návštěva! Pořiďte si krmítko a užívejte si pozorovaní ptáčků. Uvidíte, že krmítka vám nabídnou mnohdy lepší program než televize!

Foto: Plastia

Krmítko Finch v jednoduchém moderním designu v barvě zelené, vínové a antracitové, objem zásobníku 1,3 l. Snadné a rychlé doplňování krmení, cena 261 Kč.

Článek

S hravými sýkorkami a vrabčáky zažijete nečekané okamžiky a užijete si spoustu akčních scén. Možná k vám zavítají i vzácnější hosté, jako jsou kos, zvonek, brhlík či pěnkava.

Opravdovou výsadou bude návštěva strakapouda, žluny, či dokonce drozda. Máte se na co těšit!

Někteří ptáčci se naparují, jiní legračně poskakují a někdy dojde i na menší strkanici. Navíc jsou ptáci užitečnými společníky. Pomáhají nám mj. zbavit se nepříjemných škůdců.

Foto: Hornbach

Ideální je krmítko, do nějž se potrava pro ptáky nasype do chráněného prostoru. Z něj se pak samovolně uvolňuje tak, jak ji ptáci ujídají.

V lednu se můžete stát výzkumníkem a zapojit se do celorepublikového sčítání ptáků na krmítkách.

(Zpráva pro začátečníky do budoucna: krmítko je nejlepší pořídit už v listopadu, ptáci si na něj totiž musejí chvíli zvykat.)

Krmítko podomácku

Foto: Profimedia.cz

V budoucích zavěšených miskách, třeba z pomeranče, vytlačte formičkou nebo vyřežte nožíkem otvory, jimiž provléknete pevný provázek.

Foto: Profimedia.cz

Co nasypat do misky, případně zapravit do tukového lože? Slunečnicová semínka nejen pro sýkorky, sekané ořechy pro brhlíky, proso pro vrabce a stehlíky...

Foto: Profimedia.cz

Jablečné špízy přijdou také vhod!

Ptačí hodinka je tady!

Nevíte, čím ptáky přikrmovat? Nebo podle čeho vybrat krmítko? Tápete, jak rozpoznat ptačí hosty? Využijte web České společnosti ornitologické www.ptacihodinka.birdlife.cz.

Kromě spousty skvělých tipů tu najdete i videonávody a dozvíte se vše potřebné, abyste se mohli do 10. ledna zapojit do třetího ročníku akce Ptačí hodinka, při které veřejnost i odborníci po celé republice sčítají ptáky na krmítkách.

Anketa

Pozorujete rádi ptáky u krmítka nebo jinde?
Ano, je to můj koníček.
31,5 %
Docela ano.
62,3 %
Nevím, nijak nad tím nepřemýšlím.
3,2 %
Nijak zvlášť.
1,9 %
Na takové věci nemám čas.
1,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2067 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Holuba hřivnáče ze zahrady nevyhánějte

Tajemným, několikrát opakovaným hu-hú-hru hu-hrú se do daleka ozývá holub hřivnáč, který stejně jako kdysi kos opouští lesní tišiny, aby byl blíže lidem....

Dvě tváře kosa černého

Není zahrádky na vsi ani ve městě, není sadu nebo parku, aby se tam neukázal kos. Má kvality nóbl chlapíka a pěveckého génia, nebo je to bezostyšný drzoun...

Výběr článků

Načítám