Hlavní obsah

Šest šancí pro stinný kout

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte na zahradě stinné místo a nevíte si s ním rady? Šance, jak z potemnělého zákoutí vytvořit zajímavý prostor, tu jsou. Nechte se inspirovat!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Některé rostliny stín přímo milují

Článek

Zákoutí skoupá na světlo vyzařují tichou a zklidňující atmosféru, kterou by bylo škoda přejít bez povšimnutí. Lavička z chladivého kamene v létě láká k posezení v příjemném chládku. Zvlášť krásně je tu po letní bouřce, když se rostliny ještě dlouho po dešti třpytí kapkami vody, které na nich ulpěly.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Chladivý odpočinek

Břízy (Betula) jsou robustní a elegantní stromy. Existují druhy směděnou nebo téměř černou kůrou, ale ve stínu nejlépe vyniknou např. B. pendula, B. utilis var. jacquemontii, B. papyrifera či B. ermanii Grayswood Hill s kmeny v barvě křídy doplněné odstíny kapučína nebo holubí šedi.

Břízy vyžadují ke spokojenému životu dostatek vláhy. Borku udržujeme v čistotě jemným kartáčem a vlhkým hadříkem.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kůra břízy

Nejen rostliny, ale také rozmanité materiály stinný prostor oživí. Pro cestičky, schody, patio, zídky či vyvýšené záhony si můžeme dovolit vybrat materiál se světlým, lesklým povrchem, který by na slunci příliš oslňoval. Také zrcadlo zavěšené na zdi nebo opřené o kmen stromu zprostředkuje působivé efekty.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Lesklý povrch

Bíle a jinak světle kvetoucí rostliny zastíněné partie projasní, protože odrážejí hodně světla. Úspěšné tu budou ale jen ty trvalky, které se obejdou bez přímého slunce, třeba kakost krvavý (Geranium sanguineum), sasanky - hajní i japonské (Anemone nemorosa a A. x hybrida), udatna lesní (Aruncus dioicus), čechravy (Astilbe) nebo plazivá hluchavka skvrnitá (Lamium maculatum) White Nancy.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Květy jako lampičky

V případě hlubokého stínu, který působí tísnivě a kde by se rostlinám jen stěží dařilo, je nutné provést přídavná opatření. Více slunečního svitu na zem dopadne skrze prosvětlené koruny stromů nebo průhledy ve vysoké zdi. Vrhá-li stín stěna budovy, natřeme ji světlou barvou. Totéž platí o zahradním domku či plotě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Eva Josefíková

Přehlídka listů

Mezi rostlinami, které stín buď tolerují, anebo přímo milují, najdeme skvosty s nádhernými listy: kapradiny, rodgersie (Rodgersia), popelivky (Ligularia), ploštičníky (Cimicifuga).

Atraktivní osázení vzniká kombinací jejich kontrastních tvarů a textur olistění. Barevně se prosazují pestrolisté bohyšky (Hosta) a brsleny (Euonymus) s druhy a odrůdami v široké škále hřejivých i studených odstínů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám