Hlavní obsah

Se šikovným čerpadlem ušetříte

Novinky, Petr Valda

Také vás polévá horkost, když dostanete účet za spotřebu vody? Přitom je možné významně ušetřit. Například při zavlažování zahrady lze chytře využít přírodních zdrojů vody – vybudovat novou, nebo obnovit starou studnu, popřípadě si pořídit nádrž na zachycování dešťové vody. Využívat se dá podle okolností a se souhlasem majitele také blízký vodní tok nebo rybník.

Foto: Mountfield

S čerpadlem je práce na zahradě radostí

Článek

8 otázek ke správnému výběru

„V každém případě budete potřebovat čerpadlo. A na jeho správném výběru velmi záleží, “ upozorňuje Michal Makalouš, který se vedle zahradní techniky a bazénů specializuje také na zavlažovací systémy a čerpadla. Při volbě správného čerpadla bychom si podle Makalouše měli předem odpovědět na následující otázky:

Jakou vodu chci čerpat a na jakou konkrétní činnost budu čerpadlo používat?

Odkud budu vodu čerpat, do jaké výšky a vzdálenosti?

Jaký tlak vody tedy musím mít?

Kolik vody najednou budu používat?

Jak často budu čerpadlo využívat?

Je v blízkosti zdroje vody elektrický proud?

Jaké mám zdroj vody (přírodní nádrž, jímka, sud, typ studny)?

Jaká je vydatnost vrtu/pramene a výška hladiny vody ve studni?

Pokud už máte jasno, měla by být volba správného typu čerpadla snazší. Přesto se vyplatí konzultovat konkrétní výběr konzultovat s odborníky.

Aby zahrada nežíznila

K zalévání záhonů a zavlažování trávníků se nejlépe hodí povrchová nebo ponorná čerpadla s elektrickým motorem.

Jedno z nejpoužívanějších povrchových zahradních čerpadel Tallas GC 100 s detailem sacího koše na sací hadici. Foto: Tallas

Pokud není k dispozici elektrický proud, je možné sáhnout po povrchovém čerpadle s benzinovým motorem. Benzinová čerpadla mají velmi výkonné motory, a proto se používají k dopravování velkého množství vody i do značných výšek. Proto se používají i v zemědělství nebo ve stavebnictví.

Velké objemy vody a do velkých výšek jsou schopná dopravovat benzinová čerpadla. Model SA 30 TLA na snímku má keramické ucpávky a praktický ochranný rám. Foto: Oleo-Mac

Většina z nás běžných uživatelů však sáhne po elektrické verzi. Ponorná elektrická čerpadla jsou vhodná k přečerpávání a vyčerpávání čisté a užitkové vody například z bazénů nebo užších šachet. „Tato zařízení jsou přenosná a zvládnou nejen kropení pistolí, ale ´utáhnou´ i větší zavlažovací systémy s více postřikovači,“ podotýká Michal Makalouš.

Pokud potřebujeme dopravit vodu na větší vzdálenost a z větší hloubky, je ideální použít tlaková ponorná čerpadla.

Odčerpáváme a přečerpáváme

Velmi často je čerpadlo potřebné k odčerpávání a přečerpávání vody. „Zde je hlavním kritériem výběru míra znečištění přečerpávané kapaliny,“ říká Makalouš. Pokud chcete vyčerpat čistou nebo lehce znečištěnou vodu z bazénu, nádrže či zaplaveného sklepa, lze zvolit ze široké škály ponorných čerpadel.

Foto: Mountfield

Z tůní v potoce, ale také například z jímek a rybníčků můžeme čerpat vodu na zavlažování pomocí kvalitního ponorného čerpadla.

Jsou uzpůsobena k čerpání velkých objemů z malé hloubky a nepotřebují sací hadici, protože se noří celá přímo do vody. Standardní výbavou těchto čerpadel je plovákový spínač, který hlídá hladinu vody a zabraňuje chodu čerpadla nasucho. Pokud je potřeba čerpat vodu z větších hloubek a na větší vzdálenost, volte ponorné tlakové čerpadlo.

Foto: Mountfield

Na zátopovou a fekální vodu platí jen ponorná kalová čerpadla. Na snímku typ Tallas AV 400, kterému nevadí nečistoty o průměru až 38 mm.

Voda do domu

Další oblastí, kde se bez čerpadla nelze obejít, je zásobování domácnosti vodou. Současným trendem jsou automatické domácí vodárny, které mohou řešit rozvod vody komplexně - tedy nejen v domě, ale i na zahradě. Pro použití v menších rekreačních objektech, jako jsou chaty či chalupy, jsou určeny vodárny s nádrží 24 litrů.

Foto: Mountfield

Typická sestava automatické domácí vodárny – výkonné čerpadlo a objemná tlaková nádoba.

Pro rodinné domy odborníci doporučují vodárny s nádrží 50 litrů. Tyto vodárny jsou většinou sestaveny z nádoby, tlakového spínače a zahradního čerpadla. „Pokud chcete využívat pitnou vodu z hloubky i několika desítek metrů, např. z vrtaných studní, musíme použít čerpadlo do vrtu,“ uzavírá Michal Makalouš.

Reklama

Související články

Jak si vybrat solární sprchu

Skvělým způsobem, jak zadarmo získat teplou vodu k venkovnímu umytí a osvěžení, je solární sprcha.

Výběr článků

Načítám