Hlavní obsah

Růžově kvetoucí pokojovky zútulní každou domácnost

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Líbí se vám růžová barva, ale natřít s ní zeď nebo kus nábytku si netroufáte? Nevadí, barva cukrové vaty a slavného porcelánu vynikne stejně dobře na polštářku či na lampičce. K zútulnění domova přispějí i pokojovky, které buď růžově kvetou, nebo mají růžové akcenty na listech.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Primulky

Článek

Pokojovky, které svojí barvou odkazují na svěžest jara a romantiku léta jsou příjemným kontrastem k šedivé zimě. Byt dokonale povzbudí a naladí na jemnou notu.

Květy prvosenek za sklem

Květy primulek oplývají nezaměnitelným půvabem a pokaždé, když se na pultech objeví, vykouzlí úsměv ve tváři. Ano, zná je každý a déle jak pár týdnů nevydrží, přesto jim dokáže málokdo odolat. Pro svůj malý vzrůst jsou prvosenky jako stvořené pro nápadité aranže.

Co třeba vložit je do skleníčku nebo větší lucerny? Květináčky stačí schovat pod mech a pravidelně zalévat a větrat, aby jim nebylo horko. A čekání na jaro je hned příjemnější.

Něžné obláčky bouvardie

Romantickou povahu růžová nezapře. Využijte toho a na nočním stolku nebo u oblíbeného křesla si vytvořte poetický koutek s oslnivou bouvardií (Bouvardia). Její hvězdičkovité květy uspořádané do hustých koncových květenství vynikají v bílém obalu s krajkovým lemem.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Bouvardia

Motiv růžiček opakující se na látce a svíčkách celé uspořádání sjednocuje jak barevně, tak stylově. Rostlina potřebuje rozptýlené světlo a pravidelnou zálivku, aby jí nepřeschly kořeny.

Malé umělecké dílo – tilandsie

Tilandsie (Tillandsia cyanea) neboli kykatka vnáší do bytu exotiku. V tropech roste s dalšími broméliemi ve větvích stromů, jichž se přidržuje vzdušnými kořeny. Pěstovat ji můžete v květníku se substrátem.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Tilandsie neboli kykatka

Vodu přijímá skrze tuhé listy, takže ji mlžte. Kuriózní květenství z růžových, později zelených listenů a fialových květů vydrží několik týdnů. Podruhé už ale nikdy nevykvete.

Půvabné gerbery jsou dostupné celoročně

Stará dobrá gerbera se svými velkými květními úbory v živě růžové barvě šíří dobrou náladu, ať už nařezaná ve váze, nebo pěstovaná v květináči. Ve druhém případě si její krásu užijete mnohem déle. Dobře se k ní hodí jemně zelená nádoba, která umocňuje sytost a svěžest květů i listů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Gerbera

Gerbery jsou květiny tzv. na jedno použití, po odkvětu se kompostují. Naštěstí je v květinářství nabízejí celoročně. Hodí se do všech světlých, teplých místností. Pozor! Nesmí vyschnout!

Ladící společnost pepřinců a fitónie

Pepřince (Peperomia) už probudily mnoho sběratelských vášní. Na snímku vlevo je kultivar Schumi Red s růžovočervenými okrouhlými listy a vpravo tvarově zcela odlišná odrůda Rosso, jejíž listy mají zelenou svrchní a téměř vínovou spodní část.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pepřince a fitónie (uprostřed)

Báječného partnera získávají v růžově mramorované fitónii (Fittonia verschaffeltii). Skupinku, v níž se malé rostliny prosazují líp než samostatně, postavte na polostinné teplé místo. Zalévejte jen mírně.

Až si budete rostliny odnášet z květinářství je domů, nezapomeňte pořádně zabalit do papíru a tašky, aby nenastydly a dlouho vydržely!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám