Hlavní obsah

Roubenka jako malovaná

Novinky, Iva Tvrzová, Chatař a chalupář

Ve stráni kousek nad potokem se nedávno objevila roubená chaloupka. Na Černý Důl shlíží zvesela červeně lemovanými okny. Kdo to tu nezná, těžko by uhádl, že se jedná o novostavbu.

Foto: Pavel Veselý

Roubená chalupa se ze svahu dívá vesele do kraje.

Článek

Zastavili jsme dole u silnice a už vidíme paní Kateřinu, jak na nás mává z příjezdové cesty. Auto necháváme dole u potoka, kam s ním taky v tom sněhu, a šlapeme do kopečka.

Chaloupka je opravdu jako malovaná. Působí přirozeně, jako by tu stála od nepaměti. Napohled se nezdá moc velká, ale interiér nás překvapí. Nejen počtem a velikostí místností, které tu jsou, ale i jejich stylovým zařízením, dotaženým do posledního detailu. A současně promyšleným technickým vybavením, které pobyt na chalupě usnadňuje a zpříjemňuje.

Foto: Pavel Veselý

Pohled od dveří do světnice obsáhne kachlová kamna, kuchyňský kout, stůl s lavicí a vpravo je vidět i kousek „ležení“

Od dřeva po kámen

Jak se za chvíli dozvídáme, chalupu na klíč postavila a vybavila firma Roubenky Roubal, včetně interiérů, zrealizovaných podle návrhů pana Martina Roubala. Chalupa slouží především pro rodinné návštěvy a přátele, ale také si ji lze pronajmout.

Chalupa na půdorysu obdélníku, s obytným podkrovím a s přístavkem lyžárny, je částečně roubená, částečně zděná. Také v interiéru využili stavebníci různé materiály – dřevo, kámen, cihlu, keramiku i kov. Kámen se tu uplatnil například na schodišti do podkroví, jako dekorativní obklad v jedné z ložnic a v koupelně, na klenbách ve vstupní předsíni, nad dvířky a okénkem ve světnici, u niky v přízemní ložnici. Na podlahách obou koupelen a v dolní ložnici použili stavebníci staré a nové půdovky, ve vstupní předsíni odolnou čedičovou dlažbu, v koupelnách a na WC keramické obklady. Příjemným ozvláštněním jsou kované prvky – například vyhřívaná lavice a věšák v předsíni, madlo schodišťového zábradlí či „tajemná“ dvířka pod schody ve světnici, za kterými se ukrývá úklidová komora.

Foto: Pavel Veselý

Na lavici u stolu navazuje „ležení“, které se dá roztáhnout. Pod schody za kovovými dveřmi je úklidová komora

Dřevo v mnoha podobách

Dřevo tu ale vévodí, ať už na roubených stěnách, trámových stropech, na otevřených krovech, dveřích, na některých podlahách a samozřejmě na nábytku. Ale na rozdíl od některých chalup tu nemáme pocit, že je tu dřeva nadmíru.

„Je to tím, že jsme tu využili různé druhy dřeva a s různou povrchovou úpravou. Přírodní odstíny doplňuje několik tónů tmavších a vše to oživuje barevný nábytek. Ve světnici máme jídelní kout a ležení v barvě červenorůžové s patinou, v přízemní ložnici je malovaný nábytek v teplé zelené barvě, ve velké podkrovní ložnici zas modrý s dekorem. Interiéry tak nepůsobí fádně, ale naopak živě,“ ukazuje Martin.

Jak to, že některé dřevěné prvky (strop ve světnici, schodiště, dveře, zárubně z trámů) vypadají, jako by sloužily staletí? „Docilujeme toho speciální úpravou – pískováním a kartáčováním. Léta tak plasticky vystoupí a dřevo na pohled i při dotyku působí velmi starým dojmem,“ vysvětluje stavitel a majitel v jedné osobě.

Technické vychytávky

Většina z nás by chtěla bydlet v romanticky zařízené chalupě, ale pokud možno s veškerým pohodlím, které současná doba poskytuje. V téhle chalupě to není jen sen.

Promyšleně tu je vyřešené vytápění, na horách nadmíru důležitá věc. Kachlová kamna ve světnici jsou kombinována s teplovodním výměníkem, který dodává teplo do podlahového topení v přízemí a do radiátorů v podkroví. Pokud se hostům nechce roztápět kamna, nevadí, topit bude elektřina. Ta se automaticky zapíná a vypíná podle teploty kamen, takže mrznout tu nikdo nebude.

„V předsíni se světlo rozsvítí, jakmile vstoupíte, v koupelně se zas při rozsvícení zapíná rádio,“ vysvětluje Kateřina a hned to předvádí. V koupelně je ještě kouzelné zrcadlo, kterého se jen stačí dotknout a světlo se rozzáří přímo v jeho ploše. Praktické je podsvícení schodišťových stupňů, takže i v noci se tu můžete pohybovat bezpečně bez záře lustrů.

Světlo v jedné z ložnic se ovládá porcelánovým vypínačem, zabudovaným přímo v čele postele. Kromě několika starých i nových lustrů zajišťují osvětlení v místnostech spoty, zapuštěné do dřevěného stropu nebo umístěné v krovu.

Foto: Pavel Veselý

Za dvířky kuchyňských skříněk se skrývá moderní technika – chladnička a myčka

Světnice s kamenným korytem

Největší prostor v přízemí patří světnici, která se šesti okny dívá do tří světových stran. Hned za dveřmi vlevo stojí krásná kachlová kamna. Mají i kamnovec neboli měděnec či také medenec na ohřívání vody, hned za nimi je vyhřívaná pec na ležení s pohodlnými schůdky.

V protějším rohu je kuchyňský kout do tvaru „U“ se vším potřebným, včetně chladničky a myčky, schovanými za smrkovými dvířky. Vévodí tu staré kamenné koryto na bílé podezdívce, do něhož je zapuštěn dřez. Byl vyroben na míru z nerezu a posléze napatinován. Voda se pouští starým mosazným kohoutem.

Na protější straně místnosti láká k posezení jídelní kout s dlouhými lavicemi v selském stylu, na který navazuje „poležení“. To je možné vysunutím ještě zvětšit a využít k případnému spaní. Při výrobě stolu byl inspirací exponát z Krkonošského muzea ve Vrchlabí. Hned vedle stoupá schodiště do obytného podkroví.

Každá ložnice jiná

V přízemí je ještě ložnice, koupelna a WC. V ložnici se zeleným malovaným nábytkem je zajímavým prvkem nika ve zdi, která zatím čeká na svého svatého.

V podkroví najdeme dvě ložnice, koupelnu, WC a technickou místnost. Velkou „modrou“ ložnici se dvěma dvoulůžky originálně zdobí starý vozík a trakař posazený ve krovu a kamenný obklad mezi okny s motivem kříže. Druhá, menší ložnice, má po schodech přístupné spací patro a jako netradiční dekoraci sáňky.

„Dekorace – obrázky, kuchyňské váhy, hodiny, žehličky a další jsme koupili v bazarech. Záclonky na oknech v celé chalupě jsem šila sama,“ pochlubila se nám Kateřina.

Foto: Pavel Veselý

Dřez zapuštěný v kamenném korytu

Lyže v koupelně

Obě koupelny jsou laděny do bílo-zeleno-hnědé barevnosti a v obou je na zdi nevídaná dekorace – staré lyže! Kdekoliv jinde by asi působily naprosto nepatřičně, ale tady v Krkonoších, kolébce českého lyžování, vypadají i v koupelně přirozeně. Tady ale podobnost obou koupelen končí. Zatímco v té přízemní se můžete pohodlně osprchovat a nabídne vám porcelánové umyvadlo na asymetricky tvarovaném pultu (a pod ním i pračku), v té podkrovní dominuje veliká dřevěná vana a dřevěné umyvadlo-škopíček na dřevěných nohách.

Za obdiv stojí i veškeré doplňky – baterie, vypínače, garnýže a podobně, ladící s ostatním zařízením.

Až sejde sníh

Teď je okolí chalupy pod peřinou sněhu a všude klid, ale v létě můžete v malém rybníčku kousek od domu slyšet kuňkat žáby. Okolí roubenky se celé zazelená, na trávníku se objeví dřevěný stůl s lavicemi a gril. A v plánu je ještě malý zapuštěný bazének.

Reklama

Související články

Štípačky dřeva: Stroje pro ulehčení práce

Pro majitele krbů či krbových kamen je dnes štípačka dřeva v podstatě nutností. Jen málokdo si v dnešní době může dovolit trávit dlouhé hodiny a často i dny ve...

Úklid sněhu rychle, snadno a s vychytávkami

Protože na úklid sněhu dnes už většina majitelů rodinných domů používá sněhovou frézu, specialisté na jejich výrobu se zaměřili na vychytávky pro ještě...

Výběr článků

Načítám