Hlavní obsah

Říjen - měsíc, který hřeje i mrazí

Novinky, Miloslava PERGLOVÁ, časopis Pěkné Bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proměnlivost října trefně vystihuje stará pranostika: „Na jednom konci říjen ještě hřeje, ale na druhém již mrazí.“ První dny ještě regulérně spadají do babího léta, přesto je v něm cítit neoddiskutovatelná blízkost zimy. Barvy léta se mísí s barvami podzimu a někdy se přidá i zima s první sněhovou bělobou.

Článek

Jako babí léto se označuje déle trvající suché a slunečné počasí na konci léta či začátku podzimu. Teplé slunné dny střídají poměrně chladné noci zakončené mlhavými rány. Příčinou je rozsáhlá tlaková výše nad střední a jihovýchodní Evropou. Průměrně se vyskytuje od 21. září do 2. října, proto se mu také říká léto svatého Václava. Někdy se však dokáže protáhnout hluboko do října. Babím se nazývá podle volně se vznášejících pavučin připomínajících šedé vlasy. Naději na dlouhé babí léto přináší chladné září, protože jak jiná pranostika praví „po teplém září zle se říjen tváří.“

Poslední zbytky léta

Nejen počasí, ani příroda se ještě nechce s létem rozloučit. Na zahradě se stále ještě setkáme s vytrvalými letními květy trvalek – levandulí, volovcem, rozchodníkem, begónií, slunečnicí či japonskou sasankou. Z keřů ještě dokvétají růže a hortenzie, které i přes postupnou ztrátu barev stále působí velmi dekorativně. Některé keře remontují, to znamená, že znovu vykvétají, zdaleka ne však v takové síle jako na jaře. Žlutě rozkvete například vděčná a nenáročná zákula japonská (Kerria japonica), k níž se často na podzim přidávají červené, růžové či bílé zvonky vajgélií (Weigela). O květy nemají v této době nouzi ani vřesy (Calluna). Tomu, aby vaše zahrada kvetla i na podzim co nejvíce, můžete napomoci sami tím, že trvalky kvetoucí na začátku léta seříznete k zemi, když začnou dokvétat. Znovu obrazí a vykvetou. Dokáže to například šalvěj, zavinutka či ostrožka.

Květy podzimu

Přestože zima již netrpělivě klepe na dveře, najdou se i rostliny, pro které je podzim tou pravou dobou předvést se v plné své nádheře. Z keřů se činí ořechokřídlec či ořechoplodec, botanici se ještě neusnesli na jednotném názvu. Ať tak či tak, každý z šestnácti evidovaných druhů bohatě vykvétá na sklonku léta a obohatí podzimní zahradu překvapující modří a stříbřitou nádherou listů.

Pro podzimní zahradu jsou typické květy aster, nebo chcete-li hvězdnic (Aster). Některé sice vykvétají již na jaře a další v létě, skupina podzimních aster je však nejpočetnější. Rozkvétají v srpnu a kvetou nepřetržitě až do zámrazu. Díky velkým rozdílům ve vzrůstnosti a minimálním nárokům na pěstování se mohou hvězdnice uplatnit i na jednom záhonu v široké paletě jak barev, tak výšek, od nejnižších pro obruby až dvoumetrové.

Kdybychom chtěli soutěžit o královnu podzimu, asi nejžhavější kandidátkou by byla některá z podzimních chryzantém. Lidový název listopadka prozrazuje, že vykvétají navzdory nízkým teplotám a krátkému dni. Jejich bílým, žlutým, červeným ani modrým květům méně příznivé podmínky neubírají na kráse.

V soutěži krásy by se jistě uplatnila i Liriope, méně známá modře kvetoucí trvalka se stálezeleným olistěním. Body by jí však asi ubrala její větší choulostivost. Bez nadějí na úspěch by nebyla ani některá z jiřin, Té by však nedal body ten porotce, který se nechce o své svěřenkyně starat. Její hlízy je totiž třeba na podzim vyjmout ze země a přes zimu uschovat.

Jak kvete tráva

Pokud to nevíte, v říjnu máte mnoho příležitostí se to dozvědět. Odborně se kvetení trávy nazývá metání. Pěstovat okrasné trávy na zahradě u nás nemá dlouhou tradici, přesto se jim v našich zahradách poslední dobou počalo dařit. Není divu, zdobí nejprve nenápadně zelení listů, v době květu pak vytvářejí nesmírně dekorativní obrazy z klasů či lat, a potom postupně zasychají a vytvořené dekorace probarvují širokou škálou podzimních barev.

A zůstávají ozdobou dále i během zimy, protože se sestříhávají až na jaře. Na trhu existuje mnoho desítek až stovek druhů a kultivarů okrasných trav. Jsou mezi nimi jednoleté druhy i druhy vytrvalé, a to jak zcela nízké tak odrůdy dorůstající několika metrů. Zvláště ty vysoké mohou vytvářet nádherné dominanty, jiné můžeme pěstovat ve skupinách. Asi nejpěstovanější je v současné době ozdobnice čínská (Miscanthus sinensis) v druzích odlišných podle výšky, ale i šířky, tvarů a zbarvení listů. Výrazné solitéry dokáže vytvořit bezkolenec (Molinia) a vousatec, jehož největší chloubou jsou červenavě hnědé válcovité klasy (Penisetum).

Vzhledem k chladnějšímu září máme podle pranostiky naději na dlouhé babí léto. Pozorujme však ještě vlaštovky, protože "čím déle vlaštovky v říjnu u nás prodlévají, tím déle pěkné časy a jasné dny potrvají".

Reklama

Související články

Když začne zlátnout listí

Vzpomínáte si? V loňském roce se stromy a keře v zahradách na velké části území republiky prohnuly pod první vydatnou dávkou sněhu již v polovině října....

Výběr článků

Načítám