Hlavní obsah

Proslulá výstava Floriade

Novinky, P. Chlouba, Flóra na zahradě

V nizozemském městě Venlo, které se nachází v bezprostřední blízkosti hranice s Německem, se letos koná pozoruhodná zahradnická akce – světově proslulá výstava Floriade, tentokrát s označením 2012. Otevřena bude až do začátku října a určitě stojí za návštěvu. Floriade se totiž koná jen jednou za deset let.

Foto: P. Chlouba

Ukázky některých moderně řešených zahrad jsou nadějí pro zaneprázdněné lidi. Zahrada tohoto typu výrazně minimalizuje nároky na její údržbu a provoz.

Článek

Floriade je velkolepý zahradnický projekt, který široké veřejnosti i zahradnickým profesionálům představuje různé novinky a trendy ze světa zahradničení.

Poprvé se myšlenka Floriade předvedla milovníkům rostlin už v roce 1960, tenkrát se hostitelským městem této výstavy stal Rotterdam.

Druhého pokračování se výstava dočkala až v roce 1972, od té doby pak pokračuje kontinuálně v desetiletém cyklu. Pro její konání organizátoři vybírají vždy jiné místo, Floriade však vždy zůstává na území Holandska. Velkolepost výstavy potvrzuje i doba, po kterou je možné ji shlédnout. Ta letošní začala už v dubnu a její brány se pro návštěvy budou otevírat denně až do 7. října tohoto roku.

Trochu zeměpisu na úvod

Město Venlo bylo vybráno pro konání Floriade velmi pečlivě, organizátoři se pro něj rozhodli z několika přesvědčivých důvodů. Ve městě, ale i v jeho blízkém okolí se zahradnickému odvětví velmi daří. Sídlí zde mnoho produkčních i obchodních zahradnických společností, z Venla proudí obrovské množství zahradnických produktů do blízkého Německa i Belgie.

Blízkost obou zemí a vysoká koncentrace obyvatelstva má pro Venlo přímo strategický význam. V oficiálních materiálech organizátoři Floriade 2012 tvrdí, že ve spádové oblasti ohraničené 2 hodinami jízdy žije na 30 miliónů obyvatel. I pro návštěvníky ze vzdálenějších oblastí je Venlo snadno dostupné, kvalitní dálnice vede téměř až k obřímu parkovišti, kde se hostů Floriade zmocní pečlivá pořadatelská služba, která je s jistotou a lehkostí dostane až k pokladnám.

Foto: P. Chlouba

Jedna ze vstupních bran do čínské zahrady navozuje meditační atmosféru východoasijských kultur.

Velkolepý areál, nadrozměrné nápady

Bez nadsázky by se dalo říct, že Floriade 2012 se zrodila na zelené louce. A také v lesích, protože právě v nich byl velkolepý areál výstaviště vybudován. Tyto lesy také vytvářejí jakýsi přirozený rámec, ve kterém vyrostly jednotlivé pavilony a výstavní prostory letošní Floriade. Hlavní dominantou areálu je moderní budova „Innovatoren“, která svou výškou 70 m na sebe strhává pozornost všech obdivovatelů moderní architektury. Je dobře patrná i z dálnice a pro mnoho návštěvníků je proto i výtečným orientačním bodem. Je také hlavní vstupní branou na výstaviště.

Pro návštěvu se rozhodně vyplatí vyhradit si dostatek času, ale i tak je skoro nemožné za jediný den zhlédnout všechno, co Floriade nabízí. Výstavní areál se totiž rozprostírá na obrovské ploše 66 hektarů. Menší část z toho zabírají segmenty zmíněných lesních porostů, které rozdělují plochu výstaviště do pěti samostatných celků. V každém z nich rezonuje jiné téma, které spojuje ústřední myšlenka šestého pokračování Floriade – výstavní slogan „Staňte se součástí divadla v přírodě a přibližte se kvalitnějšímu životu“.

Kromě moderních zahrad Floriade 2012 nabízí i zajímavé alternativy pro ty, kteří své štěstí hledají v pěstování ovoce, zeleniny či v návratu k zahradám bližším přírodě. Tento fenomén je velmi silný a Floriade na něj intenzivně reaguje. Proto třeba právě zde objevíme mnoho zajímavých inspirací, které ukazují, jak na zahradu přitáhnout užitečný hmyz, kde a jak rozmístit hnízdní budky či ptačí krmítka, nebo jak si zorganizovat kompostování, aby se kompost stal přirozenou a nerušící částí zahrady.

Zkrátka a dobře, Floriade není jenom zábavným turistickým cílem, je to zároveň škola a vzdělávací centrum pro každého, kdo je připravený pozorovat, naslouchat a přijímat tyto pozitivní nápady za své. Pořadatelé velkou péči věnují také dětem. Pro ně připravují různé hravé projekty, které jim představují zahradu, přírodu a výrobu potravin tak, aby to vše vypadalo jako jedno velké přírodní dobrodružství.

Nakonec i kvůli tomu můžete v areálu výstaviště potkat dvě sympatické postavičky převlečené do zahradnického šatu. Prvním z nich je za hradnický superhrdina Florian, kterého doprovází Flóra, něžná dívka v zahradnickém kostýmku. Jsou to dětští maskoti Floriade, kteří se s každým dítkem rádi vyfotí, ale také je pak doprovázejí na různých akcích a při hrách či výchovných projektech.

Foto: P. Chlouba

Obří holínky tyčící se do výšky pěti metrů jsou jedním ze symbolem Floriade. Uvidíte-li je už z dálnice, je to neklamné znamení, že areál výstavy je na dosah.

Lanovka na rovině

Asi by to nebyli ani Holanďané, aby nevymysleli něco opravdu netradičního. Překvapením Floriade 2012 je kabinková lanovka, která však nezdolává horské štíty, ale vede čistou rovinou nizozemské krajiny. Je to největší lanová dráha v celé zemi a v moderním areálu výstaviště působí kupodivu naprosto přirozeně. Je dlouhá 1,1 km a za hodinu může přepravit až 4000 cestujících. Mnozí návštěvníci Floriade si nenechají vyhlídkovou jízdu lanovkou ujít. Je to opravdu strhující zážitek, protože teprve z výšky 30 metrů je možné vychutnat si velkolepost některých staveb a dokonalé linie, které vytvořili architekti tohoto projektu.

Celý svět jako na dlani

I když je Floriade vlastně nizozemským projektem, v areálu výstaviště se představují i jiné národy a kultury. Nejsilnější zastoupení tu mají vedle Holanďanů ještě Němci, ale nechybějí zde ani expozice jiných zemí. Některé jsou velkorysé, jiné skromnější,

důležité však je, že mnoho zemí našlo chuť a odvahu představit se na této zahradnické akci. Vedle států, které vnímáme jako tradičně zahradnické, tu svoji expozici vybudovali zahradníci z oblastí, které jsou pro většinu z nás zahradnicky nepříliš známé. Díky tomu si návštěvníci Floriade mohou prohlédnout třeba pavilony či výstavní plochy Ázerbajdžánu, Bangladéše, Estonska, Gambie či Afghánistánu.

Zahradnická výzdoba u pavilonů z exotičtějších zemí působí někdy trochu překvapivě. Vzhledem k dlouhému trvání výstavy až do raného podzimu nebylo vždy možné použít rostliny typické pro tyto země. Proto tato místa zdobí většinou rostliny mírného pásma, ale celková úprava odpovídá vnímání a naturelu krajiny, kterou expozice představuje. Velmi atraktivní je tradiční čínská zahrada s bonsajemi, typickým pavilonem, zajímavými dlažbami i půvabnými průhledy.

Foto: P. Chlouba

V období, kdy se brány Floriade otevřely veřejnosti, téměř všude zářily pestré barvy cibulovin. V letním období je nahrazují letničkové a trvalkové výsadby.

Několik čísel na konec

Bez osobní návštěvy Floriade je těžké udělat si vlastní představu o všem, co zde lze vidět. O zahradnické bohatosti nejlépe vypovídají některé počty rostlin, které byly v areálu postupně zasazeny. Jenom cibulovin a hlíznatých rostlin bylo v celém areálu vysazeno 1,8 miliónu, roste tu také 190 tisíc trvalek, 18 tisíc keřů a 5 tisíc keřů různých typů růží. Také zde bylo vysazeno 15 tisíc kusů dřevin pro vytvoření živých plotů a 3 tisíce různých stromů.

Základní jednodenní vstupenka do areálu Floriade pro dospělého stojí 25 eur, v případě zájmu o jízdu lanovkou je nutné připlatit si ještě 5 eur navíc. Samostatnou jízdenku na lanovku je možné přikoupit si i přímo na místě, ale v takovém případě jízdné stojí ještě o jedno euro navíc. Vstupenky pro děti jsou o polovinu levnější. V období od června do konce srpna je výstaviště otevřené od 10 do 20 hodin, od září potom do 19 hodin.

Reklama

Související články

Fantastická vůně grilování

Pěnící šťáva na rozpáleném grilu, napjaté chuťové pohárky, zlatavá kůrčička špízů i steaků a vůně, která dráždí. Rty se touží dotknout křupavého masa a vy si...

Tam, co je ta kočička

Co se vám vybaví, když se řekne chata? Úzký vysoký domeček z tmavých palubek někde v lese? Když Pinkasovi řeknou, že odjíždějí na chatu, myslí tím svůj pěkný...

Na letní špínu s kanónem

Prach a špína mají tu vlastnost, že se časem dostanou všude. A drží se jak přibité. Někdo se možná pustí do gruntování se zahradní hadicí a smetákem v ruce,...

Výběr článků

Načítám