Hlavní obsah

Proměňte nudný záhon v zimní klenot

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vidíte teď na záhoně jen holá místa, rozpláclé trvalky, tlející pahýly a ani jednu barevnou skvrnku? Pak je něco špatně! Zahrádka by totiž měla být krásná 365 dní v roce. Jak to zařídit?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Článek

Proměnit záhon v zimní klenot není složité, stačí vybrat vhodné druhy rostlin. Inspirací vám může být naše varianta řešení.

Kompozice je navržena pro záhon na slunci až v polostínu s běžnou zahradní zeminou, která si udržuje optimální vlhkost, zároveň je však dobře propustná. Měří téměř 3 m na délku a 1,5 m na šířku.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

1 - Jalovec obecný (Juniperus communis) Hibernica

Vůdčí role se ujímají hned tři stálezelené sloupovité jalovce Juniperus communis Hibernica (1). Do záhonu se bezvadně hodí, protože si po celý život udržují velice štíhlou siluetu. Japonská vrba Salix integra Hakuro Nishiki (6) vypěstovaná na kmínku sice už shodila listy, nicméně díky vínovým výhonům se stává středem pozornosti.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

6 - Vrba japonská (Salix integra) Hakuro Nishiki

V zimě nejlépe vynikají silně pokroucené větve lísky Corylus avellana Contorta (9). Svítivě žlutými jehnědami se zdobí ještě před tím, než vyrazí první lístky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

9 - Líska obecná (Corylus avellana) Contorta

Zaoblený tvar vrbové koruny kopíruje střihem udržovaný vždy zelený dřišťál Juliin Berberis julianae (3), jehož tuhé, ostře osténkaté listy se s podzimem zabarvují do červena.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

3 - Dřišťál Juliin (Berberis julianae)

Hojností rudých trvanlivých malviček oplývá neopadavý skalník Cotoneaster Coral Beauty (5). K vidění jsou tu dvě růstové formy: vlevo smuteční naroubovaná na kmínku, vpravo pak půdopokryvná.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

5 - Skalník (Cotoneaster) Coral Beauty

Na pozadí stříbrošedých perovskií Perovskia (2), které stejně jako vrbu seřezáváme koncem zimy, se zřetelně rýsují uschlá plodenství až metrových zavinutek Monarda (7) a oblíbených třapatkovek Echinacea (8) v odstínech karamelu a hořké čokolády.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

2 - Perovskie (Perovskia)

Foto: Adéla Taitlová, Právo

7 - Zavinutka (Monarda) Beauty of Cobham

Foto: Adéla Taitlová, Právo

8 - Třapatkovka nachová (Echinacea purpurea)

Naopak stále svěže se jeví architektonicky velmi ceněné juky Yucca filamentosa (10) a odolné čemeřice černé Helleborus niger (4), které navíc často už od Vánoc otevírají své velké miskovité květy. Také barevné krmítko a vděční ptačí návštěvníci do zimního záhonu přinášejí oživení a zábavu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

10 - Juka vláknitá (Yucca filamentosa)

Foto: Adéla Taitlová, Právo

4 - Čemeřice černá (Helleborus niger)

Při výběru rostlin na zimní záhon bereme v úvahu

rozmanitost rostlinných druhů

trvanlivost olistění

barvu listů a jehlic

barvu a texturu kůry či výhonů

období květu

barvu a velikost plodů

okrasnou hodnotu uschlých květenství a plodenství

velikost rostlin

přirozený tvar růstové formy, případně možnost tvarování řezem

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám