Hlavní obsah

Probouzíme trávník po zimním spánku

Novinky, Dana Novotná

Komerční článek - Zima se s námi pomalu rozloučila a máme tu první jarní dny. Venku se všechno začíná probouzet k životu, včetně trávníku na naší zahradě. Je však potřeba dostat ho do patřičné kondice.

Foto: Mountfield

Benzinový vertikutátor UV 40 B

Článek

Představa, že se trávník po zimě vzpamatuje sám od sebe a za chvíli bude krásně zelený a hustý, je hodně mylná. Bez pomoci to prostě nezvládne. Tím nejlepším způsobem, jak probudit trávník ze zimního spánku, je vertikutace. Řada z vás dobře ví, o čem je řeč, a vertikutaci provádí. Vždyť je to dnes už naprosto běžná věc. Pořád se však najdou lidé, pro které vertikutace zavání velkou exotikou. Rozhodně nemusíte mít strach! Nejedná se o žádný složitý proces, ale celkem příjemnou činnost, kterou zvládne opravdu každý.

Vertikutátor na první pohled připomíná sekačku. Jak funguje? Nože vertikutátoru nařežou drny a pružiny stroje všechny nečistoty vyhrabou. Zbaví váš trávník mechů a travní plsti, které do něj nepatří. Vertikutace provzdušní trávník a pomůže mu intenzivně růst i houstnout. Do půdy se díky vertikutaci dostane vzduch, voda i potřebné živiny.

Po zimě je dobré nechat trávník trochu povyrůst, posekat a vertikutaci provádět po dvou až třech dnech.

Vertikutátorem se neupravuje půda jako taková, nýbrž travní povrh. Proto se nože vertikutátoru nastavují tak, aby se půdy jen lehce dotýkaly. Příliš hluboké zářezy poškozují kořenový systém a navíc může dojít ke zbytečnému opotřebení nožů.

Přesnou hloubku řezu je vhodné nastavit na rovné ploše bez chodu motoru, a to v rozmezí od 2 do 4 milimetrů tak, aby mohl stroj efektivně trávník pročistit.

Elektrický, nebo benzinový?

K nejrozšířenějším vertikutátorům na trhu patří elektrické a výkonnější benzinové stroje. Při výběru vertikutátoru je důležité si uvědomit, jak velkou travní plochu chceme vertikutovat.

V případě menších ploch a dostupnosti elektrické energie je vhodné zvolit vertikutátor elektrický. Je lehčí, tišší, skladnější a také méně náročný na údržbu. Je vhodný i pro ženy.

Foto: Mountfield

Elektrický vertikutátor VA 303 E se záběrem 30 cm a elektromotorem o výkonu 1 300 W je dobrou volbou při péči o malé a středně velké pozemky. Ve výbavě má 2 snadno vyměnitelné válce a sběrný koš o objemu 35 l. Cena: 4 290 Kč.

Benzinové stroje jsou oproti elektrickým výkonnější díky silnějším motorům a většímu záběru. Práce s nimi je mnohem rychlejší, a ideálním pomocníkem jsou proto i pro rozlehlé travní plochy.

V aktuální nabídce Mountfieldu najdete sedm modelů benzinových a elektrických vertikutátorů. „Mezi špičkové stroje patří jednoznačně vertikutátory německé značky WOLF-Garten. Mají výkonné motory, snadno se s nimi manipuluje. Mají pevnou a stabilní konstrukci a široké výhozové prostory. Stačí si jen vybrat stroj, který bude nejlépe splňovat požadavky vaší zahrady,“ nabízí svůj pohled Jan Melena z Mountfieldu.

Dosít, pohnojit, zalévat

Pokud provedete vertikutaci, udělali jste první a velice důležitý krok k tomu, aby byl váš trávník po celou sezónu sytě zelený a hustý. Ovšem samotná vertikutace nestačí. Po zimě je třeba trávník dosít, pohnojit a pravidelně zalévat.

Když tyto postupy dodržíte, za pár týdnů budete mít na zahradě pažit, z něhož sousedi i kolemjdoucí puknou závistí.

Reklama

Výběr článků

Načítám