Hlavní obsah

Přírodní umělecké krásy, které lze vidět s koncem podzimu

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě není čas sedět doma! Vyjděte ven a užijte si konec zahradní sezóny pohledem do pestrých korun stromů i do záhonů, ve kterých to září barvami trav a posledních květů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jako od malíře září v korunách stromů pestrobarevné listí.

Článek

O uměleckých sklonech vás podzim přesvědčí, jen když mu poskytnete materiál k tvoření, proto zahradu hned po létě nevyklízejte!

Se stálezelenými dřevinami nic nezmůže, zato opadavé listnáče promění k nepoznání a nezklame, ani když si vezme do parády usínající listy okrasných trav a trvalek.

Karneval na záhoně

Okraj vyvýšeného záhonu změkčují stálezelené výhony brslenu (Euonymus fortunei) a fialové květy hvězdnic (Aster dumosus), jejichž úbory do poslední chvilky obletují včely a přezimující motýli.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Za nimi povlává zlátnoucí ozdobnice (Miscanthus sinensis), která zdůrazňuje zelenou barvu sousedního bělotrnu (Echinops ritro). Ani stopa zeleně nezůstala na přísavníku (Parthenocissus tricuspidata) šplhajícím po zdi.

TIP: Modré kulaté květní hlávky bělotrnu se objevují v létě. Když ho v srpnu seříznete, rád si kvetení na podzim zopakuje.

Květinové loučení

Květy líbezných krásenek (Cosmos bipinnatus) plynule přecházejí z léta do podzimu a statnou letničku zdobí až do prvního mrazu. Dobře se uplatní po boku tavoly kalinolisté (Physocarpus opulifolius Diabolo) a vytrvalého zlatobýlu (Solidago canadensis). Ten koncem října celý žloutne a vytváří ochmýřené nažky, kterými se rozšiřuje po okolí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Poslední čerstvé květy krásenek a zlatobýlu se loučí s končící sezónou.

TIP: Chcete-li mít krásenky příští rok v záhonu znovu, skliďte z nich po odkvětu semena nebo je rovnou nechte vysemenit na místě.

Jako od malíře

Když se z ranní mlhy vynoří pestrý obrázek krajinky, člověk zůstane stát se zatajeným dechem a uvědomí si, jak magickou moc příroda má. K mistrům podzimních převleků patří javory (Acer), ale zahrada by neměla být ochuzena ani o zlatou barvu buků (Fagus), ani o svídy (Cornus), které nabízejí víc odstínů než malířova paleta.

TIP: Podsadba z okrasných trav vyvolává dojem, jako by kolem kmenů proudila zelená řeka. Držte se jednoho druhu, který stromy pěkně sjednotí. Ideální je rákosík japonský (Hakonechloa macra) s převislými listy.

Půvab kontrastů

Už při plánování výsadby myslete na to, jak spolu budou jednotlivé rostliny na konci sezóny vypadat. Úspěch sklidíte především s kontrasty. Míchejte barvy i tvarové formy, tak jako na snímku.

V záhonu na slunci vedle sebe rostou dřišťál (Berberis thunbergii) Rose Glow, jehož vínové listy se mění do červena, a denivky (Hemerocallis), u kterých chlorofyl ustoupil žlutým pigmentům.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kontrastující listy dřišťálu a denivek rozsvěcují podzimní pološero.

TIP: Denivky můžete nahradit okrasnými trávami, třeba bezkolencem rákosovitým (Molinia arundinacea), který si žluté zbarvení ponechává déle.

Zpestření do bytu

Stálezelené dřišťály zůstávají po celý rok neměnné, zato opadavé druhy přinášejí do usínající zahrady vzrušující proměny.

Odrůdy, které přes léto zdobí vínové listy, přecházejí do tmavočervené, zelené většinou zežloutnou a ve zlatolistých kultivarech zažehnou jiskru oranžové až šarlatově červené odstíny.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pár snítek dřišťálu ve sklínce na čajovou svíčku jiskří stejně jako plamínky.

Odstřihněte pár snítek a vložte je do vázy s vodou. Doma na stolku zazáří stejně jako plamínky svíček.

TIP: Jsou-li vázy moc malé, naaranžujte alespoň tři vedle sebe, aby ve větší místnosti lépe vynikly.

Krásné do poslední chvíle

Jak půvabně umějí listy stárnout, ukazuje přísavník. Právě jemu kreativní podzim naděluje nejpestřejší odstíny, jako by se nemohl rozhodnout, který mu sluší nejvíc.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Každý list přísavníku zobrazuje podzim v jeho nejkrásnější podobě.

Čile rostoucí popínavka korunuje svojí krásou každý den. Je-li to aspoň trochu možné, shrabejte spadané listy, až zhnědnou, spolehlivě totiž vynahradí absenci barevných květů pozdních trvalek.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

TIP: Nejhezčí listy vylisujte a dokonale suché je dejte zalaminovat. Vznikne tak originální tácek pod hrnek nebo záložka do knihy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám