Hlavní obsah

Připravujeme sazenice

Novinky, Doc. Ing. M. Valšíková, Ph.D , časopis Flóra na Zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Omrzelo vás zimní zahálení od zahradních prací a už vás svrbí ruce se zase do něčeho pustit? Připravte se na předpěstování sazenic.

Článek

Sadbu pro rychlení zeleniny ve sklenících nebo pro ranou výsadbu na venkovní záhony pěstujeme ve vytápěných sklenících, fóliovnících a teplých pařeništích. K tomu budeme potřebovat samozřejmě kvalitní osivo a zdravou nezávadnou zeminu. Semena vyséváme do truhlíků, sadbovačů, květináčů či na výsevní záhony.

Čtyři způsoby předpěstování

1. Výsev do truhlíků

Dno truhlíku vysteleme papírem a naplníme do poloviny hrubší zeminou. Zbytek truhlíku dosypeme kvalitním prosátým substrátem (můžete samozřejmě použít i speciální kupovaný výsevní substrát). Povrch urovnáme a trochu přimáčkneme. Zemina by měla být v pokojové teplotě. Vysejeme semena rovnoměrně na povrch půdy, můžeme vysévat i do řídkých řádků. Semínka zasypeme tenkou vrstvou zeminy, povrch zase utužíme a zalijeme jemným proudem vody nebo rosením. Voda by měla být odstátá. Truhlíky dáme do místnosti s optimálními světelnými a teplotními podmínkami.

Truhlíky s výsevy umístíme do blízkosti oken nebo na okenní parapet.

2. Výsev do pařeniště

Chceme-li sít do pařeniště, musíme si ho připravit podle toho, kdy chceme vysévat. Povrch půdy musí být rovný, aby se v případných proláklinách nedržela voda. Semínka vyséváme naširoko nebo do širokých řádků.

3. Výsev do květináčků či sadbovačů

Tento způsob má na rozdíl od ostatních jednu velkou výhodu – odpadá další přesazování. Do květináčků s průměrem 5 až 10 cm se používají na předpěstování mohutnějších druhů zeleniny, jako jsou například tykve, rychlené okurky a rajčata. Do minisadbovačů (průměr otvorů kolem 3 cm) vyséváme salát, kedlubny a jiné druhy košťálovin. Sadbovače poskytují dostatečný prostor pro kořenový systém rostlin a hodí se pro většinu zeleninových druhů.

Ilustrační foto

4. Výsev na záhony ve fóliovnících

Tento způsob volíme jen tehdy, potřebujeme-li velké množství sazenic a máme málo prostoru pro jejich předpěstování. Povrch půdy dobře připravíme a přidáme vrstvu výsevního substrátu. Postup je podobný jako při výsevu v pařeništi, ale je vhodnější výsev do řádků, nikoli naširoko.

Co všechno musíme zajistit?

Teplota se má při klíčení pohybovat od 20 do 25 °C. Je důležitá přiměřená zálivka a pravidelné větrání. Po vyklíčení semen potřebují klíční rostlinky dostatek světla, proto stavíme truhlíky do těsné blízkosti oken nebo si pomůžeme jiným zdrojem osvětlení.

Rostlinky z hustých výsevů přepícháme, když mají vyvinuté dva pravé listy. Podle druhu zeleniny by měly být rostlinky v řádcích asi 10 cm od sebe a mezi sebou v řádku asi 5 až 10 cm.

Ilustrační foto

Při řídkém výsevu na záhony nebo do pařeniště není potřeba rostlinky přesazovat, sazenice vypěstujeme přímo na místě. Tento způsob je jednoduchý a úsporný, jediný problém může nastat při přesazování sazenic ven. Kořenový systém po přesazení trpí šokem, ze kterého se rostliny poměrně dlouho vzpamatovávají. Nesmíme je tedy nechat přerůst.

Při výsevu do květníků a sadbovačů není při přesazování kořenový bal porušen a rostliny plynule pokračují v růstu.

Nezapomeňte, že sazenice:

nesnášejí kombinaci vysokých teplot a nedostatku světla.

mohou při nízkých teplotách nastydnout; nízké teploty způsobí i jejich pozdější předčasné vybíhání do květu.

potřebují pravidelné větrání – bráníme tak šíření chorob. Intenzitu větrání přizpůsobíme počasí a stáří sazenic. Asi 14 dní před výsadbou ven začneme rostliny pravidelně otužovat.

zaléváme přiměřeně, v malých dávkách, voda by měla mít stejnou teplotu jako vzduch.

pravidelně chráníme proti chorobám a škůdcům. Začínáme už mořením osiva před setím (bývá namořeno již z obchodu), dbáme na zdravou zeminu, čistotu prostoru i nářadí. Sledujeme zdravotní stav rostlinek a při jakémkoli napadení neprodleně zasáhneme.

Náš tip:

Pro předpěstování sazenic můžeme využít i nízkou plastovou přepravku nebo krabici, kterou vysteleme fólií a naplníme substrátem.

Reklama

Související články

Tipy na vysazení skalniček

Skalničky jsou svým zakrslým vzrůstem vhodné k osazování nejrůznějších štěrbin, prohlubní a spár, ať už ve skalce, kamenných obrubách, mezi šlapáky v cestičce...

Úpravy na zahradě plánujte s rozmyslem

Právě v těchto zimních dnech se majitelé zahrad a zahrádkáři proměňují v pečlivé studenty. Zvědavě prohlížejí nejrůznější zahradní příručky, časopisy...

Výběr článků

Načítám