Hlavní obsah

Připravte se na jarní prořez stromů

Novinky, Dana Novotná

Příroda je v zimním spánku a zahrady i ovocné sady zejí prázdnotou. Právě únor a březen jsou však nejvhodnějšími měsíci pro jarní řez ovocných stromů, kterému se také říká zimní nebo předjarní. Pro zdraví stromů a jejich správný růst je nezbytný. Významně také ovlivňuje jejich úrodu.

Foto: Mountfield, .

Větve z prořezaných stromů snadno zpracujete v drtiči nebo štěpkovači. Jemnou drtí se dají prořezané stromy podsypat, hrubší štěpky můžete po proschnutí použít jako palivo do kamen.

Článek

Základem jsou nůžky

Odstranit nemocné nebo zastíněné větve, u mladých stromů zformovat korunu a u starších provést zmlazovací řez - aby byl jarní řez kvalitní a stromům neuškodil, je potřeba provádět ho ve chvíli, kdy okolní teplota během dne neklesá pod pět stupňů Celsia. Důležitý je také výběr správných pomocníků. Základní výbavu by měly tvořit kvalitní nůžky na větve.

„Pro střih větví je důležité vybírat nůžky, jejichž čepele jsou vyrobeny z pevné oceli a jsou potažené nepřilnavou vrstvou. Na větve o průměru až 45 mm je pak vhodné použít místo jednoručních nůžky obouruční pákové. Ty díky převodovému mechanismu dovolují stříhat s vynaložením třikrát menší síly, čímž střih větví významně usnadňují,“ radí specialista na zahradní nářadí Michal Makalouš.

Práce ve výškách

A problémem nejsou ani vysoké stromy, na jejichž větve ze země nedosáhnete. Při jejich stříhání už nemusíte lézt po žebřících a riskovat nebezpečné pády. Na pomoc si můžete vzít teleskopický prořezávač, který díky své nastavitelné násadě dosáhne do výšky až 4,5 metru. Ze země pak pohodlně a rychle díky kvalitní řetězové liště uříznete větve silné až 17,5 cm.

Pro profesionály

Pro řez silnějších větví se pak hodí speciální prořezové pily, které jsou vhodné pro práci ve výškách či omezených prostorech. „Prořezové pily vynikají výbornou ergonomií, nízkou hladinou vibrací a vysokou řeznou rychlostí. Jsou navíc lehké a snadno se ovládají,“ vysvětluje specialista na zahradní techniku Tomáš Maryška.

Kam s odpadem?

Nevíte si rady, kam s větvemi po řezu ovocných stromů? Vezměte si na pomoc drtič. Ten si poradí s větvemi silnými až 4,5 cm. Nože z vysoce odolné oceli je zpracují na jemnou drť, kterou můžete použít jako mulč a nově ořezané stromy jí podsypat. Dřevní odpad snadno zpracuje i štěpkovač, který ho pomocí odolného ozubeného kola přemění na hrubší kusy – štěpky. Ty se dají po proschnutí použít jako palivo do kamen.

Reklama

Související články

Prohřejte domov záblesky ohně

Praskající dřevo a teplo sálající z živého ohně - atmosféra zimních večerů se může stát realitou. Topení v krbových kamnech začíná být opět trendy. Je to cesta...

Výběr článků

Načítám