Hlavní obsah

Příprava palivového dříví na jaře? Vyjde vás nejlevněji

Novinky, Dana Novotná

Těšíte se na jaro? Na první paprsky slunce dotýkající se pupenů květin, na červánkové obzory plné vůně dálek, na teplo a dny bez nutnosti vytápění svých domovů?. Pokud ano, možná vás trochu překvapíme: právě teď je totiž vhodný čas pro přípravu palivového dříví na další topné sezony.

Foto: Oleo-Mac

S výkonnou motorovou pilou ušetříte čas a fyzické síly.

Článek

Pokud začnete s přípravou dřeva už nyní, mohli byste ho moci k vytápění využít už letos na podzim. A měli byste hotovo. Málokomu se ale v čase očekávání jara chce myslet na vytápění, natož aby se fyzicky zabýval zpracováváním palivového dříví.

Co tedy s tím? Jedno řešení bychom pro vás měli: způsob přípravy, který vás nebude stát moc sil ani času. Potřebovat budete jen řetězovou pilu a štípačku dřeva. Pro jejich nákup v tomto období navíc hovoří i zajímavé slevy (nezřídka až -50 %) oproti cenám na začátku topné sezony.

Vybere si každý

Současný trh nabízí širokou škálu řetězových pil. Spokojenost s konkrétním produktem se odvíjí především z dobrého výběru. Měli byste proto v první řadě důkladně zvážit, co všechno chcete s pilou zvládnout a kolik dříví budete pravidelně zpracovávat.

Pro občasné uživatele se hodí hobby pily s objemem motoru okolo 40 ccm. Pila z této kategorie hravě nařeže několik prken či dříví do krbu. O segment výše najdeme poloprofesionální stroje s objemy motorů od 45 ccm, které se bez problémů poperou s větším množstvím dřeva. Přestože už jde o modely se silnějšími motory, stále si zachovávají kompaktní rozměry a nižší hmotnost. Nejvyšší kategorie patří profesionálním pilám. Mají velký objem motoru, vysoký výkon, robustní konstrukci, a tak je můžete vzít na každodenní mýtní těžbu.

Pokud však potřebujete pořezat jednou za rok jen pár kmínků a větví o malém průměru, neuděláte chybu s elektrickou pilou. Zvládne i drobné tesařské práce a své uplatnění najde i v dílně.

Zásoby dřeva za jedno odpoledne

Potom, co odložíte motorovou pilu, je čas přistoupit ke zpracovávání nařezaných špalků. K tomu budete potřebovat horizontální nebo vertikální štípačky dřeva. Stejně jako v případě pil, je i v tomto případě základem úspěchu správný výběr.

Horizontální varianta vyhovuje těm, kdo zpracovávají běžné množství dříví pro občasné přitápění, ale nejsou na tomto druhu paliva závislí. Tlak kolem pěti tun rozpůlí až půlmetrová polena. Pro spotřebu větších objemů už doporučujeme vertikální stroje se štípacím tlakem 6, 8 a 10 tun. Dva posledně jmenované modely by měly být osazeny třífázovými elektromotory, které účinně zabraňují výpadkům elektrického proudu. Tyto štípačky zpracují polena dlouhá až 130 cm, ale snadno si poradí i s malými polínky okolo 30 cm. Velkou výhodou je variabilní konstrukce klínu, která dává na výběr, zda budete polena půlit, nebo čtvrtit.

Foto: Mountfield

Kvalitní vertikální štípačka roztrhá více než metrové poleno během několika málo sekund.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli model, vždy by měl být robustní celokovové konstrukce se snadným ovládáním a funkčními kolečky pro dokonalou mobilitu, v případě vertikálních typů je navíc samozřejmostí tříúrovňový polohovatelný stůl, dvojitý bezpečnostní úchop a zrychlený pohyb klínu, díky němuž zvládnete rozčtvrtit 10 velkých klád za necelých 15 minut. Kvalitní štípačky mohou být až 5x rychlejší než sekyra a kalač.

Reklama

Související články

Výrobci bazénů nadbíhají Česku

Loni si navzdory krizi pořídili Češi rekordní počet bazénů. „Odhaduji, že kolem třiceti tisíc,“ říká David Havlík, který sleduje tuzemský trh s bazény řadu...

Lhota pod Radčem

Na Rokycansku jsou v mnoha vesnicích půvabné kostelíky, kaple i vzácné soubory dřevěných roubených stavení. Jednou z takových vesniček je Lhota pod Radčem.

Výběr článků

Načítám