Hlavní obsah

Podzimní radosti v truhlíku

Právo, Adéla Mclintock

S odchodem muškátů a petúnií nemusí zůstat parapet za oknem prázdný a smutný. Znovu ho oživí a do veselých barev oblečou truhlíky s podzimními květy a plody, které nám budou dělat radost až do prvních mrazů.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Skupince za oknem dominuje libavka (Gaultheria) ověnčená červenými korálky plodů. V sousedství kvete vřes a stříbrem oslňují listy starčeku (Senecio cineraria).

Článek

V zahradních centrech se to hemží rostlinami, kterým nevadí kratší dny ani noční chlad. Ač se s mnohými z nich vídáme každý rok, nemusíme se bát, že by s nimi za oknem či na balkoně hrozila nuda. Stačí mít chuť experimentovat.

S bohatým rejstříkem barev a zajímavých tvarů je to jednodušší, než by se mohlo zdát. Na jaké druhy se můžeme spolehnout a proč při podzimní výsadbě nemusíme utrácet za hnojivo?

Bezkonkurenční vřes

Vřes obecný (Calluna vulgaris) se hodí do truhlíků všeho typu – proutěných, z plechu i plastu. Dobře vypadá také v rustikální dřevěné bedýnce.

Jeden žasne nad tím, jak přizpůsobivý a nápadný je tenhle prostinký nevysoký keřík s drobnými jehličkovitými lístky. Když se totiž rozhodne kvést, podle kultivaru je to od letních prázdnin do prosince, netroškaří přitom a celý parapet zahrne růžovými polibky.

Málokterá rostlina se může chlubit takovou škálou růžových odstínů jako vřes. Bílé odrůdy s kvítky velikosti rýžových zrnek kvetou se stejným zápalem, působí však cudněji a k rozveselení většinou potřebují doprovod pestřejších barev.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Kombinace vřesu s listopadkou nikdy neomrzí. Barevná škála rostlin i nádob omezená na růžovou a bílou působí moderně a elegantně zároveň.

Vřes umí klamat: Když hlína ztuhne na kost, nedostává se voda ze zálivky ke kořenům a rostliny usychají. Vřes na sobě nenechá dlouho nic znát, a tak v krášlení truhlíku může pokračovat ještě v novém roce.

Růžky a korále

Patří k hrstce jednoletek pěstovaných pro výrazné rudě červené, řidčeji fialové, oranžové či žluté plody, které připomínají baňky, lampionky, ale nejčastěji trčí vzhůru jako špičaté růžky. Už víte, oč jde?

Ano, o okrasné mini papričky (Capsicum annuum)! K jídlu se nehodí, zato podzimním truhlíkům dávají ten správný říz.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Roztomilé mini papričky vystrkují růžky (Capsicum annuum) a podzimním aranžím dávají ten správný říz. Jak plody dozrávají, mění barvu z bledé na sytou.

Dalším plodícím skvostem je lilek korálový (Solanum pseudocapsicum). Habitem se od keříčkovitě rostoucích papriček ze stejné čeledi lilkovitých příliš neliší.

Nejnápadnější rozdíl objevíme v plodech. Ty jsou dokonale kulaťoučké, pomerančově oranžové a jedovaté, takže nejíst, jen se kochat!

Drobnějšími korálkovitými plůdky v třešňovém odstínu na sebe upozorňuje libavka polehlá (Gaultheria procumbens), stálezelený keřík, který se hodí i do nejmenších truhlíků.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Nic neodvede pozornost od bohatě plodících keříků lilku korálového (Solanum pseudocapsicum). Oranžové kouličky svádějí k utržení, ale pozor na ně, jsou jedovaté!

Libavka na vřesovišti: Libavka je půvabná kyselomilná rostlina. Až ji z truhlíku vystěhujeme, dejme jí volnost na záhonu či na vřesovišti a prostře se jako koberec, který se vzhledem podobá plazivému skalníku (Cotoneaster dammeri).

Zářivá síla listopadek

Co na tom, že nás čekají pošmourné podzimní dny. S listopadkami (Chrysanthemum) na dohled nedostanou splíny šanci. Z jejich plných a jednoduchých úborů namixujeme koktejl v barvách od bílé přes žlutou a hřejivě terakotovou k růžové, fialkové až po červenou a sytě vínovou.

Blízké příbuzné měsíčků a jiřinek lákají neuvěřitelnou rozmanitostí barev ke zkoušení nových kombinací. Tradičnímu spojení s vřesy nelze nic vytknout. Kdo by si přál krapet modernější aranžmá, přizve k listopadce kuriózní krásnohlávek nebo třeba říznou papričku a rozevlátou ostřici (Carex buchananii) s listy vyvedenými do bronzova.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Růžový vřes podmalovaný listy zběhovce (Ajuga reptans) Burgundy Glow, stříbrný krásnohlávek a bronzová ostřice (Carex buchananii) vynikají v truhlíku natřeném uhlovou černí.

Slunci vstříc: Listopadky mají rády sluneční světlo, ve stínu se poupatům nechce na svět. Nesmíme je nechat žíznit, ale dřív, než přispěcháme s vodou, ujistíme se, že to potřebují. V mokru chřadnou.

Stříbrná harmonie

Decentní a zároveň nepřehlédnutelný krásnohlávek (Leucophyta brownii) z Austrálie připomíná vzácný korál. Hustou korunu má spletenou z drátovitých, šedavě stříbrných větviček s téměř neznatelnými lístky. Vytváří elegantní přechody mezi kvetoucími rostlinami, jimž dává vyniknout lépe než neutrální zelená barva.

Stříbrňáky po okolí rozhazuje také starček přímořský (Senecio cineraria). Sametově chlupaté, do hloubky vykrajované listy dosud excelovaly ve společnosti letních balkonovek a jejich půvabu využijeme rovněž při podzimním aranžování nejen s kvetoucími, ale i bohatě plodícími rostlinami.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Listopadka povzbuzuje náladu stejnou barvou jako okrasná tykvička. Ta se uvelebila v hnízdečku spleteném z větviček krásnohlávku (Leucophyta brownii).

Ve znamení drahých kovů: Kombinace stříbra se zlatem propůjčuje truhlíkům nádech luxusu. Ke krásnohlávku a starčeku přidáme žlutou tykvičku, listopadku nebo zlatolistou odrůdu vřesu.

Záhada rozluštěna

Také jste se v zahradnictví podivovali nad zvláštní rostlinou se zářivě oranžovočervenými plůdky, které se podobají zdrobnělinám rajčátek nebo dýní?

Jmenuje se lilek etiopský (Solanum aethiopicum), roste keříčkovitě do výšky 30 až 70 cm a k dekoraci podzimních truhlíků je jako stvořený. Klidně mu můžeme otrhat všechny listy, vynikne tak ještě víc pěkný kontrast mez barevnými plody a téměř černými stonky.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Může se vám hodit na Seznamu:

Ušetřené peníze

Zatímco letničky pěstované v truhlíku se bez pravidelného hnojení neobejdou, podzimním krasotinkám přilepšovat nemusíme. Jednak zůstávají v nádobě kratší dobu, jednak zanedlouho přejdou do klidového stavu a růst se na zimu výrazně zpomalí nebo úplně zastaví. Ušetřené peníze za hnojivo tak můžeme investovat třeba do praktických samozavlažovacích truhlíků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám