Hlavní obsah

Podzimní inspirace z arboreta

Právo, Adéla Taitlová

Když se podzim ukáže ze své lepší stránky, na nic nečekejte a vyrazte do nejbližšího arboreta. Čeká vás podívaná, na kterou jen tak nezapomenete. Hlavně si odnesete plnou náruč poznatků a inspirace pro vlastní zahradu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Usínající trávy posilňují jas zlatě vybarvených dřevin.

Článek

Chcete vysadit strom? Děláte dobře! Víte ale, jak bude vypadat, až mu na podzim prořídnou listy nebo kolik místa v zahradě zabere po dvaceti letech?

Abyste ho nemuseli mrzačit nebo dokonce kácet, zajděte se na něj předem podívat. Dá vám to jasnější představu nejen o jeho vzhledu, ale i o podmínkách, v jakých prospívá.

Možná vás k návštěvě inspirují fotografie z arboreta Šmelcovna v Boskovicích, kde se na ploše bezmála devíti hektarů v celé své kráse předvádějí dřeviny ze všech koutů světa, doprovázené rozmanitými výsadbami trvalek a okrasných trav.

Zlatý hřeb podzimu

Liliovník tulipánokvětý (Liriodendron tulipifera) vás už při prvním pohledu přivede do němého úžasu. Statný, až 40 m vysoký elegán s rovným kmenem a širokou korunou na podzim oslňuje velkými, žlutě vybarvenými listy typicky lyrovitého tvaru se čtyřmi laloky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Liliovník tulipánokvětý patří k výstavním kouskům z říše stromů.

Ač původem Američan, v našem podnebí se mu daří a dobře odolává i znečištěnému ovzduší. Dosud však zdobí spíš arboreta či parky než zahrady. A to dokáže hotové divy, vždyť i výběh pro kozy díky němu působí mnohem velkolepějším a honosnějším dojmem!

Prima trojka

Tři dřeviny stačí k tomu, abyste měli na co nalákat pohled, když už toho v záhonech k pokoukání mnoho nezbývá. Kouzlo této jednoduše, ale efektně navržené skupinky spočívá v nápadných odlišnostech jednotlivých druhů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Neotřelé kombinace vznikají spojením rozmanitých druhů.

Zatímco habr (Carpinus betulus) dál vesele hýří zlatem svých listů, břízu (Betula pendula) už dávno očesal vítr a nechal vyniknout její bílé borce. Dřišťál (Berberis thunbergii) se zase vychloubá přebohatou nadílkou ruměných plodů.

Klidné spočinutí

Nejen stromy a keře si po dlouhé zahradní sezóně zasluhují odpočinek. Využijte jejich půvaby a uvelebte se na židli v jejich ochranitelské náruči. Střecha tvořená opadavými listnáči vás ochrání v létě před úpalem, zatímco v závěru sezóny propustí právě tolik slunečních paprsků, kolik jich je k posledním příjemným chvilkám stráveným venku zapotřebí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Neotřelé kombinace vznikají spojením rozmanitých druhů.

Nenáročný živý plot z hustě spletitých výhonů skalníků (Cotoneaster) přibrzdí vítr a místo k sezení oživí jásavou barvou kulaťoučkých plodů.

Roztančené trávy

Netradičním, o to však přitažlivějším partnerem stromů jsou ozdobnice (Miscanthus). Ty se rozrůstají do trsů, které jsou rok od roku hezčí a bohatší, a kromě načechraných květních lat v této době nikomu neujdou jejich pozlacená stébla a listy.

Oblíbené okrasné trávy v celé škále zajímavých kultivarů pěkně ladí s břízou, s níž sdílejí vášeň pro tanec v rytmu podzimního vánku. Pohledný pár snadno prozáří celou zahradu, i když sluníčko přestane šimrat do tváře.

Hrátky s kontrasty

Podzimně ustrojené stromy a keře nacházejí v době svého vrcholu pramálo konkurence. Jenže zahrada, kde všechno listí naráz opadne a zůstanou po něm jen holé větve, může budit skličující pocity. Proto by v ní z celkového počtu dřevin měla růst asi třetina těch, kterých se sezónní proměny netýkají a které díky stálezeleným listům a jehlicím vyhlížejí po celý rok přívětivě a svěže.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Rozdíl mezi rostlinami s opadavými a stálezelenými listy nedovolí, aby v zahradě zvítězila jednotvárnost.

Řádka pěkných, ovšem líně rostoucích smrků sivých (Picea glauca) Conica se tohoto úkolu zhostí na jedničku.

Dekorace s příběhem

Pod korunami stromů, kde se spolu honí světlo a stín, roste mech a voní tlející listí, panuje zvláštní tajuplná atmosféra jako stvořená pro skřítky a víly.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jaké příběhy se odehrávají pod stromy ve vaší zahradě?

Inspirujte se v arboretu Šmelcovna, které spoustu let spolupracovalo s pohádkářkou Vítězslavou Klimtovou, a vymyslete pro své děti pohádkový příběh odehrávající se přímo ve vaší zahradě. Bude je to bavit a lecčemu se přiučí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám