Hlavní obsah

Pestré zbarvení dřevin oživí podzimní zahradu

Právo, Radoslav Šrot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejhezčí ozdobou podzimní zahrady je bezesporu nádherně vybarvené listí opadavých dřevin. Bylo by ale škoda nechat kombinace nejrůznějších odstínů žluté, oranžové, červené až tmavonachové jen tak náhodě. Výběrem dřevin můžeme ovlivnit podzimní zbarvení naší zahrady.

Foto: Radoslav Šrot, Právo

Javory mléčné (Acer platanoides). Javory jsou typické pro nížiny a pahorkatiny. Dosahují výšky 20 až 30 metrů. Daří se jim v hlubších, vlhčích půdách, podzim je zbarvuje od žluté až do oranžovo-červené.

Článek

Barevné olistění je efektní především svými velkými plochami. Tato barevnost je ale časově omezená. Všechno řídí biochemické procesy probíhající v listech v souvislosti se změnou intenzity slunečního záření, teploty a vlhkosti vzduchu.

Dub červený (Quercus rubra) na počátku vybarvování svých květů.foto: Právo/Radoslav Šrot

Jakmile tyto procesy ukončí přeměnu zeleného listového barviva (chlorofylu) na barvy typické pro jednotlivé druhy a kultivary dřevin, vytvoří se mezi listovým řapíkem a místem na větévce, odkud list vyrůstá, slabá korková vrstvička. Ta přeruší přívod vody do listů, které pak postupně opadávají.

Je-li pod stromy zelený trávník, vytváří na něm čerstvě opadlé listí, zvláště žlutě až červeně zbarvené, dekorativní kola. Ta však dlouho nevydrží..

  • Žlutě se vybarvují mj. břízy, lípy, javory, habry, ořešáky černé, dřezovce, topoly, vrby, meruňky.
  • Červeně až tmavonachově se probarvuje loubinec (přísavník) trojlaločný. Působí dekorativně na zdech domů, zvláště, je-li v sousedství kontrastně působící tmavozelený břečťan. Obě tyto dřeviny se zdí dobře přidržují svými přísavnými destičkami.
  • Naproti tomu loubinec (přísavník) pětilistý se hodí spíše k popnutí různých zahradních konstrukcí (např. pergol), k nimž ovšem musíme mladé výhony přivazovat, jinak by na nich špatně držely.
  • Červenými listy vynikne popínavá japonská réva Coignetové.

Do větší zahrady můžeme vysadit i větší stromy, do menší zahrady spíše nižší dřeviny keřovitého vzrůstu nebo stromy sice vyšší, ale s úzkou, malou kulatou nebo převislou korunou, aby nezabraly mnoho místa. Důležité je vybrat pro tyto dřeviny vhodné stanoviště, např. před pozadím tvořeným tmavými jehličnany nebo stálezelenými listnáči.

Reklama

Související témata:

Související články

Zimní zahrada

Zimní zahrada je částečně nebo úplně prosklený prostor navazující na obytnou budovu. Rozšiřuje bydlení a umožňuje větší kontakt s přírodou v okolí domu.

Trvalka pro slunná místa na zahradě

Minimální nároky, drobné květy a jemné čárkovité listy. Trvalka, která kdysi nechyběla v žádné zahrádce, kvete až do mrazů, může však zahradu zdobit i v zimě,...

Výběr článků

Načítám