Hlavní obsah

Pěstování za oknem: V zimě zpestří jídelníček klíčky, bylinky a třeba i vlastní rajčata

Novinky, Lubomír Popovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čerstvých bylinek a zeleninových natí se nemusíte vzdát ani v zimě: i za oknem se některým druhům dobře daří. Doma můžete během zimy sklízet také vlastní houby nebo třeba rajčata - ta už jsou ale pěstitelskou výzvou.

Foto: Profimedia.cz

Doma za oknem můžete celoročně pěstovat například salát.

Článek

Co pěstovat přes zimu doma

Pokud máte zimní zahradu nebo světlou verandu, dosáhnete čerstvé sklizně celkem snadno. K pěstování ale dobře poslouží i vnitřní parapet okna, stačí dostatek denního světla.

Bohatým zdrojem hodnotných látek jsou přes zimu nejrůznější výhonky a klíčky, z truhlíků a květináčů pak kromě bylinek a zeleninových natí (celer, petržel) můžete při správné péči sklízet i rajčata.

Klíčky a výhonky

Jídelníček v zimě skvěle zpestří nejrůznější klíčky a výhonky, na které si můžete pořídit i speciální nakličovací misky a sestavy. Naklíčit jdou semínka nejrůznějších rostlin: hráchu, cizrny, čočky, pohanky, slunečnice, vojtěšky. Oblíbený je i ječmen, pšenice, sezam, chia semínka, lněná semínka a mnoho dalších.

Ať už zvolíte cokoliv, vždy si tak zajistíte vitamínovou bombu plnou enzymů, minerálů a dalších prospěšných látek. Proces nakličování zvládne každý a zaujme i děti, je ale potřeba dodržovat pár pravidel:

  • Používejte pouze semínka určená ke konzumaci (nejlépe v bio kvalitě), nikdy ta k výsadbě (jsou plná chemie).
  • Nikdy nekličte lilkovité rostliny, kromě lilku např. rajče či papriky – jejich klíčky jsou jedovaté.
  • Vynechejte fazole: v čerstvém stavu obsahují fytohemaglutin, který může způsobit nevolnost až otravu (proto je nutné fazole před konzumací namočit a povařit). Výjimkou je fazole mungo, jejíž klíčky jsou zdravá pochoutka.
  • Luštěniny používejte vždy neloupané a před samotným klíčením je na půl dne namočte. Vodu pak slijte a luštěniny udržujte jen vlhké - dvakrát nebo třikrát denně je propláchněte studenou vodou.
  • Když klíčky dosáhnou požadované délky, lze je uchovávat v lednici. Do ní ukládejte klíčky pokud možno suché, předejdete hnilobě. Využívat je pak můžete postupně až týden.

Čerstvé klíčky a výhonky pomáhají našemu zdraví

Bydlení
Salát

Doma za oknem můžete celoročně pěstovat také salát. Hlávkový se k tomu nehodí, doporučují se například odrůdy Dubagold, Dubared, Roden nebo Salanova.

Postup je snadný: Stačí do truhlíku s vhodným substrátem vysít semínka a za 6 až 8 týdnů můžete sklízet. Snadno vzejde také rukola, řeřicha nebo pažitka.

Zeleninové zbytky

Velkou úrodu nepřinesou, ale radost ano, zvlášť pokud máte děti: stačí nechat odkrojky vršků celeru či petržele na misce s vlhkou vatou. Rychle se zazelenají a nať vám pak skvěle provoní třeba pomazánku.

Použít jde i spodek řapíkatého celeru, košťálu čínského zelí a ze zbytků si můžete vypěstovat také čerstvý zázvor.

Houby

Doma můžete pěstovat také houby, ať už hlívu ústřičnou, žampiony či další druhy. K pěstování budete kromě nádoby či pytle potřebovat také sadbu hub a vhodný substrát, jehož složení se může lišit druh od druhu.

Návodů na pěstování je na internetu celá řada a k dostání jsou i kompletní pěstební sady.

Houby známé neznámé

Styl

Pěstování bylinek doma: jak na to

Ideální je pěstovat bylinky vysetím semínek – rostliny pak bývají odolnější a trvanlivější. Dobře se aklimatizují a prospívají i mladé sazenice. Bylinky běžně zakoupené v supermarketu se naopak pro pěstování nehodí (bývají „rychlené“ a jsou určeny pro momentální spotřebu).

Tipy pro pěstitele:

  • Základem úspěchu je co nejvíce slunečních paprsků.
  • Teplota by neměla ve dne klesat pod 15 °C, v noci pod 10 °C (ideální rozmezí je 16-18 °C).
  • Důležitý je kvalitní substrát s dobrou propustností: i do kupovaného substrátu je dobré přidat agroperlit, hrubý písek či jemný štěrk.
  • V chladnějších prostorách dobře prosperují rozmarýn, máta, tymián či oregano.

Bylinky se dají pěstovat i v nápaditých interiérových truhlících, které šetří místo

Tipy a trendy

Pěstování rajčat v zimě

S výsadbou rajčat je dobré začít včas, klidně už koncem léta. Semínka sadíme do hloubky necelého jednoho centimetru, hlínu je potřeba udržovat lehce vlhkou (zavlažujte rozprašovačem). Když má rostlina cca 10 centimetrů, potřebuje už vlastní květináč.

Abyste úrodu měli k dispozici čerstvou během celé zimy, saďte semínka na etapy: co dva týdny část. Sklízet pak budete taky průběžně.

Zelenina a ovoce ze sazenic se vyplatí

Zahrada

Je ovšem nutné přiznat, že rajčata jsou v zimě pro pěstitele výzvou: kromě potřeby světla až 14 hodin denně jsou navíc citlivá na teplotu. Šanci na úrodu tak podstatě zvýšíte tehdy, když rostlinám poskytnete speciální místnost nebo box s vhodnými podmínkami a nejlépe regulovatelnou teplotou.

Pro růst totiž rajčatům vyhovuje teplota ideálně těsně pod hranicí 20 stupňů Celsia. Květy ale chtějí tepla více: 25 až 30 stupňů. Je jim také nutné zajistit opylování – prášek přeneste z květu na květ štětečkem nebo vatovou tyčinkou.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám