Hlavní obsah

Opomíjené ocúny na zahradě

Novinky, D. Cvrčková, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na podzim se na zahradě objevují jakoby zčistajasna. Jejich křehká krása a jemné vybarvení se k mlhavým podzimním dnům velmi dobře hodí.

Článek

Jejich životní cyklus je v našich krajích velmi netypický – na podzim se objeví pouze květy, které se po odkvětu zatáhnou do země. Teprve na jaře vyroste krátká lodyha se širokými kopinatými listy a se semeníkem stuleným v jejich růžici. Rostlina vypadá v této fázi vývoje trochu jako tulipán, ale domnělé poupě obsahuje semena. Na přelomu jara a léta po dozrání semen nadzemní část odumře a teprve až za řadu týdnů se objeví nové květy.

Ocúny najdete ve volné přírodě, tam je ale určitě nebudete vyrývat. Nabízejí je zahradní centra a zásilkové obchody.

Kam se hodí?

Do trávníku

Ocúny můžeme vysadit do různých partií zahrady, ale vždy tam, kde je budeme mít na dohled. Byla by škoda se o jejich půvab připravit v době, kdy už je kvetoucích rostlin na zahradě poměrně málo. Pokud je vysadíme do trávníku, musí to být tam, kde nebude vadit, že ho nebudeme na jaře plošně sekat. Listy, které se zjara objeví, zásobují hlízy pro další část jejich životního cyklu. Hlízy bychom proto posekáním listů velmi oslabili.

K jezírku

Ocúny v přírodě najdeme na vlhkých loukách, proto se jim bude dařit v blízkosti jezírka. Tam na jaře vyniknou jejich sytě zelené listy s plodem, který málokdo zná. V okolí jezírka navíc nemusíme řešit otázku, zda trávu sekat či nesekat.

Pod stromy

Vlhké prostředí pod listnatými stromy ocúnům také bude velmi dobře vyhovovat. Je samozřejmé, že opadané listy v tomto případě nevyhrabáváme. Nadzemní část vytvoří na jaře další bylinné patro společně s dalšími květinami světlého lesa, jako jsou bledule, jaterníky nebo třeba plicníky.

Do štěpky

V posledních letech se velmi často používá pro různé zahradní úpravy i štěpka či drcená kůra. Zahradní kout vypadá upraveně a čistě, ale možná trochu nudně. Ocúny nebo i na jaře kvetoucí drobné cibuloviny jsou možná tou pravou volbou, jak podobný kout oživit.

Reklama

Související články

Podzim a trávy patří k sobě

Trávy jsou u tvůrců zahrad velmi ceněné kvůli jedné vlastnosti, která většině rostlin chybí – umějí totiž „mluvit“. Stačí malý vánek a ozvou se. Každý druh zní...

Výběr článků

Načítám