Hlavní obsah

Ochraňujeme rostliny před zimní vlhkostí

Právo, Adéla Taitlová

Nevlídné mrazivé zimní počasí bez slitování hubí choulostivé rostliny. Úplně v bezpečí ale nejsou ani některé spolehlivě mrazuvzdorné trvalky. Osudnou se jim může stát nadměrná půdní vlhkost. Co můžeme podniknout na ochranu rostlin?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Listy stálezelených mnohokvětů (Kniphofia) na zimu svážeme, abychom zabránili hromadění vody uprostřed trsu.

Článek

Na vině je jíl

V létě, kdy se na zahrádce plahočíme s konvemi, se představa o permanentně vlhkých záhonech zdá idylická. Ovšem za trvalou vlhkostí stojí většinou jíl, a právě ten má v zimě na svědomí životy jinak houževnatých rostlin. Proč?

Protože jílovitá zemina je složená z droboučkých částic, které se lepí dohromady. Voda tak nemůže snadno odtékat, nedostatečný je i přísun kyslíku. Četné trvalky uvězněné v takových podmínkách nepřežijí, hnijí. Buď se utopí, nebo udusí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Řebříčky (Achillea) jsou ideální rostliny do štěrkových záhonů, kde se voda nedrží dlouho.

Ohrožené skupiny

Trvalek, které citlivě reagují na přemokření, je mnoho. Většinou pocházejí z oblastí se suchým klimatem. Které to jsou?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Štěrkový mulč účinně zabraňuje uhnívání rostlinných krčků, např. stálezeleného hvozdíku (Dianthus).

Trvalky s dužnatými listy a stonky, jemnými chloupky či trny, stříbřitým a šedomodrým zbarvením, např. rozchodníkovec (Hylotelephium), máčka (Eryngium), řebříček (Achillea), zavinutka (Monarda), svatolina (Santolina), mavuň (Centranthus), pelyněk (Artemisia).

Stálezelené rostliny, mezi něž patří juka (Yucca), některé mnohokvěty (Kniphofia), hvozdík (Dianthus), levandule (Lavandula), devaterník (Helianthemum).

Cibuloviny a hlíznaté rostliny, jako jsou kosatce bradaté (Iris barbata), montbrécie (Crocosmia) či liliochvostec (Eremurus).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nádherné montbrécie (Crocosmia) a máčky (Eryngium) snadno podléhají zimní vlhkosti.

Řešením je vylepšení půdy

Pokud tyto zahradní trvalky nehodláme vyměnit za bažinné, nezbývá než vylepšit půdní vlastnosti. Jak na to?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zatímco v létě rozchodníkovce (Hylotelephium) pravidelně zaléváme, v zimě mají rádi sucho.

Do půdy jednoduše zapracujeme optimální množství buď hrubozrnného (nikoli jemného maltového!) písku, nebo drobného štěrku.

Samozřejmě pomůže kvalitní kompost či listovka, které navíc přilákají žížaly a ostatní užitečné živočichy, jejichž tunýlky propustnost a provzdušnění půdy podporují.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Propustnost a prodyšnost jílovité půdy zdokonalíme zapracováním štědré dávky hrubého písku, štěrku a kompostu.

Výsledkem by měla být hmota drobtovité struktury, která umožňuje odvádět přebytečnou vodu a propouštět kyslík potřebný pro dýchání kořenů.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahrada má i v zimě své kouzlo

Přes zimu sice zahrada spí, přesto se můžeme obdivovat její neokázalé kráse, typické pro toto období. Půvaby propůjčují zahradě svým olistěním hlavně...

Rostliny s pozitivní energií

Pastvou pro oči jsou řezané květiny i pokojové rostliny, které hrají dominantní úlohu v dekoracích holandského designéra a floristy Marcela van Dijka a jeho...

Květiny umí probudit všechny naše smysly

Květiny umějí potěšit, zlepšit náladu, ale i dodat sebedůvěru a zvýšit přitažlivost. Odpradávna se pěstují nejen pro svoji krásu či léčivé účinky, ale také...

Výběr článků

Načítám