Hlavní obsah

Obdélníková zahrada třikrát jinak

Právo, Adéla Mclintock

Manželé Radka a Ian z Oslavan u Brna by rádi trávili více času na své zahradě, které nyní dominuje trávník s nahodilou směsicí dřevin. Chybí jim tu ale barvy, příjemné zátiší ke stolování i k nerušenému odpočinku.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Zvýšené záhony dávají pozemku novou dimenzi. Snáze díky nim vnímáme vůně i detaily rostlin.

Článek

Návrhy proměn zobrazují tři tvarová řešení formálního charakteru. Slunný pozemek ve tvaru obdélníku u řadového domku člení na několik částí s různým využitím, které na sebe promyšleně navazují. Vznikají tak pohledná zákoutí s vlídnou atmosférou a celoročně zajímavými prvky.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Majitelé zahrady přemýšlejí o změně. Ve hře je několik zajímavých nápadů…

Obdélníky a pravé úhly

Velkou část pozemku zabírá dřevěná terasa s obdélníkovou pergolou 1 a bazénem 2. Z jedné strany ji lemují úzké záhony 8 se stříbřitým čistcem (Stachys byzantina), oranžovými aksamitníky (Tagetes) a rudými ostálkami (Zinnia elegans). Ve vysokých nádobách 9 jsou růže, exotické libory (Lantana) a trávy ozdobnice (Miscanthus sinensis) Zebrinus s proužkatými listy.

Vpravo od terasy se rozkládá ornamentální výsadba 4, jíž dominuje pětice habrů (Carpinus betulus). Pod jejich tvarovanými korunami bíle svítí keře hortenzií (Hydrangea arborescens) Annabelle, před kterými planou rudé máky, zápleváky (Helenium) a travní trsy prosa prutnatého (Panicum virgatum) Shenandoah.

Terasu od řady habrů odděluje loubí 3 s červenými růžemi. Ty vrhají stín na oblázkovou pěšinu vedoucí do klidové zóny 5 s lavičkami a sochou stojící uprostřed voňavého ostrůvku tymiánu 10. Klidová zóna působí jako útulný pokojík se zvýšenými záhony 6 a živým habrovým plotem 12 místo zdí.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Záhonům vládne žhavá směsice máků, zápleváků, zavinutek (Monarda), jiřin, kuklíků (Geum), lilií, denivek (Hemerocallis) a mnohokvětů (Kniphofia) doplněných šedavými pelyňky (Artemisia). Stříhaná stěna z habru decentně odclání užitkovou část 7 se zeleninovými záhony, jahodištěm, kompostem a jabloněmi 11.

Členění: terasa s pergolou, bazén, loubí, ornamentální výsadba, klidová zóna se sochou, vyvýšené záhony, užitková část

Barevná paleta: elegantní stříbrná, vlídná oranžová, energická červená

Použité materiály: dřevo, béžové říční oblázky

Kruhy a oblouky

Na ploše zpevněné kamennou drtí 1 se rozrůstá aromatický tymián (Thymus). Uprostřed štěrkoviště je kruhové patio vydlážděné z cihel zvonivek. Stojí na něm dřevěný altán 2 a několik nádob 7 osázených petúniemi.

Z altánu se nabízí pohled na trvalkovou výsadbu 3 a dál skrze dvojici katalp (Catalpa bignonioides) Nana 8 také na trávník 4 lemovaný cihlami.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Trvalková výsadba v harmonické směsi zelené, bílé a modré vnáší do zahrady dojem pořádku a zklidnění.

Vnější okraje květinových záhonů zdobí bíle kvetoucí sloupovité sakury (Prunus serrulata) Amanogawa 9, jež kvetou na jaře současně s živými plůtky z tavolníků popelavých (Spiraea x cinerea) Grefsheim 10. Ty podobně jako plot spletený z vrbových prutů 11 tvoří hranice užitkové plochy 5 se zeleninou, keřovým ovocem a jabloněmi 12. Na konci zahrady vznikla klidová zóna s leknínovým jezírkem 6, lemovaná živou bariérou ze stálezeleného tisu (Taxus baccata) 13.

Až na okrasné třešně, které byly nahrazeny ibišky (Hibiscus syriacus), ve zdejších záhonech kvetou tytéž rostliny v kombinaci bílé a modré jako před štěrkovou plochou. Jsou to ostrožky (Delphinium), kopretiny, chrpy horské (Centaurea montana), kakosty (Geranium), kosatce, rozrazily (Veronica), orlíčky (Aquilegia), zvonky (Campanula), zahradní floxy (Phlox paniculata), jednoleté krásenky (Cosmos), podzimní sasanky (Anemone x hybrida) a keře zvané trojpuky (Deutzia).

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Členění: štěrkoviště s bylinkami, cihlové patio s altánem, ornamentální výsadba, trávník, užitková plocha, odpočívadlo u jezírka

Barevná paleta: svěží bílá, klidná modrá

Použité materiály: pálené cihly, šedobílá kamenná drť, vrbové pruty

Trojúhelníky a diagonály

Patio 1 je vydlážděné elegantní šedou břidlicí. Před větrem ho chrání treláž 2 ozeleněná vistárií (Wisteria floribunda). Chvíle klidu zpříjemňuje vůně bylinek z postranního záhonu 3 a z velkých nádob 10 osázených levandulí a svatolinou (Santolina).

Efektní vsuvku tvoří mělký žlab 4 s proudící vodou, který v letním horku láká k osvěžení chodidel. Ptáčci ho využijí ke koupání i k napití.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Mělký vodní žlab slouží spíš pro efekt zrcadlení než pro pěstování rostlin. Lze jej využít i jako brouzdaliště pro děti.

Ve druhé části pozemku se prostírá trávník 6 a dva záhony 5 ve tvaru trojúhelníku, v nichž žlutě kvetou krásnoočka (Coreopsis), pupalky (Oenothera), řebříčky (Achillea), zlatobýly (Solidago) a rudbekie (Rudbeckia). Zářivost jejich květů podporují zlatolisté ostřice (Carex elata) Aurea s neopadavými cypřišky (Chamaecyparis pisifera) Sungold.

Fialovou barvu hájí okrasné česneky, kosatce, hvězdnice (Aster), šanty (Nepeta) a perovskie (Perovskia). V purpurové se předvádí dvojice převislých buků (Fagus sylvatica) Purpurea Pendula 11.

Trávník částečně lemují tvarované živé ploty ze stálezelených tújí (Thuja occidentalis) 12 a z červenolistých buků (Fagus sylvatica) Atropunicea 13. Živé stěny skrývají útulné odpočívadlo 7 s květinovým rabátkem, lavičkou a sochou, zároveň oddělují okrasnou část od užitkové zahrady 8 se zeleninou, bobulovitým ovocem, jabloněmi 14 a domkem na nářadí 9.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Členění: patio s treláží pro popínavky, bylinkový koutek, vodní prvek, ornamentální výsadba, trávník, odpočívadlo se sochou a rabátkem, užitková výsadba, zahradní domek

Barevná paleta: veselá žlutá, elegantní fialová, odvážná purpurová

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Použité materiály: šedá břidlice, šedý drobný štěrk

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám