Hlavní obsah

Než si pořídíte jezírko

Novinky, K. Hruban, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánujete-li stavbu jezírka, ujasněte si nejdříve, k čemu bude sloužit. Na okrasu, ke koupání, nebo dokonce k chovu ryb? Každé takové jezírko má totiž vlastní specifika, která je nutné respektovat už při jeho stavbě.

Foto: Thinkstock

Ilustrační foto

Článek

Rozdíl v čerpadle

V koupacím jezírku by na rozdíl od okrasného jezírka s případnými rybami mělo být čerpadlo namontováno nasucho buď rovnou v tzv. čerpadlové šachtě, nebo tak, aby neleželo ve vodě. Důvodem je především bezpečnost, protože při poškození čerpadla nebo přívodního kabelu a selhání proudového chrániče nehrozí úraz elektřinou. Takové čerpadlo navíc nenasává tolik hrubých nečistot, což prodlužuje jeho životnost a při poruše ho lze z šachty snadno demontovat, vyčistit a opravit. Dalším důvodem je vzhled – hadice, kabel i čerpadlo jsou uklizené v šachtě.

Velikost a umístění

Čím větší jezírko, tím větší budou pořizovací i provozní náklady. Platit budete za elektřinu na provoz čerpadla, za bakteriální násady a přípravky na potlačení řas i spotřebu vody. Z těchto důvodů a kvůli filtraci se doporučuje velikost jezírka od 10 do 50 m3. Při výběru místa se vyhněte přímému slunci, jezírko by však mělo být osvětlené minimálně pět hodin denně. Někteří odborníci nedoporučují blízkost stromů kvůli náročnější údržbě jezírka, jiní ji naopak vítají s ohledem na přirozený stín a začlenění vodní plochy do zahrady.

Výkonnější filtrace je však v druhém případě neoddiskutovatelná. Hluboké by mělo být jezírko u přítoku vody zhruba jeden metr, u sání čerpadla až dva metry. Spád dna tak zaručí samovolný pohyb nečistot směrem k dnové vpusti. Ještě větší hloubka je vhodná pro zimování ryb, kterým zajistí stabilní teplotu.

Foto: Flóra na zahradě

Ilustrační foto

Filtrace

Určitě jste už slyšeli o filtračních vlastnostech regeneračních štěrkových zón a čisticích účincích rostlinných kořenů. Jezírka vytvořená tímto přírodním způsobem sice fungují, ale bohužel jen omezenou dobu. Každý filtr totiž vyžaduje údržbu a jakákoli filtrovací vrstva, přes kterou neproudí voda s živinami pro bakterie, přestává být po několika letech funkční a je nutné ji vyměnit. Abyste se vyhnuli budoucímu bagrování, myslete už před stavbou jezírka na soustavu trubek s čerpadlem, které zajistí propláchnutí štěrkových zón. Pokud však v soustavě dojde k poruše, komplikacím se stejně nevyhnete.

Podobné je to s kořeny rostlin, které nestíhají odebírat z vody tolik živin, kolik je potřeba, a jezírko tak čistit. Mimo sezonu mají rostliny navíc menší spotřebu živin, mohou zahnívat a vodu tak znečišťovat. Řada odborníků dnes už proto doporučuje vyzkoušené a léty prověřené externí filtry s vícekomorovým mechanicko-biologickým systémem čištění. Při větším počtu ryb v jezírku počítejte s větší zátěží filtrace.

Reklama

Související články

Přivítejte jaro úsporně

Ještě sice seškrabáváme námrazu z oken našich ranních aut a bez kamen se obejdou jen otužilci nebo chroničtí spořílci, nicméně neklamné znaky, jimiž jaro...

Podléšky zahajují jaro

Skromné podléšky zůstávají většinou ve stínu populárnějších prvosenek neboli petrklíčů, protože právě ty podle nejrůznějších lidových rčení odemykají jaro....

Výběr článků

Načítám