Hlavní obsah

Nevšední jezírko je místem pro příjemnou relaxaci

Novinky, nes

Radost udělal naší čtenářce Šárce z Děčína její partner tím, že vybudoval na zahradě jezírko, které si dlouho přála. Spolu do něj pak nasadili koi kapry, jimž se nový domov hned zalíbil. Posezení u jezírka, pozorování rybek a nyní už i jejich potomstva je tou nejpříjemnější formou relaxace, jakou Šárka doporučuje všem zahrádkářům.

Foto: Archiv čtenářky (8x)

Zahradním jezírkem potěšil partner naši čtenářku Šárku.

Článek

Jezírko zaujme hned na první pohled svým nevšedně pojatým okolím. Není zasazeno jen tak volně do víceméně travnaté plochy, jak je to možné vidět na mnoha zahrádkách. Šárčino je obloženo pásem navezeného kamene. Pro představu, jsou to čtyři tuny materiálu. Výsledek působí zajímavým dojmem a milovníkům indiánek může vzdáleně připomínat některé lokace z nich v patřičně zmenšené podobě.

Foto: Archiv čtenářky

Místo tradičního oválku má jezírko tvar stopy.

„V jednom zahradnictví měli z tohoto kamene udělaný terén, a protože se nám to líbilo, poradili nám, kde ho koupíme,“ odhaluje Šárka, jak přišli s partnerem na nápad, čím ozvláštnit vzhled jezírka.

Foto: Archiv čtenářky

Jezírko je vyloženo plachtou od kamaráda.

Ačkoli si vytvořili základní plán pracovního postupu, nakonec stejně během jednotlivých kroků improvizovali. Šárka nechtěla oválné jezírko, ale vymyslela si, že vodní plocha na jejich zahrádce bude ve tvaru velké stopy. Ta má nakonec rozměry 3,5 x 1,2 m.

Foto: Archiv čtenářky

Džbány, které zdobí okolí jezírka, si čtenářka letos přivezla z dovolené v Itálii.

„Kamarád měl doma zbytečnou plachtu, tak nám ji dal, a my ji využili celou. Přední okraj jsme zastřihli a zadní okraj položili až k plotu, aby tamní prostor nezarůstal travou,“ vysvětluje Šárka.

Foto: Archiv čtenářky

Jezírko lemuje pruh nasypaného kamení.

Foto: Archiv čtenářky

Jezírko lemuje pruh nasypaného kamení.

Dno jezírka je stupňovité, největší hloubka je v širší části „stopy“, kde je až jeden metr. Zbytek je hluboký půl metru. Okraj lemující vodu je záměrně vyvýšený všude o 20 centimetrů. Jde o praktické bezpečnostní opatření chránící život a zdraví rybek před všetečnými tlapkami koček ze sousedství. Objem jezírka činí 900 litrů.

Foto: Archiv čtenářky

Zachráněné lekníny se nakonec vzpamatovaly a začaly i pěkně kvést.

Lekníny zdobící hladinu jezírka naše čtenářka zachránila před jistou záhubou. „Kamarádka má velký rybník, a když ho čistila, nadbytečné lekníny vyhodila. Ležely tam týden a byly už úplně suché. Přesto se u nás vzpamatovaly a měly pět květů,“ raduje se Šárka.

Foto: Archiv čtenářky

Původně žilo v jezírku pět rybek. Dnes už se ale majitelé radují i z jejich potomstva.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám