Hlavní obsah

Netradiční ozdobou zahrady se mohou stát i rezavé doplňky

Právo, Adéla Taitlová

Než nápad využití rezavých předmětů coby ozdob na zahradě zavrhnete, podívejte se, jak s ním naložili zahradní designéři, kteří si korodující materiály oblíbili natolik, že je nechávají promlouvat i z velkých ploch.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Při tvorbě zahrady se nemusíte držet tradičních materiálů, jako jsou kámen nebo dřevo. Také prvky s rezavou patinou ji příjemně oživí, ať už mají praktický, či ryze dekorativní význam.

Článek

Ploty, pergoly, schody, vodní nádrže či květináče a nábytek se nejčastěji vyrábějí z odolného a trvanlivého cortenu. Ale také objekty z jiných kovů, u nichž vrstvička rzi prozrazuje dlouhou historii, propůjčí zahradě zajímavý charakter.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Opora pro popínavky. Vznikla z křídla od vrat, ale použít můžete klidně i drátěnku ze staré postele.

Bezúdržbový corten

Kovy lze ohýbat a tvarovat i do těch nejmenších detailů, jsou pevné a dobře snášejí zatížení. Jenže ty, co korodují, vyžadují pravidelný ochranný nátěr, aby dlouho vydržely.

S ocelovou slitinou corten už štětec ani barvu potřebovat nebudete. Tenhle bezúdržbový materiál se totiž škodlivým povětrnostním vlivům brání sám tak, že vytváří tenkou korozní vrstvu, která chrání kov vespod.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nádoba z cortenu. Kolosální prvek utváří dekorativní předěl mezi trvalkami a zároveň poskytuje prostor k osázení.

Působením času získává charakteristickou patinu, jeho barva postupně přechází z hřejivě oranžové na zemitou kaštanově purpurovou, a navíc mění odstíny podle toho, jestli zrovna prší nebo svítí slunce. Není divu, že se corten objevuje v zahradách čím dál častěji. Rez ještě nikdy nevypadala takhle dobře!

Působivé zázemí pro rostliny

Kontejnery vyrobené z cortenu jsou ideální pro dlouhodobé výsadby, ve kterých se k trvalkám přidružují keře a stromky. Platí to i o nádobách pro vodní rostliny. Jeho výjimečný vzhled, pevnost a trvanlivost z něj dělají perfektního kandidáta na výstavbu zvýšených záhonů.

Až v nich uvidíte směs ohnivě zbarvených květů a zlatavých trav nebo třeba šťavnatou zeleň podsypanou bílými oblázky, neubráníte se hlasitému obdivu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vyvýšený záhon. Se zkorodovaným povrchem si výborně rozumí jak svěží zeleň, tak pestré barvy květin.

Kouzelně může vypadat i starý zrezivělý hrnec. Stačí do něj vysadit pestrobarevné macešky, chytí druhý dech a minimálně do zimy ozdobí zápraží tak, jak by to nedokázal sebehezčí květináč z plastu.

Umění ze šrotu

Rádi byste korunovali své oblíbené místo na zahradě nebo dočasně odvrátili pozornost od uvadajících trvalek v podzimním záhonu? Pořiďte si umělecký prvek, který, když si ho sami vyrobíte, vás nemusí stát ani moc peněz.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Abstraktní plastika. Každý aspoň trošku šikovný kutil ji zvládne vyrobit z několika železných tyčí a obručí ze sudu.

Zajímavé abstraktní dílko sestavíte pomocí železných tyčí a obručí ze starého sudu. Ti zručnější zvládnou plastiku na zvířecí motivy klidně i z vyřazených autodílů.

Zajděte se podívat do sběrných surovin, tam vás určitě něco napadne. S trochou štěstí objevíte i větší prvky, jako jsou sloupy, plotové dílce nebo vysloužilá vrata, která se s kapkou fantazie promění v neotřelou oporu pro popínavé rostliny.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nádoba z cortenu. Kolosální prvek utváří dekorativní předěl mezi trvalkami a zároveň poskytuje prostor k osázení.

Vzpomínky na staré časy

Nářadí po dědečkovi už možná dosloužilo a nahradilo ho současné nerezové, jenže kdo by měl to srdce se zahradní pilky, motyčky a hrábí zbavit, když vyvolávají hezké vzpomínky a ke všemu tak dobře vypadají!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Výstavka starého nářadí. Jeho rustikální nádech bezchybně zapadá do tradiční venkovské zahrady.

Vyneste je ven a pověste třeba na kůlnu. Uvidíte, jak vás taková výstavka zahřeje u srdce vždycky, když projdete kolem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Vlastníte-li zahradu u tradičního venkovského stavení, kde nemusíte počítat každý metr, máte jedinečnou možnost zakomponovat do ní historický zemědělský stroj. Usazený v ostrůvku s lučním porostem uprostřed hladce posečeného trávníku hravě nahradí lecjakou zahradní skulpturu.

Reklama

Související témata:

Související články

Budky a krmítka patří do každé zahrady

Ptactva ubývá, protože mizí staré aleje a sady, které ptáci potřebují ke svému hnízdění na jaře a přežití v zimě. Naše zahrada bude pro ně rájem, když do ní...

Výběr článků

Načítám