Hlavní obsah

Nechte zahradu zářit i večer

Právo, Karolina Černá

Osvětlení chodníku, altánu nebo příjezdové cesty usnadní v noci orientaci na pozemku kolem domu. Díky svítidlům vynikne krása jednotlivých keřů, rostlin nebo jezírka.

Foto: PHILLIPS

Diskrétní svítidlo má zešikmenou přední část na kolmém sloupku. Vrhá tak mohutný světelný kužel směrem dolů. Cena 3057 Kč.

Článek

Venkovní osvětlení zahrady na večerní party připravíme během několika minut. Stačí rozmístit svíčky, lampiony, lucerny nebo louče podél chodníčků, kolem bazénu, na zídku a terasu. Přirozený oheň však s sebou přináší i riziko požáru.

Jednotlivá svítidla umístíme pouze do prostoru, v němž se nevyskytují hořlavé věci. Zdroje světla rovněž zajistíme proti větru tak, aby se nepřevrátily.

Foto: BELLA ROSE

Domeček na čajovou svíčku můžeme přenášet nebo zavěsit podle potřeby. Cena 559 Kč.

Jak nakupovat

Pouťovému vzhledu osvětlení zahrady se vyhneme, když zvolíme svítidla jednotného designového stylu (antický, rustikální, moderní). Kvůli financím ale sledujeme spotřebu jednotlivých zdrojů. Zároveň promyslíme, na jaká místa a detaily zahrady chceme ve tmě upozornit.

Foto: IKEA

Ocelová lucerna na čajovou svíčku je k dostání v různých barvách. Cena 79 Kč.

Intenzita a směr rozptylu světla nesmí narušovat světelný komfort okolí domu, např. svítit sousedům do ložnice. Bílé světlo, nejlépe z bodovek, zvýrazní barvy rostlin.

Žluté světlo odrazuje dotěrný hmyz, hodí se proto pro terasu. Investice do svítidel se zabudovaným čidlem pohybu se vyplatí v případě, že chceme mít přehled o pohybu zvěře na pozemku. Neumísťujeme je však tam, kde se stále pohybujeme.

Foto: Á LA MAISON

Lucerna na čajovou svíčku, průměr 18 cm, výška 20 cm. Cena 950 Kč.

Typy svítidel

Venkovní osvětlení využívá LED zdroje, které odolají nárazům i vibracím. Nevyčerpává je časté spínání, nevyzařují ultrafialové a ani infračervené světlo. Nevytvářejí téměř žádné teplo, takže se o ně nepopálíme.

Foto: Á LA MAISON

Závěsná lucerna z poniklované oceli a skla. Cena 11 900 Kč.

Okraje chodníků, cest a vodních ploch ozdobíme sloupkovými světly, krytými nejlépe seshora, aby svítila dolů a do stran. Podél mohutnějších přístupových cest umístíme ozdobná svítidla dosahující 0,5 m až 1,5 m výšky.

Na příjezdové cesty, přístupové chodníky a schody jsou vhodná vestavná bodová svítidla. Tělo svítidla je zabudované, vidíme jen skla chránící žárovky. Zabudované bodovky jsou efektní i na okrajích jezírek a bazénů.

Foto: IKEA

Solární stolní lampa má tři dobíjitelné baterie AA 1,2 V, které se dají dobít během 9 až 12 hodin na slunci a až 12 hodin při oblačnosti. Svítí přibližně 4 hodiny. Cena 479 Kč.

Nástěnná svítidla upozorňují na detaily domu, ať už jde o vstupní zónu, číslo popisné nebo zajímavou kresbu na fasádě. Vyrábějí se ve variantách lamp a luceren svěšených dolů na krátkém nebo dlouhém držadle.

Jiné typy lamp se připevňují na fasádu z boku, tělo lampy směřuje buď nahoru (v tomto případě je proud světla krytý seshora) nebo dolů. S některými lampami je možné hýbat podobně jako s reflektory.

Kužel světla venkovních reflektorů můžeme namířit na květy, na zahradní sochu, jezírko či fontánku.

Levné a slabší

Solární osvětlení postačí v místech, kde nepožadujeme silné osvětlení nebo na která částečně dopadá světlo z jiného zdroje. Solární svítidlo, na rozdíl od zdrojů s elektrickým rozvodem, snadněji přemístíme.

Foto: CONRAD

V solárních tyčích se v noci automaticky zapíná vestavěná bílá LED a zajišťuje působivé efektní osvětlení, které je zesíleno vzduchovými bublinami uzavřenými v trubici. Cena 792 Kč.

Solární osvětlení využívá tužkové baterie, které se přes den dobíjejí přes solární panel. Jeden zdroj stojí pár stokorun. Svítivost při celodenní době nabíjení je osm až deset hodin. Vyšší výkon nabízejí např. akupacky 3,6 V, což umožňuje prodloužit dobu svítivosti až na 100 hodin.

Foto: CONRAD

Solární svítidlo poplave po hladině jezírka nebo ho můžeme pomocí bodce zapíchnout do země. Při umístění na jezírko je výsledný efekt osvětlení znásoben odrazy od vodní hladiny. Cena 362 Kč.

Solární svítidla se často prodávají v podobě světelných koulí, které lze bodcem umístit do trávy. Existují i plovoucí solární lampy. Dekorativní solární svítidla se vyrábějí v podobě zvířat (kov, plast) nebo různých figurek (zahradník, vodník atd.). Koupit můžeme také solární květináč, stolek nebo zářící posezení. Jejich cena se však pohybuje v řádu tisíců.

Elektroinstalace

Elektroinstalace musí odolat vlivům počasí a odpovídat přísným bezpečnostním předpisům. Měli bychom ji proto svěřit odborníkovi.

V průběhu roku můžeme světlem zdůrazňovat různá místa i s elektrickými zdroji, když instalujeme venkovní zásuvky s vedením z plastových kabelů a pevnou přípojkou elektřiny na několika místech zahrady.

Reklama

Související témata:

Související články

Dopřejte místnostem světlo na míru

K finančně nenáročné změně interiéru patří určitě osvětlení. Často mu nevěnujeme takovou pozornost, jakou si zaslouží, a přitom výrazně ovlivňuje domácí...

Lampy a lampičky pro interiér i zahradu

Nástěnné, volně stojící, stropní, závěsné – takové mohou být pokojové i venkovní lampy. Mají různé tvary a velikosti. Patří mezi doplňková svítidla, která...

Výběr článků

Načítám