Hlavní obsah

Mulčování vás zbaví starostí s plevelem a plísněmi

Právo, Hana Šmidrkalová

Starosti s plevely a různými plísněmi odpadnou, když na své zahrádce použijeme metodu mulčování. Proč je tato metoda čím dál víc populární a kdy se vyplatí?

Foto: Jiří Antal, Právo

Klasické mulčování drcenou borkou (kůrou) chrání okolí malých buxusů.

Článek

Mulčování (pokrývání povrchu půdy) dnes představuje nejrozšířenější ochranu vysázených rostlin, keřů i stromů.

  • Omezuje totiž prorůstání plevelů na záhonech, pomáhá při zadržování vláhy v půdě, chrání kořenový systém před extrémními výkyvy teplot a omezuje poškození zejména mladých rostlin mrazem.
  • Zlepšuje růst rostlin a jejich vitalitu, redukuje erozi půdy.
Foto: Jiří Antal, Právo

Použití drcené borky kolem stromů.

  • Mulčování nás osvobodí od časté zálivky, častého plení, sníží i četnost hnojení.
  • Pokrývání půdy je důležité i pro nenápadné, ale v zahradě důležité žížaly - získají z vrstvy mulče živiny, čímž se podpoří činnost malé přírodní továrny na hnojivo.

Materiály vhodné pro mulčování

Jako mulč můžeme používat lehce zavadlou posečenou trávu, drobně nasekané větévky (dřevěná štěpka), nakrátko řezanou slámu, polorozložený kompost nebo jiný organický drobný materiál.

Mulčovací vrstvu nám ale také vytvoří třeba kačírek, oblázky, křemičitý písek, mramorová drť -ideální mulč pro bylinkovou zahrádku.

Pro lepší výsledek v boji s plevely lze použít do spodní vrstvy i např. papírový karton, ovšem bez barevného potisku (kvůli obsahu těžkých kovů).

Foto: Jiří Antal, Právo

Mulčovat lze i půdu v nádobách. Existují nejrůznější materiály - kokosová drť, plsť a další.

Piliny, kůru, štěpku, slámu nikdy nezarýváme do půdy, necháme je pozvolna rozkládat na povrchu.

Skvěle nám také poslouží netkaná mulčovací textilie, kterou ale musíme za tři až pět let obnovit, protože se v průběhu těchto let rozpadne a ztratí tak na své funkčnosti.

Dřevnaté materiály nepatří na zeleninové záhony, protože poutají dusík a ochuzují tak půdu. Nehodí se ani k vysloveně vápnomilným rostlinám.

Nikdy pro mulčování nepoužíváme PVC fólie, igelity!!!

Aplikace je na rovince snadná

Prostor mezi rostlinami vyčistíme od plevele, půdu zkypříme. Na sílu dvou prstů pak tento prostor mulčem nasteleme. Až se půda prohřeje, právě tato vrstva mulče v půdě udrží rovnoměrnou teplotu i vlhkost. A nejen to!

Plevele pod touto vrstvou začnou hnít kvůli nedostatku světla a prostoru. Když necháme mulč u květin i později, pomůžeme si tím od častého zalévání, protože mulč zabrání vysoušení půdy. Vrstvu mulče ale musíme časem postupně doplňovat.

  • Při zalévání postupujeme opatrně - příliš prudký proud vody může mulč odplavit anebo smíchat se zeminou. To bychom se zcela zbavili mulčovacího efektu.
Foto: Jiří Antal, Právo

Hnědá dekorativní štěpka pod keřem kanadské borůvky.

  • Mulčování lze provádět i v samotných květináčích, buď organickým materiálem, anebo keramzitem.
  • Úskalí na svahu: pro mulčování svahu se osvědčily speciální protierozní sítě, zabraňující splavování mulčovací vrstvy. Tuto činnost ale raději svěříme odborné firmě, která má zkušenosti.

Když jsou na zahrádce plži a hryzci

V tomto případě při mulčování nenanášíme nikdy příliš silnou vrstvu. Zároveň necháme mulčovací materiál před aplikací vyschnout.

S ohledem na vyšší výskyt hryzců v zahradě nedáváme vrstvu mulče až těsně ke kmeni stromu a nenecháváme mulčový pokryv přes zimní období.

Použití netkané textilie
Netkaná mulčovací textilie brání prorůstání plevelů, pomáhá prohřívat povrch půdy, udržuje vlhkost.
Připevňuje se snadno skobou z drátu a případným přihrnutím okrajů. Vydrží přibližně 3 až 5 let, pak se začne trhat a rozpadat a je třeba ji vyměnit.
Protože je to textilie, a nikoli plastová fólie, lze přes ni zalévat a přihnojovat. Ideální pro pěstování jahod (na snímku), ale i pod jiné plodiny a okrasné rostliny.
FOTO: Jiří Antal, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Sekery na chalupu i na zahradu

Sekeru potřebuje každý chalupář. Nejčastěji při přípravě dřeva na topení – štípání špalků, polínek, ale také při různých pracích stavebních nebo na zahradě.

Vřesová zahrada pod Zvičinou

Vřesoviště je místo s omšelými kameny, travinami a pařízky. Vyjímá se nejlépe na svazích a okrajích ploch zahrady. Není snadné je založit. My jsme sbírkovou...

Výběr článků

Načítám