Hlavní obsah

Malé i velké ostrůvky změní vzhled jednotvárné zahrady

Právo, Adéla Taitlová

Omrzel vás pohled na monolitickou plochu dlažby či trávníku? Oživte ji zelení v ostrůvkovitém záhonu! Efektní proměnu zvládnete svépomocí bez větších nákladů a pohrávat si při tom můžete s celou škálou tvarů a velikostí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Barevný ostrov v zeleném moři. Velkorysá travnatá plocha si žádá neméně okázalé řešení záhonu. Místa se tu najde dost jak pro květiny, tak i vzrostlé dřeviny a popínavky.

Článek

Podobu i umístění záhonů většinou řešíme poměrně stroze a neplánovitě. Výsledkem je dlouhý obdélník vedený podél domovní stěny či živého plotu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

V přírodním duchu. Obruba spletená z vrbových prutů vymezuje hranice živému vigvamu obkrouženého kvetoucími letničkami.

Když se rozhodnete pokračovat a aspoň část zbývající plochy vyplníte ostrůvky s oblíbenými rostlinami, získá zahrada mnohem přívětivější a osobitější ráz. Jako mávnutím kouzelné hůlky prokoukne trávník, štěrkové pole, dlážděná terasa, dokonce i chodník.

Jakou zvolit velikost?

V místě, kde se kříží zahradní pěšiny, není na kdovíjaké experimenty prostor, přesto i tady rozehraje kvetoucí ploška úplná kouzla, zvlášť když ji doplní další patro květin v nádobě postavené na sloupku.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Změna k lepšímu. Z nevyužívané plochy k posezení se díky ostrůvku stala cestička zvoucí k plouživým toulkám po zahradě.

Na pozemku, kde nemusíte počítat každý metr, vytvořte raději jeden ostrůvkovitý záhon s velkým rozmachem než několik titěrných. Jednak to působí méně vyumělkovaně, jednak si usnadníte práci při sečení, pokud záhon zakládáte v trávníku.

Hrátky s tvary

Tvar by měl vycházet ze stylu zahrady. Čím víc se blíží přírodě, tím nepravidelnější a zaoblenější rysy snese.

V moderní snáze uplatníte přísný kruh, ovál, pravé i ostré úhly.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nápadité řešení. Máte na zahradě jíl? Nechce se vám bourat dlažbu? Poskládejte si ostrov z květináčů. Jeho podobu můžete měnit podle libosti.

Pohledově atraktivní jsou ostrůvky se zrcadlovým efektem, protnuté pěšinou. Tak například z kruhové základny vznikají půlměsíce a ze čtverce s diagonálně vedenou cestou trojúhelníky.

Kdo má rád symboliku, může založit záhon opisující tvar čínského znaku jin a jang.

Pokud se o zahradu dělíte s dětmi, nechte je, ať samy vymyslí, jakou podobu by ostrůvek měl mít. Vláček nebo obrovitý motýl na terase u domu určitě potěší celou rodinu.

Do hloubky, nebo na výšku?

Nejjednodušší je vzít rýč, do hloubky prokypřit půdu a začít sázet. Jenže kamenité podloží, mazlavý jíl nebo vysoký sloupec spodní vody může práci zkomplikovat. Nenechte si zajít chuť, vždyť takový kopec, na jehož základ můžete klidně použít stavební suť, dodá zahradě úžasnou dynamiku!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Efektní minimalismus. Sporadické osázení dává vyniknout hře barevných oblázků a nevšedních tvarů. Nádobu uprostřed lze nahradit sochou či stromem.

Dalším řešením, jak rostlinám zajistit kvalitní zázemí, jsou obezděné záhony s výškou upravenou podle potřeby.

Toužíte-li po ostrůvku zeleně na terase, ale nechce se vám odstraňovat dlažba, vyskládejte si ho z rostlin v květináčích. Výhodou je, že každý den může vypadat trochu jinak, stačí přesunout pár nádob.

Obruby korunují dílo

Mohou být nenápadné a přirozené jako v případě hladce oříznutých trávníkových okrajů či plůtků spletených z proutí, nebo na sebe upozorňovat moderním vzhledem a barvou, jako to umí cortenová ocel s rezatou patinou.

Volbu materiálu ovlivňuje také jeho životnost a nároky. Zatímco kámen je bezúdržbový, rostlinný lem vyžaduje pravidelný řez, aby vypadal k světu.

U oblíbeného zimostrázu sáhněte raději po kompaktnější odrůdě Suffruticosa, při velikosti sazenic okolo 10 cm počítejte s 8 až 10 kusy na 1 m.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

V zajetí zimostrázu. Stálezelený keřík podtrhne krásu jakékoli rostliny a podřídí se každému tvaru, který si na něj vymyslíte.

Zapuštěnými obrubními prvky, jako jsou cihly či žulové kostky, lze pěkně zvýraznit obrysy štěrkového ostrůvku usazeného ve štěrkovém poli.

Ani obruba záhonu v trávníku by kvůli snazšímu pojezdu sekačky neměla vyčnívat nad povrch. Řešení na výšku naopak ocení majitelé zahrad s volně pobíhajícími pejsky.

Možnosti osázení ostrůvku

Základní pravidlo velí usadit nejmohutnější druhy do středu a ty nejdrobnější k okrajům. Toto pyramidální osázení zajišťuje perfektní výhled na všechny zúčastněné rostliny.

Ovšem pravidla jsou tu od toho, aby se porušovala, proto můžete, zvlášť na menší rozloze, volit trvalky stejné výšky a zaměřit se raději na hru jejich barev a tvarů. Oblíbili jste si luční styl s jemnými trávami a květinami na útlých stoncích? Pak klidně vysázejte páté přes deváté, výsledek bude maximálně přirozený.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Navrženo dětmi. Díky jejich bezedné fantazii přistál na nudném patiu tento obrovitý motýl s křídly ovoněnými levandulí.

Pokud se vám zamlouvá pohled na říční oblázky a chcete tomuto věčnému materiálu dát hlavní slovo, zamulčujte jím celý ostrůvek a osázejte ho jen hrstkou rostlin, které se nevysemeňují příliš zuřivě a zůstávají kompaktní.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Péče o něj vám nezabere víc než pár hodin měsíčně. Nezapomeňte, že prim nehrají pouze trvalky s letničkami případně trávami. Stromy, keře nebo třeba popínavky vyvedené po obelisku místo obohatí o další rozměr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám