Hlavní obsah

Kvetoucí dřeviny doladí vzhled zahrady

Právo, Adéla Taitlová

Tisíce krásných květů mohou zaplavit i tu zahradu, kde chybějí tradiční trvalkové záhony. Stačí do ní vysázet stromy a keře, které když rozkvetou, zanechají opravdu silný dojem.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Do jednolitého trávníku vnáší podsázený strom příjemnou změnu.

Článek

Než se vydáte pro strom nebo keř do okrasné školky, zajděte pro inspiraci do místního arboreta či parku. Uvidíte tam, jak která dřevina kvete, jak voní a kolik místa potřebuje.

Až vyberete svého favorita, dobře si rozmyslete, kam a s čím ho vysadíte, aby vás na stejném místě těšil ještě třeba za třicet let.

Kulisa z okrasných třešní

Půvab pěkně osázeného záhonu stoupne o 100 % před vhodným pozadím. Obecně platí, že čím je kulisa klidnější, tím lépe rostliny vyniknou.

Přijde-li vám varianta kamenné zdi nebo hustého plotu ze zeravů příliš nudná, zvolte raději kvetoucí keře či stromy s nízko posazenou korunou.

Záhon s tulipány (na hlavním snímku), modřenci a měsíčnicí kouzelně doplňují okrasné třešně (Prunus serrulata) zapěstované na kmínku vysokém 160 cm.

TIP V kvetoucím pozadí nekombinujte více druhů najednou, odvedly by pozornost od záhonů.

Obří kytice v trávníku

Vzrostlý strom v solitérním postavení přitahuje pohledy a zajímavě narušuje jednolitou plochu zeleného koberce. Nechte se inspirovat starými ovocnými sady a ozdobte trávník hrušní, třešní nebo jabloní.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Na květovaném podkladu působí jarní záhony bohatším dojmem.

Na jaře se promění v obří kytici a na podzim přinesou sladkou úrodu. Zapomeňte však na moderní sloupovité odrůdy, dobře tu vypadají jen klasické polo nebo vysokokmeny. Prostor pod korunou využijte pro výsadbu barevných cibulovin.

TIP Do trávníku rozhodně nepatří zakrslé dřeviny. Nejenže nevyniknou, ale také v něm strádají a ztěžují jeho údržbu.

Úchvatná dvojice

Ve správně zvolené kombinaci vynikne mnoho dřevin lépe, než kdyby stály samostatně. Jak dokazuje fotografie, rozhodující při výběru není ani tak barva, obě dřeviny tady kvetou bíle, jako tvar.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Sehraný tým tvoří sloupovitá třešeň Amanogawa a tavolník popelavý.

Rozdíl ve stavbě sousedících rostlin by měl být co možná nejnápadnější. Zatímco okrasná třešeň (Prunus serrulata) Amanogawa se tyčí k nebi jako štíhlá svíce, tavolník popelavý (Spiraea cinerea) Grefsheim vzbuzuje dojem vlny na rozbouřeném moři.

TIP Pro velkolepý efekt spolu kombinujte ty keře a stromy, které se shodují v době kvetení.

Záhonová dominanta

Že strom do záhonu nepatří? Omyl! Pokud je v něm dost místa a odolných trvalek, které nevyvede z míry stín ani občasné přísušky, neuděláte chybu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Okrasný hloh dodává záhonům potřebnou výškovou rozmanitost.

K nejpůvabnějším středně velkým stromům vhodným k podsadbě patří senzační odrůda hlohu obecného (Crataegus laevigata) Paul’s Scarlet. Svazky sytě růžových květů připomínající drobné plnokvěté růžičky nabízí v době, kdy se mnohé trvalky teprve probouzejí. Opadané listy klidně nechte ležet v záhonu, jsou malé, přes zimu zetlí a zbytky vtáhnou žížaly do půdy.

TIP Do okrasných záhonů nevysazujte ovocné stromy. Jednak byste si znesnadnili sklizeň, jednak by spadané plody mohly poškodit výsadbu.

Na louce

Patříte-li ke šťastlivcům, kterým se za domem rozprostírá louka, nečekejte, až v ní rozkvetou máky a kopretiny. Dejte si tu práci a na podzim mezi divokou trávu vetkněte stovky cibulí narcisů, každé jaro se vám odmění záplavou veselých květů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Louka s narcisy a okrasnou jabloní ukazuje, jak půvabné umí jaro být.

Pro ještě hezčí podívanou vysaďte okrasnou jabloň (Malus). Ta je na louce vždy srdečně vítána a spolehlivě kvete už v mladém věku, podle odrůdy buď v čistě bílé, nebo růžové barvě.

TIP Větší počet stromů sázejte v podobném stylu jako cibuloviny, tedy roztroušeně, nikoli v řadách. Louce nejvíc sluší přirozenost.

Náhrada za trvalky

Kouzlo kvetoucích keřů spočívá v objemu květů, které vytvářejí na malé ploše. Jen si představte, kolik místa by při stejném počtu zabraly trvalky! Neostýchejte se a směle jimi některé květiny nahraďte. Vzhledově to záhonu prospěje a ještě ušetříte.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vajgélie květnatá je v plném květu úchvatná.

Mimořádně působivá je třeba vajgélie (Weigela) s velkými zvonkovitými, nejčastěji karmínově růžovými květy a zelenými, purpurovými či panašovanými listy. Poprvé kvete na jaře a pak znovu uprostřed léta.

TIP Mohutné keře sice můžete udržovat v rozumné velikosti řezem, ale proč si přidělávat práci, když existují kultivary nepřesahující jeden metr?

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahrada, odkud se vám nebude chtít odcházet

Máme posekáno, nastává čas na zábavu. Poradíme vám, jak si zasloužený odpočinek na zahradě užít co nejlépe s celou rodinou. Pohodlný zahradní nábytek už...

Výběr článků

Načítám