Hlavní obsah

Kuriózní rostlinná olympiáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen sportovci, ale i zahrádkáři, ba dokonce příslušníci rostlinné říše mají soutěživou povahu a excelují v disciplínách hodných olympijských her! Jaké rostliny vystoupaly na pomyslné stupínky vítězů a čím dosáhly národního a často i mezinárodního věhlasu? To se dozvíte z našeho kvízu. Hádejte a objevujte!

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Exoticky vyhlížející bambusy mají v rodině rekordmana, jenž se stal nejrychleji rostoucí rostlinou světa.

Článek

1. Atletika

V atletických disciplínách jde o čas. Ten nejrychlejší vyhrává. Nejinak tomu je u soukmenovců okrasných i obyčejných trav –⁠ bambusů. Druh jménem listoklasec jedlý (Phyllostachys edulis) roste jako o závod.

S rychlostí 0,00003 km/h se dokonce stal držitelem světového rekordu.

Jak dlouho mu trvá, než povyroste přibližně o jeden metr?

a) jeden týden

b) jeden měsíc

c) jeden den

Poznámka: Listoklasec jedlý vytváří nádherné houštiny, ale v našich zimách vymrzá. Skvělými, byť pomalejšími náhradníky jsou Phyllostachys aureosulcata, P. nuda či P. bissetii.

Překonávají výšku 5 m, ovšem finální slovo má ostří našich nůžek. Na rozdíl od trsnatých bambusů z rodu Fargesia s chutí vybíhají do širého okolí, takže pokud nechceme naštvat sousedy nebo proměnit zahrádku v les, nezapomeneme na solidní kořenovou bariéru.

2. Lezení

K nejzdatnějším šplhounům patří vistárie (Wisteria), oblíbená pro romantické jarní květy. Šampionkou s květními hrozny delšími než 1 m je odrůda Multijuga vistárie květnaté (W. floribunda) z Japonska.

Čínská fešanda (W. sinensis), rostoucí od roku 1894 v Kalifornii, se zase zapsala do Guinnessovy knihy rekordů se svými jeden a půl miliony květů, což z ní udělalo největší kvetoucí rostlinu na světě. Už dávno jí k lezení přestala stačit stěna domu a své výhony dál vysílá ve vodorovném směru po obrovité pergole.

Kolik měří její nejdelší šlahoun?

a) 150 m

b) 50 m

c) 510 m

Poznámka: Vistárie hadovitě obtáčí opory z lanek, trubek, kůlů. Zprvu šídlovitě tenké, šťavnaté výhony časem dřevnatí, bytní a nabírají drtivé váhy i síly, před kterou se musí mít na pozoru okapové roury, ale také střechy či stromy.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Romantická vistárie (Wisteria) oslňuje hojností květů. Je to také přebornice v lezení, ke kterému potřebuje solidní oporu.

3. Zápas

V boxu se rostliny dosud neprosadily, zato o vítězství v těžké váze jich každý rok zápasí tisíce. K nejvyhledávanějším patří souboje tykví neboli dýní.

Letošní zlatou medailistkou se stala dýně velkoplodá (Cucurbita maxima) z italské farmy, kde v březnu přišla na svět a v létě už připomínala těžkotonážního zápasníka sumó.

S kolika kilogramy se plod zapsal do knihy rekordů?

a) 122,6 kg

b) 1226 kg

c) 12,6 kg

Poznámka: Kdo touží po gigantické dýni, může se o to pokusit s kultivarem Atlantic Giant, jenž se hodí k pokusům o rekord a zároveň dobře chutná.

Dýně patří k největším ovocným otesánkům a pijákům. Od počátku potřebuje bohatě vyhnojenou půdu, po odkvětu pravidelné přikrmování výživou pro rajčata, která obsahuje potřebné množství draslíku, a během celé vegetace spoustu čerstvé vody.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Dýně velkoplodá (Cucurbita maxima) Atlantic Giant se každý rok účastní zápasů o vítězství v těžké váze.

4. Skok o tyči

Překonání laťky umístěné vysoko ve vzduchu za pomoci dlouhé tyče, to je cíl skokanů v této závodní kategorii. Od roku 2020 patří světové prvenství švédskému reprezentantovi Armandu Duplantisovi za výkon 618 cm.

Laťky, byť jen pomyslné, si nastavují také zahrádkáři, zejména pak pěstitelé slunečnic. Zbrusu novou rekordmankou, kterou na cestu k nebeským beránkům letos na jaře vyslal nadšenec z Německa, se stala vesele žlutá slunečnice roční (Helianthus annuus).

V jaké výšce zazářil její úbor?

a) 917 cm

b) 618 cm

c) 419 cm

Poznámka: Slunečnice roční je nápadná, snadno pěstovatelná letnička. Včely ji vyhledávají kvůli pylu a ptáčkům zpestřuje jídelníček výživnými semeny. Kdo chce slunečnici žirafích proporcí, musí ji rozmazlovat na slunci, vydatně krmit, napájet, chránit před kroupami a podepřít dlouhou tyčí, aby ji nepolámal vítr.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Slunečnice roční (Helianthus annuus) s hlavou málem v oblacích. Ta dosud nejvyšší vyrostla letos v Německu.

5. Plavání

Synchronizované plavání, které se na programu olympijských her objevuje od roku 1984, oslňuje diváky ladností pohybů.

Podobně jako akvabely se nadnášejí, potápějí a zase vynořují lekníny, líbezné vodní víly, jež se o umělecký a estetický zážitek postarají v honosném bazénu i v obyčejném sudu. Nejprťavějším leknínem planety je ten lázeňský (Nymphaea thermarum) s listy a květy o průměru pětikoruny. O slávu nejmohutnějšího leknínu na světě –⁠ viktorie královské (Victoria amazonica) –⁠ se zasloužily listy s typicky zvýšenými okraji.

Jakého průměru viktoriiny listy dosahují?

a) 1 m

b) 6 m

c) 3 m

Poznámka: Oba lekníny vyžadují zvláštní podmínky, které nenajdou v zahradním jezírku. Od loňského roku je můžeme vidět v botanické zahradě v Liberci, kde ladně plují po hladině pěkně bok po boku.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Největší leknínové listy patří viktorii královské (Victoria amazonica), kterou můžeme vidět i v liberecké botanické zahradě.

6. Střelba

Zlatou medailí z Pekingu se v roce 2008 blýskla Kateřina Emmons, když excelovala ve střelbě ze vzduchové pušky na 10 metrů. Dalším naším úspěšným střelcem, ovšem z rostlinné říše, je kakost smrdutý (Geranium robertianum).

Místo vzduchovky využívá důmyslnou stavbu zobanitých plůdků a místo nábojů semínka, jimiž dobývá nová území. Pro úspěch u něj není rozhodující ani tak přesnost, jako spíš vzdálenost.

Do jaké dálky vystřeluje svá droboulinká semena?

a) až 8,5 m

b) až 6,5 m

c) až 10 m

Poznámka: Mnozí tuto divoce rostoucí dvouletku považují za plevel, a přitom hýří něhou růžových kvítků a malebnými krajkami listů barevných i v zimě. Byť mu v šíření pomáhají i mravenci a šneci, invazní není. Nevyhánějte ho tedy, když se náhodou objeví. Je trefou do černého pro ty, kdo chtějí mít zahrádku přirozeně krásnou.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Kakost smrdutý (Geranium robertianum) exceluje ve střelecké disciplíně. Díky tomu se semena z poltivých plodů dostávají překvapivě daleko.

Správné odpovědi: 1c, 2a, 3b, 4a, 5c, 6b

Reklama

Související články

V načechraných vlnách stébel a klasů

Předlohou pro tvůrce klidné oázy nedaleko lázeňského města Harrogate v anglickém Yorkshiru byl příboj na severomořském pobřeží. Poslat oči po proudu do...

Pokojovky nosí radost nejen o Vánocích

Nedostali jste pod stromeček tak úplně to, co jste si přáli? Udělejte si radost pokojovkou a hned se vám bude bydlet lépe! Totéž můžete udělat pro kolegy...

Vánoční aranže z květů a bobulí

Když zdobíte interiér v duchu Vánoc, nezapomeňte na živé rostliny! Náladové scénky se zářivými květy, plody, čerstvě nařezanými větvičkami sevřou domov...

Výběr článků

Načítám