Hlavní obsah

Kouzelná hůl pro každou zahradu

Novinky, Dana Novotná

„Jeden stroj vládne všem, / jeden jim všem káže, / jeden všechny přivede, / do temnoty sváže,“ touto parafrází Tolkienova proslulého románu Pán prstenů bychom mohli s notnou dávkou nadsázky charakterizovat výjimečné a univerzální schopnosti křovinořezů.

Foto: Mountfield

Ve vysoké trávě je křovinořez jako doma.

Článek

Ne snad, že by byly tolik „mocichtivé“, ale jde o stroje, které na pozemku zvládnou spoustu rolí a které dokážou nahradit mnoho jiné zahradní techniky.

Křovinořezy v sobě snoubí schopnosti rotačních a bubnových sekaček, prořezávačů a pil. Lze je tak využívat k různým činnostem v rozmanitých terénech. S ohledem na co největší pohodlí při práci se křovinořezy zavěšují na ramenní nebo zádové popruhy a většinou mají „řídítka“ ve tvaru písmene T pro dvojitý úchop. Tím se zvyšuje obratnost obsluhy při sečení i ve svazích, v různých stísněných zákoutích a na jiných těžko přístupných místech.

Dnešní křovinořezy využívají širokou škálu moderních řešení, které mají zajistit dokonalý komfort při práci a vysokou efektivitu. Vstřikovač paliva (primer), poloautomatický sytič nebo dekompresní ventil pomáhají k velice snadnému startování bez nutnosti vynakládat zvláštní úsilí. Antivibrační systém v podobě soustavy pružin nebo silentbloků potlačí nepříjemné vibrace na minimum. Pokud podobný prvek ve výbavě křovinořezu chybí, je obsluha nucena dělat časté přestávky kvůli únavě.

Foto: Oleo-Mac

S kvalitními kotouči není problémem ani likvidace náletů a slabších dřevin.“

K základnímu příslušenství patří strunová hlava, která se používá k sekání běžného trávníku. Výkonnější modely jsou se strunou schopny i plošného sekání. Standardem by dnes měla být poloautomatická strunová hlava se systémem Tap and Go, který dokáže po lehkém přitlačení na zem sám vysunout strunu. Tato blesková operace se odehrává za chodu stroje; struna je vzápětí automaticky zkrácena na příslušnou délku, a to břitem integrovaným v krytu křovinořezu.

Pokud je třeba zlikvidovat přerostlou tuhou trávu, mlází nebo křoviny, vymění se strunová hlava za tří-, čtyř- či osmizubý kotouč nebo za tříramenný nůž. S nálety i se slabšími dřevinami si poradí 22- nebo 80zubý kotouč.

Foto: archiv

Ilustrační foto

Kromě žacích nástrojů lze připojit i další příslušenství, kterým se ještě rozšíří už tak značná univerzalita a využitelnost křovinořezů. Prořezávač slouží k prořezávání křovin, náletů nebo větví. Záleží pochopitelně na výšce stromu, nicméně výhodou tohoto řešení je dlouhé tělo křovinořezu, to znamená, že spoustu uschlých větví je možné odstranit přímo ze země, bez použití štaflí či žebříku. Plotové nůžky vynikají dlouho střižnou lištou a nastavitelností v ose v  rozsahu 270°. Díky tomu lze pohodlně dosáhnout jakéhokoli tvaru i na velmi vysokém živém plotu či okrasných keřích. S kultivátorem není problém obrábět půdu menších pozemků nebo záhonů.

Z popsaných možností křovinořezů vyplývá, že tyto stroje najdou své uplatnění na zahradě po většinu roku. U svého majitele mají na pozemku stejnou moc a „touhu konat dobro“ jako kouzelná hůl v ruce Gandalfově.

Reklama

Související články

Moderní stroje šetří čas a sílu

Svět se mění. Formuje ho především rychlý pokrok téměř ve všech oblastech lidského snažení, globalizační tendence nebo příklon k materiálním hodnotám. Patrné...

Sedm tipů, jak vylepšit zahradu

Co vidíte, když se kritickým okem rozhlédnete po zahradě? Máte pocit, že je neútulná, přeplněná, nevýrazná nebo dokonce nudná? Zkuste si zodpovědět...

Výběr článků

Načítám