Hlavní obsah

Když se zahrada probouzí do mrazivého rána

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile vás sluníčko vytáhne z postele, namiřte si to přímo do zahrady, kterou noční mráz převlékl do krajek a vykouzlil v ní křehké detaily. V ranním tichu načerpáte sílu na celý den.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Malebný sad. Máloco dodá takovou porci vnitřní energie jako deset minut strávených v tichém sadu při východu slunce.

Článek

Předzvěstí nádherné podívané bývá chladná noc s hvězdnatou oblohou. To se pak den probouzí do jasného rána vymalovaného stříbřitou jinovatkou, která dopodrobna vykresluje texturu všeho, čeho se svými ledovými krystaly dotkne.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Tvary a struktury. Uschlá plodenství trav, divizen a hortenzií připomínají, jak důležité je odolat podzimnímu plenění.

Dekorativní trávy, keře i stromy jiskří v ranním slunci, dokonce i zbytky uschlých trvalek vypadají téměř stejně půvabně jako v létě. A ten klid! Mráz brání rostlinám v přirozeném pohybu, proto je teď ticho v zahradě zřetelnější než kdykoli jindy.

Stálezelený podklad

Stejně jako se malíř neobejde bez plátna, ani jinovatka nemůže čarovat tam, kde nemá vhodné plochy pro tvorbu a růst krystalů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dekorativní plodenství. I tomu nejobyčejnějšímu bodláku nadělí jinovatka slavnostní lesk.

Toužíte-li po ledovém království jako z pohádky, zaměřte se na rostliny, které vynikají jasnou a trvanlivou strukturou v létě i v zimě. Patří k nim čemeřice (Helleborus), juky (Yucca), čistce (Stachys byzantina) a celá řada neopadavých dřevin, jako jsou smrky, borovice, cypřišky (Chamaecyparis), zeravy (Thuja), mahonie (Mahonia), cesmíny (Ilex) a vřesovce (Erica), které ledová vrstva povlékne do poslední větvičky a na chvíli je připraví o barvy, jimiž obvykle vzdorují zimní šedi.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Odhalené detaily. Nízko položené slunce dává vyniknout žilnatině starých listů. Jinovatka to umí také.

Tip: Vytipujte si místo, odkud byste rádi pozorovali východ slunce a vysaďte tam živý plot ve tvaru U z neopadavých keřů. Pak do jeho přívětivé náruče postavte lavičku tak, aby na vás nefoukalo. Když ji vystelete kožešinou a v koši přinesete křupavý chléb a termosku s horkou kávou, máte skvělý základ pro nezapomenutelnou snídani na čerstvém vzduchu!

Diamanty v kupce smetí

V ojíněné zahradě nacházejí inspiraci fotografové i šperkaři. Stačí se podívat na mrazivé zdobení okrasných trav, které neztrácejí na půvabu, ani když je svážete do snopů.

Tvůrčí fantazii probouzejí bytelná plodenství divizen, měsíčnic i nejrůznějších bodlákovitých rostlin jako máčka (Eryngium), parcha (Leuzea) nebo ostropestřec (Silybum marianum).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Blonďaté trávy. Nejeví známky života, přesto strnulé zahradě propůjčují nenapodobitelný šmrnc.

A co teprve působivé detaily na zvadlých květenstvích hortenzií, na listí, které nestačilo opadat z dubu, habru či vajgélie (Weigela). Škoda že suchá hmota mnohdy zbytečně brzy končí na hromadě kompostu jako smetí, přitom má ve zmrzlé zahradě větší cenu než leckteré venkovní dekorace.

Tip: Přes zimu nechte v záhonech stát echinaceu, šantu (Nepeta), černuchu (Nigella), štětku (Dipsacus) nebo aspoň odkvetlou meduňku. Nejenže se na nich vyřádí jinovatka, ale pro sýkorky, zvonky, stehlíky či mlynaříky představují pětihvězdičkovou jídelnu. Až přirozené zásoby semen dojdou nebo je přikryje sníh, vystrojte ptáčkům hostinu v krmítku. I jim začíná den pořádnou snídaní, tak přisypávejte už od rána!

Kouzlo ovocného sadu

Sad s řádky sukovitých jabloní a třešní, s květnatou loukou a pěšinami vyšlapanými divokou zvěří patří k tomu nejkrásnějšímu, co může člověk v krajině obdivovat. Zimní tvář ovocného sadu vyzařuje až meditativní atmosféru, zvlášť po ránu, když se do kmenů opírá probuzené sluníčko, a dřív, než do větví k posledním jablíčkům přiletí ptačí křiklouni.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Výživná snídaně. Jen co se ptáci probudí, hledají něco na zub. Nasypte jim do krmítka, aby nestrádali.

Patříte-li ke šťastlivcům, kterým se za domem tenhle idylický svět prostírá, važte si ho a hýčkejte, aby se nerozpustil stejně tak rychle, jako je tempo dnešní uspěchané doby.

Tip: Ovocný sad je svět sám pro sebe, neznamená to ale, že nemůže plynule navazovat na okrasnou zahradu a nabízet stejná potěšení.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Zhoupnutí na jednoduché houpačce z prkýnka zavěšené na větvi ořešáku vás nabije energií i při minusových teplotách. Pečlivě naplánujte síť cestiček propojujících zahradu se sadem a denně choďte na okružní vycházku. Překvapí vás, co nového pokaždé objevíte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám