Hlavní obsah

Kamna – teď je ten správný čas

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oheň provází lidskou společnost už od pravěku. Nejenže je zdrojem světla a tepla, ale má také pozitivní vliv na lidskou psychiku. U krbů se už od dávných dob scházely celé rodiny a v současnosti se z tohoto zvyku stává opět trend. Pokud i vy uvažujete o tom, že svou domácnost probarvíte záblesky plápolajícího ohně a zároveň chcete interiéry domu nebo bytu za nízké náklady vytopit, je nejvhodnější doba si před blížícím se podzimem krbová kamna pořídit.

Foto: Mountfield

Krb dokáže efektivně vytopit dům nebo byt, zároveň jde o atraktivní bytový doplněk.

Článek

Při výběru kamen je důležité zvolit vhodný výkon a vytápěcí schopnost. Vycházet bychom měli z velikosti prostoru, který chceme vytopit, a také brát ohled na to, zda je objekt či byt zaizolován nebo ne. Za základní považujeme kamna teplovzdušná. Teplo sálá ze samotných kamen, vytopí místnost, ve které jsou nainstalována, a zpravidla je doplňuje další zdroj tepla.

Vyšší kategorii představují kamna s výměníkem. Ta se dají napojit na teplovodní rozvody a vytopit tak další části domu. Ještě výkonnější jsou kamna se systémem terciálního spalování, která pomáhají k efektivnějšímu vytápění díky speciální cirkulaci vzduchu.

Velmi oblíbená jsou díky svému vzhledu kamna kachlová, která jsou tradičním českým výrobkem. Nejenže nákupem kachlových kamen získáváte díky ruční výrobě kachlí originální produkt, ale zároveň i efektivní zdroj tepla. Keramický obklad ho totiž uvolňuje ještě dlouho po vyhasnutí ohně.

Kachlová kamna jsou návratem do minulosti. Díky keramickému obkladu uvolňují teplo dlouho po vyhasnutí ohně. Zdroj: Romotop

Topení v kamnech při rostoucích cenách elektřiny a plynu podstatně snižuje náklady na vytápění. Dřevo však musí být správně proschlé, protože vlhké špatně hoří a vytváří víc kouře, než dokáže komín odvést. Kromě dřeva se v kamnech dá zatopit i uhelnými briketami nebo ekobriketami.

Peletová kamna umí být soběstačná. Automaticky se zapálí a regulují teplotu. Zdroj: HAAS+SOHN

Nejmodernější technologie nabízí topení tzv. peletami. Peletová kamna umí fungovat bez složitější obsluhy člověka - v naprogramovaném režimu dokáží palivo automaticky zapálit i regulovat teplotu. Na pelety je navíc v kamnech zabudovaný velký zásobník, díky kterému vydrží v provozu až několik dní.

Biokrb se dá v bytě umístit prakticky kamkoliv. Zavěsit ho můžete i na zeď. Zdroj: archiv

Nemáte v bytě přístupný komín? A přesto toužíte se po večerech dívat do plápolajícího ohně? I pro vás máme řešení. Jsou jím biokrby. Ekologická a atraktivní novinka se skvěle hodí do moderního interiéru a funguje jednoduše a bezpečně – za použití biolihu.

Reklama

Související články

Až na vrcholcích hor

Titulek je vlastně trochu nadnesený, protože okolní kopce mají své vrcholky ještě o trochu výše, ale u chalupy Novotných dostanete pocit, že cesta, po které se...

Pod střechou se budete koupat i v říjnu

Nebude to dlouho trvat a letošní parné léto se nachýlí ke konci. Báječné koupání ve svém bazénu si však můžete snadno prodloužit až do října. Jak? Dejte si...

Místo pro život i pro krásu

V zahradě Šafářových, ve staré zástavbě pražských Kunratic, je dost místa pro obyvatele domu, ale i pro sochy a nábytek, jehož autorkou je naše hostitelka.

Výběr článků

Načítám