Hlavní obsah

Je nejvyšší čas začít sypat do krmítek

Novinky, nes

Pokud jste ještě nezačali, je nejvyšší čas započít se zimním přikrmováním ptáků. Zjednodušeně řečeno, čím větší mráz, nebo čím více sněhu, tím větší dávky budou opeřenci ke svému přežití potřebovat. Vytrvat s jejich zásobováním můžete klidně až do konce března.

Foto: Profimedia.cz

Čím je větší mráz nebo více sněhu, tím více potřebují ptáci přikrmovat.

Článek

Pokud nemáte s přikrmováním zkušenosti, je dobré si hned od začátku osvojit několik - pro ptáky - životně důležitých pravidel:

  • Potrava určená ptákům musí být kvalitní a především nezkažená. V žádném případě nesmí nést například stopy plísní.
  • Do krmítka nikdy nedáváme odpad a zbytky z kuchyně, zejména pak slaných a kořeněných pokrmů. Do krmítka v žádném případě nepatří slané rohlíky (pro menší pěvce je smrtelné už jedno zrnko soli), uzené výrobky, těstoviny nebo přepálený lůj.
  • Obecně je pak velmi důležité umístit krmítko tak, aby bylo z dosahu koček a dalších predátorů, kteří by ptáky při krmení v lepším případě pouze plašili.
Foto: Profimedia.cz

Při umisťování krmítka dáme pozor, abychom zároveň nechtěně nevytvořili zdroj potravy i pro predátory. Krmítko musí zůstat nedostupné kočkám a jiným šlemám.

Čím krmit

Ideálním krmivem pro zpěvné ptáky, jako jsou například pěnkavy, zvonci, strnadi, dlaskové, vrabci a kosi jsou semena plevelů a obilovin. Tyto ptáky spíše než krmítkem v pravém slova smyslu potěšíme tzv. zásypem, tj. přístřeškem umístěným na zemi (stačí šikmá rovná stříška vytvářející závětří), neboť tyto druhy jsou zvyklé živit se tím, co najdou pod stromy a v trávě. Do zásypu rády v zimě zavítají také koroptve.

Olejnatá semena, například slunečnice, proso, konopí, mák, lněné semínko, řepka anebo drcené oříšky, lůj a nejrůznější tukové směsi přilákají na krmítko sýkory koňadry, modřinky, babky, uhelníčky či parukářky, ale také brhlíky, šoupálky a strakapoudy.

Foto: Jana Nesvadbová, Novinky

Sýkoru koňadru potěšíte v krmítku olejnatými semeny.

Z kousků jablek napíchnutých třeba jen na větvičky stromu, nebo rovnou položených na zemi, nebo z kousků brambor vařených v neosolené vodě budou mít největší radost kosi, kvíčaly a brkoslavové.

Obecně je pak možné z lidských potravin do krmítka ptákům nabídnout také ovesné vločky, nastrouhanou housku a rohlíky, ovšem jenom ty, u kterých jsme si jistí, že nejsou se slaným posypem, maso nakrájené na drobné kousky. Zkusit můžeme rovněž nastrouhanou mrkev, eventuálně kousek tvarohu a vnitřní nesolené sádlo, nebo kousek loje.

Foto: Profimedia.cz

Tukovou směsí se semínky nepohrdnou ani nenápadní brhlíci se šedým kabátkem a skořicově zbarveným bříškem.

Z přírodních zdrojů je možné využít kousky jablek, nejrůznější bobule, například plody bezu černého, hlohu, rakytníku, břečťanu, svídy, jeřabiny apod.

Co můžeme příští roky vysadit

K přikrmování ptáků na zahradě můžeme ovšem přispět i zasazením vhodných stromů a keřů, jejichž plody přijdou ptákům v zimě vhod. Z našich domácích druhů můžeme volit všechny druhy jeřábů, dřín, třešeň ptačí, bez černý, šípkovou růži nebo jalovec obecný.

Z cizokrajných druhů pak můžeme volit například slunečnici, kdoulovec, muchovník hladký, fazol šarlatový, hlohyni šarlatovou nebo růži svraskalou.

Foto: Profimedia.cz

Navnadili jsme vás, ale nemáte žádné krmítko pro ptáky? Snadná pomoc, vše můžete ještě dohnat. Ani není třeba nějaké shánět. Vystačíte si i s velmi jednoduchými prostředky.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Budky a krmítka pro ptačí návštěvníky

Ptačí budka a krmítko mohou být ozdobou zahrady nebo okna domu. Víme-li, jaký druh ptactva se v našem okolí slétává, nachystáme jim úkryt podobný tomu, který...

Elegantní hvězdy podzimní zahrady

Keře, které noční chlad převlékl do zlatého kabátu, vnášejí do podzimní zahrady lesk a fascinující paletu odstínů. I když nejsou tak ceněné jako poslední květy...

Výběr článků

Načítám