Hlavní obsah

Jak správně zavlažovat zahradu v létě

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během léta září zahrada všemi barvami, ale zároveň prochází těžkou zatěžkávací zkouškou kvůli vysokým teplotám. V horkých letních dnech je nezbytná pravidelná závlaha, aby květiny i plodiny vzkvétaly a rostly tak, jak mají.

Foto: Mountfield, .

Článek

Tento článek nebyl vytvořen redakcí. Autorem článku je společnost Mountfield. 

Možností zalévání je mnoho. Úplně nejjednodušším způsobem je klasická konev, ale ta vám stačí tak na pár truhlíků. Na větší zahradě byste se k záhonům od studny s konví pořádně naběhali. Proto je lepší si zalévání zpříjemnit. Pokud máte vlastní studnu, nebo zaléváte vodou z potoka či jezírka, neobejdete se bez čerpadla či automatické vodárny. Záleží na každém, jaké čerpadlo je pro jeho potřeby ideální. Na závlahu jsou nejpoužívanější čerpadla povrchová a ponorná, existují i specializovaná čerpadla do sudu nebo do vrtaných studní.

Foto: Mountfield, .

Ponorné čerpadlo na užitkovou vodu D-CW 200.

Efektivní a rychlé zavlažování by nebylo možné bez kvalitní hadice. Na trhu najdete hadice v různých délkách i průměrech s tím, že nejžádanější jsou úzké půlcoulové. Asi nejzákladnějším kritériem pro výběr hadice je fakt, aby dobře držela tvar a nelámala se. „Prodejce by vám měl sdělit i další informace o dané hadici. Například z kolika vrstev se skládá, zda je odolná proti UV záření, tvorbě řas nebo oděru,“ říká František Turek, odborník na zahradní hadice a závlahu.

Foto: Mountfield, .

Zalévání hadicí si můžete zpříjemnit díky šikovným pomocníkům. Jde například o hadicové navijáky, které usnadní transport hadice po zahradě. Existují i takové, které se dají připevnit třeba na zeď domu a můžete je otáčet o 180 stupňů.

Foto: HOZELOCK, .

Vozík Fast Cart s uzavřenou konstrukcí zajišťuje i dlouhou životnost hadice.

K hadicím patří velké množství zavlažovacích pistolí a rychlospojek. Na trhu jich je nepřeberné množství a záleží na každém, co od zavlažovací pistole očekává a kolik je ochoten za ni zaplatit. Ceny se pohybují od několika desítek korun až po sumy v řádech několika set korun. Pokud potřebujete zavlažovat například trávník delší dobu a nechce se vám několik desítek minut stát uprostřed zahrady s hadicí v ruce, ideálním řešením jsou zavlažovače. Jednoduše je připojíte na hadici a necháte je pracovat. Díky systému otočných trysek dokonale a rovnoměrně zavlaží celou plochu.

Foto: Mountfield, .

Když si najdete svůj ideální způsob zalévání, měli byste si uvědomit, jak často a kdy v horkých letních dnech zahradu zavlažovat. Pokud to zvládnete časově, můžete při teplotách nad 30 stupňů zalévat i dvakrát denně v menších dávkách. Týká se to především záhonů, keřů i ploch trávníku, které jsou po větší část dne na slunci. Záhony nebo truhlíky rozhodně nezlévejte v době, kdy jsou rozpálené slunečními paprsky. Studená voda by rostlinám způsobila šok, z něhož by se nemusely vzpamatovat. Ideální dobou pro závlahu v parných dnech je ráno nebo pozdější večer, kdy slunce tolik nepálí.

Reklama

Související články

Strunou k dokonalému trávníku

Také byste chtěli mít dokonale střižený a upravený trávník i v těch nejzapadlejších koutech zahrady? Vadí vám neupravený pažit v místech, kam se tradiční...

Zahrada, odkud se vám nebude chtít odcházet

Máme posekáno, nastává čas na zábavu. Poradíme vám, jak si zasloužený odpočinek na zahradě užít co nejlépe s celou rodinou. Pohodlný zahradní nábytek už...

Neposečeno nezůstane ani stébélko

Komerční článek - O sekání trávy ví společnost Mountfield se svou 25letou historií úplně vše. A je úplně jedno, zda se jedná o pravidelně upravovaný trávník...

Výběr článků

Načítám