Hlavní obsah

Jak si vypěstovat lahodné citrusy v květináči

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlastní vypěstovaná mandarinka, citron či pomeranč nám udělá velkou radost. Nehledě na báječnou chuť, která se nedá s koupeným ovocem vůbec srovnat. Jak si snadno vypěstovat citrusy, a to i v bytě?

Jak si vypěstovat lahodné citrusy v květináči. Ilustrační foto

Článek

Jak pěstovat citrusy

Citrusy vyžadují speciální pěstební podmínky, které jim pro zdárný vývoj rádi vytvoříme. Kromě kvalitního substrátu a vhodné teploty potřebují dostatek světla a pravidelnou, rovnoměrnou zálivku. Jak ale rostlinám co nejvíce vyhovět a zároveň si trochu ulehčit od pěstitelských nároků – o tom přemýšlí nejeden majitel citrusu.

1. Výživa a zalévání

Vhodný substrát pro citrusy se skládá z rašeliny, kompostu a hrubšího písku nebo agroperlitu (příměs do substrátu určená k jeho provzdušnění). Nejlepší jsou hnojiva organického původu bez přídavku umělých složek. Vhodné je přihnojovat pravidelně v intervalu dvou tří týdnů. Přihnojování omezit v době vegetačního klidu. Pro citrusy je vhodná stálá zálivka a občasné proschnutí. Téměř všechny citrusy mají rády pravidelné rosení.

2. Světlo

Citrusy mají původ v jiných zeměpisných šířkách, tak jim dáme podmínky, které potřebují. Teplota, vlhkost a světlo – to vše má být v rovnováze. V zimě je málo světla, proto ubíráme i na teplotě a závlaze. Citrusy bychom měli v zimě umístit na co nejsvětlejší a zároveň nejchladnější místo. Je-li to možné, přisvětlujeme chladným světlem umístěným ne dál než 30 cm od rostliny.

3. Teplota

Citrusy vyžadují obzvláště v růstové periodě dostatek tepla, ideální teplota v období vegetace je 22–28 °C. V zimním období mají rády teplotu kolem 10 °C, v létě by teplota neměla přesáhnout 40 až 45 °C. Teploty nad 30 °C jim příliš nevadí, ale citrusy nerostou. Řada citrusů však vyžaduje zejména po zdárném zrání plodů udržovat určitý rozdíl mezi denními a nočními teplotami.

4. Substrát pro citrusy

Citrusy vyžadují propustný a na živiny bohatý substrát se slabě kyselou půdní reakcí pH 5–6,5. V našich podmínkách je ideální složení substrátu: rašelina, kompost, písek či perlit v poměru 1:1:0,5. Citrusy lze přesazovat v průběhu celého roku, nejlepší je červen. Po přesazení rostlinu zalijeme a zhruba po 4 týdnech začneme přihnojovat. Malé rostliny přesazujeme 1–2x ročně, starším rostlinám vyměníme vrchní vrstvu zeminy za novou.

5. Umístění

V letních měsících mohou být rostliny mimo byt, např. na zahradě či balkoně. Důležité je dávat pozor na vítr, citrusy by se neměly dostat do průvanu. Výborně se jim daří v subtropických sklenících, zimních zahradách.

Jak pěstovat chilli papriky aneb Je čas dát klíčit semínka

Zahrada

Tip na samozavlažování

Rozhodně se vyplatí pořídit samozavlažovací květináče. Díky speciálnímu systému nemůže dojít k přelití, což je pro plody citrusů nebezpečné. Citroník tak má neustále vlhký kořenový bal, ale nestojí ve vodě, k duhu mu jde i občasné proschnutí.

Samozavlažovací květináč dovolí rostlině načerpat zásoby podle své potřeby. Je navíc praktický a dobře vybavený již z obchodu: obsahuje hladinoměr, knot dlouhý 34 cm, vložku, drenáž Liapor 130 g.

Vybereme květináč, který je pěkný na pohled. Citrusům sluší vyšší hranatý květináč Mimosa (20x20 cm), jehož barvu lze sladit s odstínem plodu (světle zelená, oranžová, žlutá).

Jedna ze zázračných léčivých rostlin si u nás moc nelibuje, přesto ji lze úspěšně pěstovat

Zahrada

Mandarinky milují zimní zahrady

Pěstitelský úspěch určitě zažijeme v zimní zahradě. Dostatek světla citrusy potřebují, ale pozor na teplotu. Standardní sklo je v zimě chladné, nelze v jeho blízkosti ani sedět a pozorovat zasněženou zahradu. V zimě by se mohl citrus spálit.

Proto neváháme zainvestovat do kvalitního izolačního skla (dvojskla, trojskla). Možností je i vybrat dvojsklo se speciální fólií, která je mezi nimi (tvoří vlastně třívrstvý systém, ale s hmotností dvojskla).

Výborná je třeba fólie Heat Mirror, která je propustná pro viditelné světlo a zároveň odráží jak vzdálené infračervené (teplo přenášející) záření, tak i škodlivé ultrafialové záření (propustnost UV je menší jak 1 %). Přednost fólie je jasná: odráží tepelné záření zpět ke zdroji. V létě směrem ven, když chceme, aby nepronikalo do místnosti, a v zimě dovnitř, kdy si přejeme, aby teplo zůstalo. Citrusy tak dostanou světlo, které podpoří fotosyntézu, a naopak nemají záření, jež jim způsobuje teplotní stres.

Jak si vypěstovat domácí česnek

Zahrada

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si „vyrobit“ živý plot

Pořízením živého plotu na zahradu se nejen snažíte přirozeně chránit před zvědavými pohledy, ale zároveň tak vytváříte dominantní okrasný prvek. Aby vypadal...

Výběr článků

Načítám