Hlavní obsah

Jak si vybrat solární sprchu

Novinky, Dana Novotná

Skvělým způsobem, jak zadarmo získat teplou vodu k venkovnímu umytí a osvěžení, je solární sprcha.

Foto: Archiv, .

Článek

Velmi ji oceníte kdekoli na zahradě, u rekreačního objektu, ale i u bazénu. Před koupáním je totiž vhodné se osprchovat, a zamezit tak zbytečnému zanášení drobných nečistot do vody. Tím se dá ušetřit hodně času s čistěním bazénu a sníží se i spotřeba bazénové chemie.

Jaké jsou druhy solárních sprch? Asi nejrozšířenější jsou sprchy pevné, které se jednoduchým způsobem přišroubují k pevné podložce. Tou může být dřevěná podlaha terasy, zámková dlažba nebo do trávníku zapuštěný betonový „patník“.

A jak solární sprcha funguje? „Její tělo může být vyrobeno z  plastu nebo i z hliníku a může být doplněno chromovanými prvky. Je koncipováno jako zásobník, který pojme až 35 litrů vody a zároveň funguje coby solární kolektor. Během slunečných dnů může teplota vody v zásobníku vystoupat až na 60 °C. Proto mají solární sprchy mísicí baterie, takže si můžete namixovat vodu teplou přesně podle svého gusta,“ říká odborník Radek Hanzlík.

Pro sprchu bychom měli zvolit místo, na něž dopadá maximum slunečních paprsků. Díky tomu si budete moci její služby užívat od dubna až do září. Samotná instalace je velmi jednoduchá. A napojení na vodovodní řad také. Stačí sprchu propojit s vodovodním kohoutkem pomocí rychlospojek a zahradní hadice.

A ještě jedna rada. Podle Radka Hanzlíka je moudré zvolit sprchu se zásobníkem o objemu alespoň 20 litrů, abyste měli dostatek teplé vody na sprchování pro více osob najednou.

Existují také jednoduché, ale velmi praktické solární sprchy přenosné.

Od těch, které se přichycují napevno k zemi, se přenosné sprchy liší například tím, že mají menší zásobník vody. Jejich podstavec slouží současně jako zásobník vody a spirálový solární absorbér.

Ale pro rychlé letní sprchování, ať už jste kdekoli, vám budou i tak náramně vyhovovat.

Reklama

Související články

Sekati robotem

Nová životní filozofie. Objevování nového prostoru, nových možností. Jiné plynutí času, jiné vnímání světa. Procítění svobody… A o čemže je vlastně řeč? Přece...

Královská moc pro každou zahradu

Když lev projde po stepi, je to magická chvíle. Síla, vznešenost a jakási samozřejmá, až netečná dravost. To vše je přítomno v každém přimhouření oka nebo...

Podle čeho vybírat zahradní gril

Každoročně jste na jaře a v létě zváni na grilovací party k přátelům, kolegům nebo příbuzným. Že ale toužíte vzít grilování do vlastních rukou? Chce to...

Výběr článků

Načítám