Hlavní obsah

Jak si vybrat kompostér

Novinky, Dana Novotná

Asi každý majitel zahrady dobře ví, že spadané listí, rozdrcené větve i stará tráva patří na kompost. Doby, kdy takové místo bylo jen nevzhlednou skládkou kdesi v koutě zahrady, patří minulosti. Vybrat si můžete pohledné a ekologické kompostéry.

Článek

„Kompostováním, lze získat kvalitní a osvědčené přírodní hnojivo, které udělá vaší zahradě dobře,“ radí majitel zahradnictví Jiří Dušek. „ Se správně vybraným kompostérem navíc můžete tvorbu humusu výrazně urychlit. Jde jen o to, jak si ho v široké nabídce na trhu správně vybrat.“

Pro běžné účely jsou asi nepraktičtější a nejoblíbenější stavebnicové kompostéry, mezi kterými si podle velikosti zahrady může vybrat každý. Jejich výhody jsou nasnadě. Postavíte si je kamkoliv aniž by hyzdily okolí, sestavení zabere jen chvíli a navíc mají velmi dobré odvětrání.

Barva není jen na ozdobu

„I když se může na první pohled zdát, že jsou si kompostéry podobné jako vejce vejci, není to tak,“ upozorňuje Dušek. Podle něj se vyplatí sledovat složení materiálů, ze kterých jsou vyrobeny. Například kompostéry z recyklovaného polyetylénu (PE) mají lepší užitné vlastnosti. Nejenže dokáží urychlit proces zrání biomasy, ale na rozdíl od výrobků z polypropylenu (PP) jsou mnohem více odolné proti mrazu. V zimě jim tak nehrozí prasknutí.

V obchodech můžeme také najít různá barevná provedení kompostérů. Ale než sáhnete třeba po zeleném, protože by se vám na zahradě lépe ztrácel, je dobré se zamyslet. „Víc než o estetickém dotvoření zahrady jde o praktičnost,“ vysvětluje majitel zahradnictví. „ Černé provedení má totiž výrazně lepší UV stabilizaci. V praxi to znamená, že k blednutí a stárnutí materiálu dochází mnohem pomaleji než například u již zmíněného zeleného.“

Kompostér nebo silo?

Když už máme jasno v barvě a materiálu, můžete začít uvažovat o tvaru. Záleží jen na vás, jestli se rozhodnete pro jednoduché kompostéry, tedy spíše kompostovací sila, která jsou snadno sestavitelná a mají objem až 650 litrů.

Další možností jsou pak takzvané chytré uzavřené modely o objemech od 400 do 720 litrů. Aby byl volný styk s půdou, mikroorganizmy a živočichy, nemají tyto nádoby dno. Jsou opatřeny otočným ventilem pro regulaci postupu vzduchu a navíc i praktickými bočními dvířky pro vyjímání již uzrálého kompostu. Kromě toho mají tyto kompostéry dokonalý systém ventilačních otvorů a horní odklápěcí víko.

Hlavní devizou uzavřených kompostérů je, že v nich probíhá rozklad odpadu mnohem rychleji. Ale pokud ho chcete ještě více uspíšit, můžete. Stačí si vzít na pomoc urychlovač kompostu, na který nedají zkušení zahrádkáři dopustit. Tento suchý preparát je vyrobený na bázi užitečných přírodních mikroorganizmů a podstatně zrychluje přeměnu všech zahradních organických odpadů na velice kvalitní humus.

Reklama

Související články

Vše o kompostování na zahradě

Domácí kompostování, nebo též domovní kompostování, je způsob kterým si domácnost obvykle vyrábí kompost z bioodpadů produkovaných v domácnosti a na zahradě.

Výběr článků

Načítám