Hlavní obsah

Jak se nejlépe zbavit sněhu

Novinky, Dana Novotná

Tipovali byste, že jedním z nejpoužívanějších strojů pro práci kolem domu v zimě jsou zahradní traktory? Je to logické. Po připojení čelní radlice s ním totiž lze zcela komfortně odklízet navátý sníh. Anebo pomocí rozmetadla aplikovat posypové materiály na zledovatělé cesty.

Foto: Mountfield

Radlici lze ovládat přímo z místa obsluhy.

Článek

Se zahradním traktorem se při odklízení sněhu pracuje v těžkých podmínkách. Musí tedy jít o kvalitní a spolehlivý stroj, který má prémiové materiály, je konstrukčně dostatečně dimenzován a dokonale sestaven. Podobné pravidlo platí i u čelní radlice a rozmetadla, které často používáme za působení mnoha nepříznivých vnějších vlivů, jakými jsou mráz nebo vlhkost.

Pro co největší efektivitu práce i pohodlí je důležité, aby řidič mohl radlici ovládat ze svého sedadla. Při pořizování radlice bychom měli zohlednit výkon traktoru a podle toho také volit šířku, která může dosahovat až 1,18 m. Dále bychom určitě neměli zapomínat na sněhové řetězy, jež výrazně zlepší trakci traktoru, a tím výsledky při práci .

Foto: archiv

„Díky výkonným motorům si zahradní traktory poradí i s velkými vrstvami sněhu.“

Rozmetadlo patří mezi to příslušenství k zahradním traktorům, jež si najde využití ve všech ročních obdobích. Zatímco po většinu roku jej můžeme využívat k rozptylování hnojiv a osiv, v zimě nám pomůže s rozházením posypových materiálů. U nejlepších rozmetadel lze nastavit směr rozhozu a záběr rozmetání – ten může činit až 3,5 m.

Foto: archiv firem

„Rozmetadlo posypových materiálů s krycí plachtou.“

Kapacita násypky se u jednotlivých modelů liší. Je dobré zvážit, jak velkou plochu chceme pravidelně ošetřovat a jak objemnou násypku tedy potřebujeme. Kapacita totiž může dosahovat až 80 kg a v tom případě není příliš pravděpodobné, že budeme muset během rozmetání posypový materiál doplňovat a tím se zdržovat.

Reklama

Související články

Zásoby dřeva kdykoli si vzpomenete

Došlo vám uprostřed topné sezony palivové dřevo? Nevadí. Máme pro vás tip, jak tento problém rychle a s minimálními náklady vyřešit. Se štípačkami dřeva...

Výrobci bazénů nadbíhají Česku

Loni si navzdory krizi pořídili Češi rekordní počet bazénů. „Odhaduji, že kolem třiceti tisíc,“ říká David Havlík, který sleduje tuzemský trh s bazény řadu...

Zahrada nad Losenicí

Osada Červená je miniaturní vesnička na šumavském návrší nad zlatonosnou říčkou Losenicí. Právě zde, v bývalém německém statku, našli svůj druhý domov manželé...

Výběr článků

Načítám