Hlavní obsah

Jak přilákat motýly na zahradu

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Motýli pomáhají při opylování a svými barevnými křídly korunují půvab každého květu. Nečekejte, až je k vám náhodně zavěje vítr a vysaďte rostliny, za kterými motýli sami rádi přiletí.

Foto: Adéla Taitlová

Babočka bodláková v létě se zalíbením usedá na levanduli.

Článek

Nalákáme je na květy spíše jednoduché, ty plné bývají na květní šťávy chudé. Miskovitý tvar květů vyhovuje motýlkům s kusadly, kteří požírají pylová zrnka, zatímco druhy s dlouhým sosákem se pohodlně dostanou i do hlubších kalichů.

Zdroje nektaru

Sezóna motýlků trvá od brzkého jara až do podzimu. Primulky, vrba jíva, plicníky (Pulmonaria) a tařičky (Aubrieta) jim nabízejí potravu už od března.

S pokračujícím jarem motýli usedají na trávničku (Armeria), violku, chejr (Erysimum), okrasné česneky (Allium), šeřík (Syringa) a svídu bílou (Cornus alba).

Foto: Adéla Taitlová

Skutečná žeň pro babočku paví oko nastává koncem léta, kdy rozkvetou úbory hvezdnic.

Od června pro ně rozkvétají hlaváče (Scabiosa), pcháče (Cirsium), krásenky (Cosmos), ostálky (Zinnia), aksamitníky (Tagetes) a voňavý zimolez ovíjivý (Lonicera periclymenum).

Postupně se přidávají plamenky (Phlox), řebříček (Achillea), levandule, třapatkovky (Echinacea), kypreje (Lythrum), šalvěje (Salvia), voňavé agastache (Agastache) s dobromyslí (Origanum) a zavinutkou (Monarda).

Foto: Adéla Taitlová

Otakárek fenyklový roztáhl svá velká křídla, aby se mohl vyhřívat na slunci. Jeho pestré housenky najdeme nejčastěji na fenyklu a mrkvi.

Od léta až do podzimu hostí četné druhy motýlů libora (Lantana) spolu s tzv. motýlím keřem neboli komulí (Buddleia).

Motýlí sezónu uzavírají jiřinky (Dahlia), hvězdnice (Aster), rozchodníkovce (Hylotelephium), sporýše (Verbena) a sadec (Eupatorium) se zlatobýlem (Solidago).

Foto: Adéla Taitlová

Rozkvetlý záhon s afrikány (Tagetes) a krásenkami (Cosmos) potěší nejen oko, ale i spoustu opylujícího hmyzu.

Motýlí školka

Chceme-li si motýly na zahrádce vychovat, vysadíme pro ně rostliny, do nichž nakladou svá vajíčka, a na kterých se později mohou živit housenky. V závislosti na druhu motýla jsou to především kopřivy, bodláky, fenykl, kopr, fialky, mateřídouška, rozchodník, čilimník, líska a nejrůznější typy trav. Rostliny, které se do okrasného záhonu příliš nehodí, necháme růst v odlehlém koutě nebo v rohu zeleninové zahrady.

Foto: Adéla Taitlová

K oblíbeným rostlinám patří i třapatky (Echinacea) a je úplně jedno, jestli josu růžové, nebo bílé.

Naše tipy

Rostliny pro motýly vysazujeme na slunné, chráněné místo, kde křehcí tvorové nemusejí zápasit s větrem. Rostliny neošetřujeme chemickými prostředky na hubení hmyzu.

Druhy, na kterých se motýli živí (tzv. hostitelské neboli žírné rostliny), by neměly být příliš vzdálené od rostlin nektarodárných.

Kameny nebo špalky umístěné mezi rostlinami poskytují motýlům příležitost k odpočinku. I motýlci pijí vodu, proto pro ně připravíme misku s vlhkým pískem nebo mechem.

Foto: Adéla Taitlová

Koutek s kypreji (Lythrum), špalkem a mělkou tůňkou pro motýly představuje malý ráj.

Reklama

Související témata:

Související články

Bazénů v Česku rychle přibývá

Podle čerstvého průzkumu agentury EUSA připadá v Česku na 100 tisíc obyvatel víc než 2050 rodinných bazénů. Větší počet bazénů na hlavu je v Evropě pouze ve...

Varování: Travní kalamita 6. stupně

Přestože to ještě v dubnu vypadalo, že se nám jaro letos vyhne, květen překvapil relativně vysokými teplotami a zároveň častými srážkami. Tato kombinace má za...

Start bazénu do nové sezony

Už jste svůj bazén odzimovali? Jestliže nikoliv, je nejvyšší čas to udělat. Jistě vám k tomu přijde vhod několik odborných rad, jak na to.

Výběr článků

Načítám