Hlavní obsah

Jak na zelený trávník v létě

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud právě vy patříte do početné skupiny majitelů zahrad, kterým se v letních měsících i přes veškeré úsilí stále nedaří dosáhnout zeleného a hustého trávníku, mohl by pro vás být následující text přínosný.

Foto: archiv firem

Perfektní trávník v létě nemusí být jen nesplnitelným přáním.

Článek

Možná budete překvapeni, že recept na dokonalý trávník není až tak složitý. Chce to především vhodnou sekačku, závlahu, trochu hnojiva a trochu trpělivosti.

Začněme ale od začátku. Už na jaře je třeba dát trávníku šanci revitalizovat, nadechnout se. K tomu pomůže vertikutace, nebo-li provzdušnění, která se provádí speciálním strojem se soustavou nožů ukotvených svisle. Vertikutátor proseká vrchní vegetační vrstvy, zbaví je neprodyšné plsti a mechů, takže se ke kořínkům trávy mohou dostat živiny a vláha. Vzhledem k tomu, že vertikutace je pro trávník poměrně stresující, měla by být provedena až na porostu, který je dostatečně silný, tj. který už byl alespoň dvakrát posekán a prohnojen. Je pravděpodobné, že po vertikutaci se v trávníku objeví lysá místa, proto se doporučuje celou plochu dosít kvalitní směsí spolu s trávníkovým hnojivem pro podporu růstu a vývoje nového osiva a pro posílení stávajícího travního drnu.

V létě si tráva říká o častější sekání než v jiných ročních obdobích (2x týdně). Oproti tomu se ale trávník zkracuje méně - posekaný porost by měl mít vždy alespoň 3 – 4 centimetry výšky. Je to z toho důvodu, aby měla jednotlivá stébla trávy dostatečnou plochu pro správný průběh fotosyntézy, která trávě dodá sytou zelenou barvu.

Foto: Mountfield

„Posekaný porost by měl mít v létě vždy alespoň 3 – 4 centimetry výšky.“

Během léta je také vhodné provádět mulčování. Při něm je tráva několikanásobně rozsekána a ponechána na zemi, kde se rozkládá. Funguje tak jako hnojivo a zabraňuje nadměrnému vysychání sečené plochy. S mulčováním by se to ale nemělo přehánět – ideální poměr k tradičnímu způsobu sečení se sběrem trávy je 1:3. V případě častějšího mulčování totiž existuje nebezpečí, že by se posečená tráva nestačila u kořínků stébel rozkládat a mohlo by docházet k zahnívání porostu.

K dokonalému trávníku pomůže také správný výběr sekačky

Pokud chcete mít v létě skutečně zelený trávník a budete tedy dbát na to, aby měl posekaný porost alespoň 3 centimetry výšky, jsou ideální rotační sekačky s centrálním nastavením výšky sečení. Potřebné nastavení je díky němu otázkou pohybu jediné páky.

Kdo si chce dopřát pohodlnou a fyzicky nenáročnou práci, měl by se zajímat o benzinové sekačky s pojezdem. Tyto stroje jedou samy a není je třeba tlačit. Tím se šetří nejen fyzické síly, ale také váš čas, protože se výrazně zkracuje doba práce. Tu také usnadní a zkrátí velká kola uložená v kuličkových ložiscích nebo objemný sběrný koš.

Foto: Mountfield

„Robotické sekačky představují špičku mezi moderními způsoby sekání.“

V úspoře času a fyzických sil jsou ale skutečnou revolucí robotické sekačky, stroje, které dokážou být zcela samostatné a pracují za vás. Kromě toho spočívá jejich hlavní výhoda právě v precizním sekání. Stébla trávy totiž rozsekají na nejmenší kousky, které se díky postupnému přísunu bez problémů rozkládají u kořínků stébel a mění se v ekologické hnojivo. Robotické sekačky jsou tak zárukou vždy perfektně posekaného trávníku se svěžím vzhledem.

I tráva je z vody živa

Samozřejmým předpokladem pro zdravý růst snad pro všechno živé na této planetě je voda, tráva není v tomto ohledu výjimkou. Zde je na výběr mezi klasickými nadzemními závlahami a samozavlažovacími systémy, které akcentují i estetické hledisko. K oběma typům lze napojit vodní hodiny, které spustí zálivku v předem určeném čase. Vaše zahrada tak bude mít dostatek vláhy, aniž byste se o ni museli starat. Kropení moderními zavlažovacími systémy představuje oproti běžné hadici, kterou je třeba fyzicky držet, značný posun: úspora času, úspora vody a nepoměrně větší efektivita.

Foto: Hozelock

„Moderní zavlažovacími systémy představují úsporu času, vody a efektivitu.“

Reklama

Související články

Na tom našem dvoře

Dvory jsou nedílnou součástí venkovských usedlostí. Dnes již většina z  nich přestala sloužit svému původnímu účelu. Na místě hospodářských prostor míváme...

Živý plot

Je dokonalou náhradou klasického oplocení, a pokud bude tvarovaný, podtrhne také půvab květinové výsadby. Kromě toho se umí proměňovat spolu s ročními...

Výběr článků

Načítám