Hlavní obsah

Jak na pěstování voňavé levandule na zahradě i v květináči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by neznal levanduli, fialovou okrasnou trvalku známou pro svou silnou aromatickou vůni. Díky tomu se využívá v kosmetice, má však i léčivé účinky, zejména na nervový a trávicí systém člověka. Navíc hezky vypadá a zkrášlí vaši zahrádku, terasu či balkon. Jak ji pěstovat?

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Sazeničky na záhonu

Levanduli si můžete vypěstovat sami ze semínka, nebo si ušetřit práci i čas a koupit si již vzrostlou sazeničku. Vydáte-li se snazší cestou, péče o levanduli není nijak složitá. Po zakoupení sazeničky je dobré nechat rostlinku postupně si zvyknout na venkovní prostředí. První týden až dva sazeničku dávejte ven na stinné místo, poté ji již můžete zasadit.

Levanduli se bude nejlépe dařit na teplém a suchém místě, kde bude mít denně alespoň 6 hodin slunečního svitu. V záhonu vyhlubte jamku, zalijte ji vodou, sazeničku vložte dovnitř a půdou upěchujte. Pokud vysazujete v dubnu či květnu, je vhodné levanduli střídmě zalévat až do podzimu. Starší rostlinky ale naopak vlhké prostředí a zalévání rády nemají, tady zalévejte pouze tehdy, pokud by levandule chřadla.

Pěstování pažitky je snadné a nenáročné. Lze ji mít doma v květináči i venku na záhonku

Zahrada

Co levandule potřebuje, je pravidelné zastřihávání. Průběžně rostlinku zbavujte zasychajících stonků a květenství. První rok levanduli zastřihněte těsně před květem, bude tak košatější a energii z kvetení vloží do kořenů.

U starších rostlin, které mají již zapuštěné kořeny, se řezy provádějí na jaře a na podzim (v září). Jarního se obávat nemusíte, klidně levanduli sestříhejte až za polovinu její výšky, avšak ne dřevnaté části. Při podzimním řezu postačí odstranit odkvetlá květenství a uschlé stonky.

Sazeničky v květináči

Levandule se dá pěstovat i v květináči na balkoně nebo terase, tady už to ale tak jednoduché není. Pro levanduli je totiž mnohem přirozenější pěstování na zahradě, kde bude mít dostatek prostoru. Problematické je především zalévání. Často se stává, že levanduli pěstovanou v květináči buď přelijete, nebo vám uschne.

Je třeba proto zvolit velký květináč, nejlépe pálený a desetilitrový a jeho spodek vyskládat štěrkem nebo kamínky, které tak vytvoří drenážní vrstvu, aby voda v květináči příliš nestála a levandule se nepřelila. Zalévat by se pak mělo střídmě a pravidelně, nejlépe ráno nebo večer.

Víte, který zelený společník vám pomůže při rýmě? Přeci rýmovník

Jak na to

Se správnou zálivkou souvisí i hnojení, protože oproti volné přírodě se z květináče společně s vodou odplavují živiny. V zahradnictvích se dají zakoupit substráty určené přímo pro levanduli, použít můžete i směs rašeliny, zeminy a písku v poměru 1:1:1.

Pěstování v květináči v bytě nicméně odborníci příliš nedoporučují. Levandule je venkovní rostlinou, která potřebuje dostatek slunce a prostoru, potřebuje mít kořeny v suchu a je náchylná na průvan. Proto by v uzavřeném prostoru strádala.

Pokud přesto chcete dát pěstování levandule v bytě šanci, řiďte se návodem, jak ji pěstovat v květináči na terase či balkoně a vyvarujte se především nedostatku slunečních paprsků a průvanu.

Pěstování ze semínka

Třetí možností je vypěstovat si levanduli na zahradu ze semínka. S tím však musíte začít už v únoru, nejpozději březnu. Do květináče si připravte výsevní substrát a přimíchejte do něj trochu písku.

Semínka do substrátu vložte asi 2x tak hluboko, jaká je jejich velikost. Poté substrát navlhčete, nejlépe postřikovačem, aby se semínka nevyplavila. Od té doby je třeba udržovat substrát stále mírně vlhký, nikdy nesmí vyschnout.

Květináč umístěte do místnosti se stálou pokojovou teplotou, musí být v teple. Rostlinky vyklíčí za 3–4 týdny. Ty pak rozsaďte do vícero malých květináčů nebo sadbovačů a nechte zesílit.

Až budou dostatečně silné a venkovní podmínky vhodné (tedy v době, kdy již nehrozí mrazíky), na záhonek vysaďte sazeničky stejně, jako je popsáno výše.

Anketa

Máte rádi levanduli?
Ano, moc hezky voní.
26 %
Ano, je to překrásná květina.
3,7 %
Ano, je to velmi užitečná bylina.
1,8 %
Ano, ze všech možných důvodů.
66,9 %
Ne, tu zrovna nemusím.
1,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5098 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Prožijte léto s něžnou lobelkou

Když se rozdávala krása, šla si pro ni lobelka dvakrát, a když se rozdávaly květy, šla dokonce třikrát! Kdo by o takovou čiperku nestál a netoužil být s ní, až...

Výběr článků

Načítám