Hlavní obsah

I užitková zahrada může být jedinečná a přitažlivá

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý má právo mít to nejlepší. A to je možná ten hlavní důvod, proč vlastní pěstování zeleniny a ovoce zažívá renesanci. Už dávno neplatí, že by užitková část měla vězet ve vzdáleném koutu, zbytku zahrady však nesmí dělat ostudu. Pokud si na jejím uspořádání dáme záležet, stane se z ní harmonická součást zahradní úpravy.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Záhon s pestrými odrůdami zelí a kadeřávku a trsem kvetoucího kopru, protknutý zelenou linkou ze zimostrázu, vypadá nesmírně přitažlivě.

Článek

Radost z pěstování bude větší, navíc ušetříme spoustu času a úsilí při péči o rostliny i při sklizni úrody.

Praktická a přitažlivá 

Užitkové rostliny mohou poskytovat pastvu pro chuťové buňky i pro oči. V převážně zelených záhonech krásně vynikají červené odrůdy salátů, fialové hlávky zelí a jedlé květy lichořeřišnice. K obohacení přispívají polozapomenuté druhy, např. tuřín, lebeda či artyčok.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

V pařnících se půda rychleji zahřívá, což ocení hlavně ti, kteří si chtějí zeleninu nebo bylinky přirychlit.

Jasně ohraničené záhony, snadno přístupné, rovné cestičky zpevněné propustným materiálem, který zabraňuje rozbahnění, a nápaditě oddělená plocha s hromadou kompostu nastolují v užitkové zahradě pocit pořádku a čistoty.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ovocné stromy ve špalírech utvářejí půvabné hranice užitkové zahrady.

Zvýšené záhony vnášejí do zahrady strukturu. Jsou šetrnější k zádům a kolenům. Navíc nám dávají kontrolu nad složením zeminy a její propustností. Půda se v nich dříve zahřívá, což platí i pro pařníky, ve kterých si můžeme přirychlit třeba salát.

Oživující prvky

Treláže a obelisky přijdou vhod popínavým rostlinám. Ušetří místo na zemi a záhony doplní na výšku. O tu se starají i půvabné ovocné špalíry.

Záhonům přidá na půvabu lemování z vrbových proutků, stálezeleného zimostrázu nebo kvetoucích letniček a levandule, která je pověstná svými relaxačními účinky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pěstování méně známých druhů, jako je třeba tuřín (na snímku), lebeda či mangold, přináší požitek z nových chutí.

Hmyzí domečky jsou zdobné a zároveň užitečné, protože si v nich můžeme vychovat vlastní opylovače. Včelky samotářky zbožňují nektar z bylinek, jako jsou dobromysl a brutnák lékařský. I ty svými krásnými květy zahrádku oživí.

Na tradiční zahrádku o výměře 56 m2 se pohodlně vejde osm záhonů s rozměry 1 m x 2,5 m. Díky jasným, rovným konturám a přehledným zónám v ní vládne pořádek.

Návrh na úpravu 

Cestičky mezi záhony jsou široké 40 cm, bez problémů umožňují snadnou chůzi i péči o vysazené rostliny. Hlavní cesta vedoucí k sudu s dešťovou vodou je o 10 cm širší. Pochozí plochy pokrývá 5 cm vysoká vrstva kůrového mulče, který je udržuje v čistotě.

V zeleninových záhonech roste mrkev s pastinákem, keříčkové fazolky pěstované pro lahodné lusky spíš než pro semena, několik řádek brambor a tyčková rajčata 14, která si senzačně rozumějí s bazalkou. Nejen v záhonu, ale i na talíři.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Před proměnou: Záhony sice mají ideální šířku jeden metr, ale chybí jim jasné ohraničení, které by zamezilo prorůstání trávy. Travní pěšiny jsou příliš náročné na údržbu a snadno se po dešti rozbahňují.

Další záhony patří kedlubnám, řepě 15 s krásnými vínovými listy a nepostradatelné cibuli a česneku. Česnek doprovází pažitka s chutnými listy i květy. Na záhonu hýřícím barvami roste mangold 12 a saláty 13 s hladkými i zkadeřenými listy v zelené, skoro žluté a purpurové barvě.

Důležitou součást užitkové zahrady tvoří kompost. Půdě dodává živiny, zlepšuje i její strukturu, ale hezký na pohled zrovna není. Proto je umístěn mezi dvě popínací konstrukce s nataženými lanky, po kterých vedou výhony révy 9 a maliníku 10. Hromadu skvěle maskují a ke všemu přinášejí sladkou úrodu. O kousek dál byl zbudován zvýšený záhon vyhrazený bylinkám 11.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Užitková část už nepůsobí jako kaňka v zahradní úpravě. Na jasně vymezeném a útulném prostoru roste vše, co potěší jazyk i oči.

Na opačné straně odděluje zahrádku od trávníku zástup zakrslých jabloní 1, které začínají plodit již v mladém věku. K jejich údržbě a sklizni není žebřík zapotřebí. Před nimi se táhne úzký pás s květinami do vázy 2. V koutku vedle zářivých slunečnic 4 stojí lavička ponořená do oblaku vůně hrachoru 3, který popíná drátěný plot.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Úžasně voní také levandule 5, s níž se v záhonových obrubách podél hlavní pěšiny střídají oranžově kvetoucí aksamitníky 6. Vedle plotu bohatě plodí keřové rybízy 7 s angreštem a také fazol 8 mířící vzhůru po bambusových tyčkách.

Seznam rostlin

1 Jabloň (Malus) - vřetenovité zákrsky, rozličné kultivary prodlužují období sklizně, v. kmene 40 až 60 cm, 7 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

1

2 Mix květin k řezu do vázy - chrpy (Centaurea cyanus), ostálky (Zinnia), hledíky (Antirrhinum), hvozdíky (Dianthus), krásenky (Cosmos)

Foto: Adéla Taitlová, Právo

2

3 Hrachor vonný (Lathyrus odoratus) - jednoletá popínavá rostlina, květy silně voní, kvete od léta do začátku podzimu, v. do 2 m, 1 sáček se semeny

Foto: Adéla Taitlová, Právo

3

4 Slunečnice roční (Helianthus annuus) - oblíbená letnička, velké letní úbory s tmavými středy a žlutými květy, velké, drsné listy, v. 2 m, 1 sáček se semeny

Foto: Adéla Taitlová, Právo

4

5 Levandule lékařská (Lavandula angustifolia) Munstead - aromatický polokeř, šedoplstnaté listy, fialové květy, kvete VI-VIII, v. 60 cm, š. 45 cm, 16 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

5

6 Aksamitník rozkladitý (Tagetes patula) - nenáročná letnička, zpeřené listy, plné oranžové úbory, kvete VI-X, v. i š. okolo 30 až 40 cm, 3 sáčky se semeny

Foto: Adéla Taitlová, Právo

6

7 Keře bobulovin - angrešt (Ribes uvacrispa) a rybíz (Ribes rubrum), 5 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

7

8 Fazol šarlatový (Phaseolus coccineus) - popínavá lusková zelenina, červené květy, kvete VI-VII, plodí od srpna, v. až 3 m, 1 sáček se semeny

Foto: Adéla Taitlová, Právo

8

9 Réva vinná (Vitis vinifera) - popínavá opadavá rostlina, dekorativně vykrajované listy, sladké hrozny zrají od září, v. několik metrů, 1 kus

Foto: Adéla Taitlová, Právo

9

10 Maliník (Rubus idaeus) - listnatý opadavý keř, raná a pozdní odrůda, první sladké plody zrají koncem června, výhony dlouhé několik metrů, 2 kusy

Foto: Adéla Taitlová, Právo

10

11 Směs bylinek - tymián (Thymus), saturejka horská (Satureja montana), šalvěj lékařská (Salvia officinalis), dobromysl (Origanum), meduňka (Melissa)

Foto: Adéla Taitlová, Právo

11

12 Mangold řapíkatý (Beta vulgaris var. cicla) - listová zelenina, ozdobné listy s červenými a žlutými řapíky, v. i š. 40 až 60 cm

Foto: Adéla Taitlová, Právo

12

13 Směs salátů - variety s ozdobnými listy a různou dobou sklizně, například česáček Lollo Rosso a Zoltán, hlávkový Rosemary či dubáček Dubared

Foto: Adéla Taitlová, Právo

13

14 Rajče (Lycopersicon esculentum) - tyčkové odrůdy podle libosti, plody mohou být kulovité, masité či vejčité, červené, žluté i žíhané

Foto: Adéla Taitlová, Právo

14

15 Řepa (Beta vulgaris) Bull’s Blood - kořenová zelenina, osvědčený kultivar s nápadně vínovými listy i řapíky, v. i š. 30 cm

Foto: Adéla Taitlová, Právo

15

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám